Brățară fitness Xiaomi Smart Band 7 Pro – review

05/12/2022

Așa cum am tot precizat de mai multe ori, Xiaomi și-a diversificat din ce în ce mai tare gama de produse, având acum un întreg ecosistem sub brand propriu. Văd că din ce în ce mai multe persoane din jurul meu folosesc accesorii de tip wearables, așa că trendul de adopție este clar în creștere pe acest segment. Azi vedem cum se prezintă o brățară fitness ce promite multe, dar parcă nu la acel preț pe care îl așteptam de la compania chineză. Xiaomi Smart Band 7 Pro se duce ca dimensiuni ale ecranului către zona smartwatch, iar funcțiile integrate sunt multiple, iar asta transformă brățara într-una cu mult potențial.

Specificații brățară fitness Xiaomi Smart Band 7 Pro

Specificatii Xiaomi Smart Band 7 Pro

Design

Xiaomi Smart Band 7 Pro

Am primit unitatea de review în cutia de retail în care mai este cablul de încărcare și un manual de utilizare.

Cablul de încărcare este cu pini și fixare magnetică la capătul ce se atașează brățării și cu port USB-A la cel pe care îl vei introduce într-un încărcător ori port USB compatibil. Capătul cu pini nu se poate fixa de brățară decât într-o singură direcție, așadar poziția de încărcare presupune ca firul să vină doar pe o parte a brățării.

Xiaomi Smart Band 7 Pro

Xiaomi Smart Band 7 Pro este cumva la întrepătrunderea dintre o brățară de fitness și un smartwatch ca dimensiuni și greutate. Asta nu înseamnă că este prea mare ori prea grea, dar nici nu se compară cu brățările cu ecrane mici și în niciun caz cu cele fără afișaj (câte de acest fel mai sunt disponibile…).

Cureaua din silicon este plăcută la atingere, mată, dar fină în același timp. Este groasă și pare foarte rezistentă, dar asta înseamnă că este și o idee mai rigidă decât mă așteptam. Cel puțin către zona unde se prinde de corpul gadgetului devine din ce în ce mai rigidă.

Asta înseamnă că oricât de tare vei strânge cureaua pe mână, către zona de contact a corpului brățării cu brațul poate rămâne ceva spațiu. Asta mai ales dacă ai mâna subțire. Pe de altă parte, dacă ai mâna ceva mai groasă este posibil să nu te cuprindă cureaua. În specificațiile Xiaomi Smart Band 7 Pro apare că mâna poate avea o circumferință între 130 și 205 mm.

Cureaua poate fi schimbată, sunt două butoane ce trebuie apăsate tare pentru ca aceasta să fie deblocată de corpul brățării.

Eu m-am chinuit destul de tare să le apăs, așa că nu aș aprecia că schimbarea curelelor este cea mai facilă treabă cu putință. Pentru a le monta la loc, nimic complicat, doar le pui pe poziție și împingi ușor.

Ca design, Xiaomi Smart Band 7 Prose prezintă clasic, cu o formă dreptunghiulară a ecranului, cu colțuri rotunjite. Display-ul acoperă cea mai mare parte a zonei frontale, cu margini destul de subțiri pentru această categorie de preț. Latura de jos este cea mai lată, dar aș spune că raportul ecran / corp este de partea acestei brățări.

Pe margine, de la ecran până la zona de prindere a curelei, apare o imitație de metal. Este vorba despre un plastic finisat în așa fel. De fapt, tot corpul brățării este dintr-un polimer ce pare solid și care nu lasă deloc impresia de produs slab calitativ.

În cazul de față vedem o brățară Xiaomi Smart Band 7 Pro în culoarea Light gold. Aici zona ce imită metalul este aurie, în timp ce restul brățării este Ivory. Pentru nuanța Graphite grey, „metalul” este argintiu lucios, iar restul este negru.

Din punct de vedere al calității de fabricație, nimic de reproșat. Brățara și cureaua sunt solide, iar finisajele de detaliu nu trădează nicio imperfecțiune.

Ecran

Xiaomi Smart Band 7 Pro

Capitolul se numește doar „Ecran” fiindcă la Xiaomi Smart Band 7 Pro nu există partea de sunet, nefiind integrat niciun difuzor. Pe de altă parte, este un microfon prin care poți trimite comenzi vocale, dar asistentul Amazon Alexa nu este disponibil la noi în țară, așa că nu am testat aceste funcții.

Pe partea de display, Xiaomi Smart Band 7 Pro nu se prezintă deloc rău. Panoul AMOLED vine cu toate beneficiile unei astfel de componente. Negrul este perfect și, în funcție de afișajul ales nici nu prea poți observa unde se termină ecranul și unde începe corpul brățării. Contrastul infinit și rezoluția înaltă pentru această diagonală conturează o afișare exactă a oricăror detalii. Acest aspect este foarte important pentru o brățară, întrucât fonturile mici sunt des afișate, iar dacă nu ar exista o conturare fină a acestor texte experiența de utilizare ar avea grav de suferit.

