Bursa zvonurilor: Producătorii chinezi (Xiaomi, Oppo, Vivo, OnePlus) vor să renunţe la Google şi lucrează în comun la un sistem de operare nou, independent

Smartphones
/
/
3 mai
/

În 2019, tot cu Donald Trump la putere în Statele Unite ale Americii, Huawei a primit interzis la tot ce a însemnat tehnologie şi software american. Compania chineză a cunoscut atunci efectul de prăbuşire pe o piaţă unde mai că sufla în ceafă liderului.

Timpul a trecut, Huawei s-a ridicat ca Pasărea Phoenix din propria cenuşă, iar astăzi compania chineză contează din nou pe piaţa smartphone-urilor, chiar dacă mai mult local. Dar, după aproape 6 ani aceasta are capacitatea de a produce singură un smartphone de la zero, iar aici vorbim de o integrare completă hardware-software.

În 2025, acelaşi Donald Trump, a dat drumul şi mai tare la robinet, astfel că războiul comercial dintre Statele Unite ale Americii şi China a luat amploare. Deşi cu parteneriate solide în spate, producătorii chinezi importanţi (Xiaomi, Oppo, Vivo, OnePlus) se gândesc că un nou caz Huawei se poate întâmpla oricând.

Plecând de la această idee, au apărut recent nişte zvonuri care spun că pe termen mediu se doreşte ieşirea din parteneriat cu americanii (Google în speţă), iar Xiaomi, Oppo, Vivo şi OnePlus lucrează în comun la o platformă nouă, independentă.

Se pare că liderul acestui proiect ar fi Xiaomi, companie care va face prima mişcare în această direcţie atunci când va lansa interfaţa HyperOS 3.0. Ce înseamnă asta nu ştim încă sigur, zvonurile spun doar că într-o primă etapă se doreşte Android fără aplicaţii Google, iar ulterior o soluţie software complet independentă de Google (practic un nou sistem de operare).

Două comentarii am de făcut referitor la acest zvon:

  • Huawei are deja propriul sistem de operare independent. De ce nu s-ar uni toţi producătorii de smartphone-uri să investească şi să îl dezvolte pe acesta? Până la urmă interesul este unul comun în raport cu strategia globală a statului chinez;
  • Dacă s-ar lucra la această nouă platformă aşa cum se spune, de ce Xiaomi implementează din ce în ce mai mult software american în device-urile sale (tot ce înseamnă AI la Xiaomi este bazat pe Gemini-ul celor de la Google)?

În momentul acesta sunt mai multe întrebări decât răspunsuri, însă, din nou, timpul ne va arăta cum vor evolua lucrurile. Voi ce credeţi că se va întâmpla în următorii 5 ani?

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează Samsung Galaxy S25 Ultra și Acer Nitro 5 AN517-52.

Deşi Pro TV a achiziţionat drepturile de televizare în România, toate meciurile Campionatului Mondial al Cluburilor pot fi urmărite GRATUIT online (totul este cât se poate de legal)

Software
/
/
15 iun.
Campionatul Mondial al Cluburilor are din acest an un nou format, unul gandit să atragă mai mulţi fani şi mai multe venituri. Acesta este compus acum din 32 de echipe organizate în 8 grupe a câte 4 echipe, iar câştigătoarele grupelor vor trece mai departe în sferturile de finală (de aici se joacă în sistem…

Când se lansează Xiaomi Smart Band 10 şi care va fi preţul de comercializare în Europa (estimare şi pentru România)?

Accesorii Inteligente
/
/
13 iun.
Xiaomi are o mare experienţă când vorbim de categoria brăţărilor inteligente, compania chineză având în portofoliu cel mai bine vândut model la nivel global (Xiaomi Smart Band).

Xiaomi aduce actualizarea la interfaţa HyperOS 2.2 la peste 50 de device-uri (iată o listă detaliată a acestora)

Smartphones
/
/
13 iun.
HyperOS 2.2 este un update minor adus de producătorul chinez, unul care vine cu următoarele noutăţi: