Brăţara Makibes G03S – review

01/04/2018

Am avut posibilitatea să testez în ultimele zile o brăţară fitness aproape necunoscută în România şi anume Makibes G03S. Produsul poate fi o alternativă serioasă la alte modele de buget, mai ales că dispune de GPS  şi certificare IP68 care atestă rezistenţă sporită la apă şi praf.

Trebuie să recunosc că nu sunt mare fan al acestor device-uri, însă nu pentru că nu le văd utilitatea, ci pentru că nu sunt un utilizator atât de activ încât să le pot pune la muncă atât cât ar trebui. Makibes G03S este o brăţară cu multe avantaje, iar în cele ce urmează le vom descoperi pe toate împreună.

Specificaţii Makibes G03S

Design

Pachetul de retail este unul destul de simplu, aspect normal ţinând cont că vorbim de o brăţară fitness de buget. În interiorul acestuia găsim brăţara, cablu USB 2.0 – mufă specială cu 2 pini şi o cărticică cu instrucţiuni.

Makibes G03S se poate încărca fie direct prin portul USB al unui alt device (laptop, PC etc), fie prin conectarea cablului special din pachet la un încărcător de smartphone, tabletă etc.

Brăţara este construită în totalitate din plastic şi încă de la primul contact se induce ideea unui accesoriu rezistent. Sistemul de prindere este unul clasic, iar design-ul general pare a fi unul ce te duce cu gândul la un ceas vechi pe care îl găseai pe vremuri în piaţă. Ca aspect pare a fi o brăţară destul de masculină, forma sa dreptunghiulară şi unghiurile drepte fiind dovada vie a acestui aspect.

Makibes G03S se aşează foarte bine pe mână, este uşoară şi se potriveşte bine cu mai multe stiluri vestimentare, mai ales cele sportive. Cureaua este una fixă şi are pe interior nişte striaţii care pot deranja uneori (nu mă pricep foarte bine, însă bănuiesc că rolul lor este acela de a fixa mai bine brăţara pe mână în timpul diverselor activităţi fizice).

Display-ul OLED de 0.96 inci este unul tip monocrom şi are o rezoluţie de 128 x 64 pixeli. Acesta este unul tip Always-On, afişează foarte clar informaţiile chiar şi în bătaia razelor solare şi are un consum de energie redus (de aici şi autonomia destul de ridicată).

Este clar că Makibes G03S nu este o brăţară pe care o cumperi pentru aspect, însă construcţia sa este una destul de solidă, iar certificarea IP68 îţi garantează o rezistenţă sporită la contactul cu apa (până la 2 m adâncime) şi praful.

Funcţionare

Makibes G03S este compatibilă cu smartphone-uri ce rulează minim Android 4.3 sau minim iOS 8, fiecare sistem de operare având aplicaţie dedicată. Aceasta se numeşte HPlus, are o dimensiune de 4.74 MB, iar după instalare se conectează imediat cu brăţara prin intermediul tehnologiei bluetooth.

Ecranul nu este unul tip touchscreen, de aceea device-ul funcţionează prin intermediul a două butoane laterale şi a unei mici zone tactile prezente la baza ecranului. Trebuie să recunosc că nu este cel mai prietenos mod de a lucra cu o brăţară, primele interacţiuni fiind dificile şi enervante. În timp ajungi să te obişnuieşti cu acest mod puţin ciudat de interacţiune:

  • Butonul superior lateral dreapta – la o apăsare scurtă are funcţie de confirmare a unei comenzi, iar la o apăsare mai lungă (2-3 secunde) aprinde ecranul;
  • Butonul inferior lateral dreapta – la o apăsare scurtă se activează funcţia “înapoi” şi se deblochează ecranul, la o apăsare medie (2-3 secunde) se închide / deschide brăţara, iar la o apăsare lungă (5-6 secunde) se restartează brăţara;
  • Zona tactilă – la o apăsare scurtă se activează funcţia “în jos”, iar la o apăsare lungă (2-3 secunde) se activează funcţia “în sus”.

Important de menţionat este faptul că Makibes G03S îşi sincronizează automat informaţiile atunci când se conectează cu smartphone-ul, iar aplicaţia îşi încarcă toate detaliile activităţilor înregistrate de brăţară anterior.

Cum am mai specificat, ecranul brăţării este unul tip Always-On, adică acesta rămâne deschis în permenanţă pentru a vă afişa cele mai importante notificări (atunci când nu realizaţi o activitate fizică, se pot afişa doar data, ora şi nivelul de încărcare al bateriei, asta pentru a creşte autonomia).