Culorile sunt intense, iar unghiurile de vizualizare foarte largi, nici către extreme nu se pierde nimic din calitate.

Luminozitatea maximă dată din fabrică este dată ca atingând în peak până la 500 niți, iar eu nu pot contrazice această cifră. Nici în bătaia directă a soarelui nu am întâmpinat niciun fel de probleme de lizibilitate, deci intensitatea iluminării pixelilor este mai mult decât suficientă în orice împrejurări. Mai mult, există senzor de lumină și astfel luminozitatea este reglată automat în funcție de condițiile ambientale.

Există funcție AOD – Always On Display, prin care sunt afișate mereu ora și procentul bateriei. Modul AOD profită de ecranul AMOLED și folosește afișaje minimaliste, cu mult negru, spre a conserva cât mai bine bateria. Îmi place că există AOD și modul în care este implementat, cu program inteligent de afișare sau cu programare a utilizatorului, cu ore de începere și de sfârșit.

Pe partea tactilă, ecranul este exact și preia corect atingerile. Singurele momente în care poți crede că touchscreen-ul nu este cel mai precis sunt atunci când nu execuți tu, ca utilizator, mișcările corect. Anumite swipe-uri este nevoie să fie făcute cu plecare din afara ecranului, iar până înveți asta, poți avea impresia că ecranul nu preia la fix gesturile.

Display-ul este cu siguranță principalul atu al brățării Xiaomi Smart Band 7 Pro.

Hardware, sistem de operare, aplicații și funcții

Nu am găsit informații legate de ansamblul hardware – procesor, memorie, integrat de Xiaomi Smart Band 7 Pro, singurele date pe această direcție fiind pe partea de senzori. Aceia i-am trecut în tabelul cu specificații de la începutul recenziei.

Sistemul de operare ce rulează în spatele ansamblului hardware este unul proprietar Xiaomi. Este în mare parte cel pe care îl știu de la Mi Watch Lite, un smartwatch pe care îl folosesc de mai bine de un an de zile.

Pe scurt, interfața se prezintă astfel:

  • Fața de ceas aleasă de utilizator reprezintă ecranul Home. Sunt mai bine de 180 de fețe de ceas dintre care poți alege din aplicația Mi Fitness, fețe ce sunt grupate în 7 categorii: Nou, Mecanic, Formal, Fotografii (aici fundalul este aplicat ca o poză dintre cele selectate de utilizator de pe propriul smartphone), Activitate, Utilitate și Simplu;
  • Cu swipe de sus în jos pe ecranul Home accesezi zona de notificări. Aici le ai pe cele cărora le-ai acordat permisiuni în aplicația Mi Fitness. Poți selecta după preferințe ca de la Gmail, de exemplu, să nu primești notificările pe brățară. Cea mai mare parte a aplicațiilor de pe smartphone pot trimite notificările și pe Xiaomi Smart Band 7 Pro;
  • Cu swipe de la stânga la dreapta pe ecranul Home ajungi în zona cu setări rapide, ce cuprinde Lanternă, Alarmă, Mod Nu Deranjați, Mod activare ecran la mișcare din încheietură, Mod găsire telefon și Setări;
  • Cu swipe de la dreapta la stânga de pe fața de ceas curentă ajungi, standard, către asistentul Alexa;
  • În final, cu swipe de jos în sus accesezi sertarul cu toate aplicațiile de pe brățară.

Interfața sistemului de operare de pe brățara Xiaomi Smart Band 7 Pro:

Mai multe setări și reglaje pentru contul tău de utilizator Xiaomi, ce se referă și la profilul pentru brățara Xiaomi Smart Band 7 Pro, se pot face din aplicația Mi Fitness.

Capturi de ecran din aplicația Mi Fitness pentru Android 13 pentru Xiaomi Smart Band 7 Pro:

Aplicațiile de pe brățară sunt câteva la număr, dar nimic ce poate fi considerat complex. Pe lângă funcțiile despre care vorbim puțin mai jos, avem Alexa, Meteo, Calendar, Control Muzică de pe smartphone, Control Cameră de pe smartphone, Alarmă, Cronometru, Temporizator, Lanternă și Găsire telefon.

Funcțiile de monitorizare sunt:

  • Antrenament (Alergare în aer liber, Mers, Stil liber, Drumeție, Ciclism în aer liber, Bandă de alergare, Coardă de sărit, Înot piscină, dintre cele principale, dar și multe altele, prinse în categorii separate, precum Sporturi acvatice, Activități în aer liber, Dans, Sporturi de luptă, Sporturi cu minge, Sporturi de iarnă, Sporturi recreative și multe, multe altele);
  • Monitorizare activitate – pași, calorii arse, de câte ori te-ai ridicat în picioare după o perioadă de repaus.
  • Puls – monitorizare 24/7 sau din timp în timp, cu un interval ce poate fi setat de utilizator;
  • SpO2 – monitorizare 24/7 din nou cu interval la alegere sau cu măsurare la cerere;
  • Somn – monitorizare somn, cu un raport primit dimineața, după fiecare noapte sau chiar și după-amiază, pentru cei ce au norocul să aibă parte de așa ceva :);
  • Stres – pe baza activităților de pe parcursul zilei, dar și din punct de vedere calitate somn, un algoritm generează un raport de stres;
  • Respirație – un ghid, un asistent pentru respirație, ce te poate ajuta în momentele zilei în care ai nevoie de o pauză prin care să te relaxezi și să te oxigenezi;
  • Cicluri – doar pentru utilizatorii de sex feminin, cu monitorizarea perioadei menstruației, cu estimare perioadă fertilă și a ovulației.