Makibes G03S poate oferi informaţii utile pentru mai multe stiluri de activităţi sportive:

  • Mers (distanţa parcursă, timpul scurs, pulsul, numărul de paşi, frecvenţa numărului de paşi / minut, numărul de calorii, gradul de oboseală a inimii (până la 5 trepte) etc.);
  • Alergare (distanţa parcursă, timpul scurs, pulsul, numărul de paşi, frecvenţa numărului de paşi / minut, numărul de calorii, gradul de oboseală a inimii (până la 5 trepte), viteza de alergare, ritmul de alergare etc.);
  • Căţărare (distanţa parcursă, timpul scurs, pulsul, numărul de paşi, frecvenţa numărului de paşi / minut, numărul de calorii, gradul de oboseală a inimii (până la 5 trepte), altitudinea, traiectoria, viteza de urcare etc.);
  • Mers pe bicicletă (distanţa parcursă, timpul scurs, pulsul, numărul de calorii, gradul de oboseală a inimii (până la 5 trepte), viteza, ritmul de mers etc.);
  • Înot (timpul scurs, pulsul, numărul de braţe, numărul de calorii, gradul de oboseală a inimii (până la 5 trepte) etc.);
  • Activitate cu minge (pulsul, numărul de calorii, gradul de oboseală a inimii (până la 5 trepte) etc.).

În afară de aceste stiluri sportive, Makibes G03S mai oferă posibilitatea utilizatorilor de a seta alarme pentru sedentarism, de a analiza somnul şi calitatea acestuia, de a analiza evoluţia pulsului şi de a primi notificări de pe smartphone direct pe ecranul brăţării (dacă aceasta este conectată via blueotooth la telefon).

Toate datele strânse de brăţară sunt încărcare ulterior în aplicaţie, iar aceasta oferă statistici interesante sub formă de grafice, cifre şi chiar o succintă analiză a acestor informaţii. Aplicaţia permite să vă ţineţi sub control activităţile sportive şi vă ajută să vă planificaţi unele noi pentru o dezvoltare mai echilibrată.

Informaţiile oferite de Makibes G03S sunt destul de corecte: dacă stai pe loc nu se acumulează date noi, pulsul este proporţional cu efortul depus, iar GPS-ul destul de exact.

Trebuie să recunosc că nu am fost cel mai activ utilizator în ultimele zile, dar la un mers, o alergare şi o partidă de fotbal cu prietenii mi-a oferit date interesante.

Screenshots cu interfața HPlus pentru Android;

Autonomie

Makibes susţine că autonomia bateriei de 230 mAh poate varia de la 6 ore (GPS activ în permanenţă + analiză în timp real a pulsului), până la 9 zile (GPS închis tot timpul şi analiză zilnică a pulsului).

Eu nu am ţinut GPS-ul activ în permanenţă, iar acest lucru mi-a permis să ating o autonomie de 5 zile. Nu cred că duce până la 9 zile, însă cu ceva sacrificii poţi atinge un 7 – 7.5 zile maxim. Cred că este o autonomie decentă, mai ales că vorbim de un device cu ecran monocrom.

Timpul de încărcare este scurt, în maxim 1 oră şi 30 de minute ajunge la 100% indiferent de situaţie. O atenţie sporită trebuie acordată cablului din pachet, deoarece se foloseşte un sistem de încărcare special prin intermediul a doi pini, iar dacă acest cablu se pierde, speranţele să găsiţi ceva compatibil tind spre minus infinit.

Preţ

Makibes G03S costă 29.99 dolari pe geekbuying.com şi este disponibilă pe negru, albastru şi roşu.

Concluzii

Makibes G03S este o brăţară fitness de buget bună, cu o autonomie decentă, display Always-On şi suficient de multe funcţii pentru un utilizator activ. Din păcate nu iese în evidenţă cu ceva în mod special, de aceea sunt şanse mari să se piardă în mulţimea de alternative mai cunoscute.

PRO

  • brăţară + ceas într-un singur device;
  • display monocrom cu lizibilitate ridicată în toate condiţiile şi funcţie Always On;
  • acoperă o gamă variată de activităţi sportive;
  • certificare IP68 pentru rezistenţă la apă şi praf + GPS;
  • autonomie decentă şi timp de încărcare scurt;
  • raport calitate – preţ excelent.

CONTRA

  • interacţiunea cu brăţara este dificilă prin intermediul celor două butoane fizice şi a zonei tactile;
  • design banal, uşor învechit;
  • curea incomodă.
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.