Acum, este greu să vă spun cum se descurcă Xiaomi Smart Band 7 Pro să monitorizeze fiecare tip de antrenament, somn, iar despre menstruație nici atât. Ce vă pot spune este că pe partea de pași inițial brățara contoriza cu mult, mult mai mulți decât ar fi trebuit, chiar dublu aș aprecia. Doar că pe măsură ce zilele treceau, Xiaomi Smart Band 7 Pro înțelegea din ce în ce mai bine când fac pași și spre finalul testului, adică după mai bine de 2 săptămâni de purtare, pot să spun că pașii afișați de brățară erau foarte aproape de cei reali.

Conectivitate

Pe partea fizică nu există niciun element de conectivitate în afara celor doi pini prin care se încarcă bateria. Nu avem niciun buton fizic, ecranul răspunde la tap to wake, ceea ce mi se pare foarte tare, apreciez asta la orice purtabil. Deși Xiaomi Smart Band 7 Pro aprinde ecranul la răsucirea încheieturii destul de exact, nu de puține ori ești într-o poziție în care brățara nu înțelege că trebuie să aprindă ecranul așa că un simplu tap pe display este suficient.

Ca și conectivitate fără contact, baza este Bluetooth 5.2 cu suport LE. Conexiunea asigurată prin acest standard este foarte stabilă și se păstrează în câmp deschis și mai departe un pic de 20 de metri, din testele mele.

Xiaomi Smart Band 7 Pro vine și cu localizare prin sateliți. Nu am găsit ce anume sisteme sunt recunoscute, dar vorbim despre localizare dual-band ce este exactă, doar că durează câteva zeci de secunde până este stabilită poziția inițială.

Senzorii pentru ritm cardiac și cel pentru SpO2 sunt pe partea din spate a brățării, așa cum se obișnuiește la orice astfel de accesoriu.

Autonomie

Autonomie Xiaomi Smart Band 7 Pro

Producătorul anunță cam 12 zile de autonomie în regim normal de utilizare. Probabil se poate atinge și o astfel de durată, dar nu chiar în condiții normale, ci în unele mai economice. 

În cazul meu, Xiaomi Smart Band 7 Pro a rezistat între încărcări între 5 – 6 zile, după prima încărcare, când am și parcurs pe îndelete meniul și am setat tot ce era de setat, precum și cu o actualizare de firmware, și 7 – 8 zile apoi. 

Modul de folosire a însemnat multe notificări, cel puțin 50 – 60 pe zi, cu notificare pentru apel intrat mereu activată, cu ritm cardiac și SpO2 monitorizate constant, la fel și pentru somn. Nu am activat GPS-ul decât de două ori, pentru test și atunci a funcționat în jur de 10 – 15 minute. Xiaomi Smart Band 7 Pro nu a avut de monitorizat decât mers la pas de două ori, în rest nu am avut activități. AOD a fost folosit cu program de la 8 dimineața până la 10 noaptea timp de 3 sau 4 zile.

Încărcarea completă a acumulatorului gol a durat la mine doar un pic peste o oră.

Preț

Brățară fitness Xiaomi Smart Band 7 Pro – 461 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Xiaomi Smart Band 7 Pro
3.8 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție de bună calitate, brățara este bine finisată și ușoară;
  • ecran AMOLED excelent, cu luminozitate automată și funcție AOD;
  • multe tipuri de monitorizare activități, multe fețe de ceas disponibile;
  • localizare dual-band GNSS;
  • autonomie bună.
Contra
  • preț ceva cam ridicat pentru o brățară fitness (dacă ar fi existat difuzor pentru apeluri Bluetooth atunci ar fi dispărut acest punct contra).
Concluzii

Xiaomi Smart Band 7 Pro este o brățară de fitness dintre cele mai complete la această dată. Îi lipsește doar funcție de preluare apel prin Bluetooth, pentru care ar fi avut nevoie de difuzor, întrucât microfonul este prezent. În rest, avem un ecran foarte bun, sincronizare corectă, monitorizare extinsă, localizare dual-band GNSS, multe fețe de ceas, aplicație de smartphone bine pusă la punct și autonomie mai mult decât decentă. Prețul nu este cel mai mic și aș spune că pentru a putea recomanda fără rezerve Xiaomi Smart Band 7 Pro ar fi necesară o ajustare de câteva procente.

Design
Hardware
Software
Autonomie
Pret / Specificatii

Brățara Xiaomi Smart Band 7 Pro a fost testată timp de 15 zile și va fi returnată. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.