Am văzut articolul de pe GSMarena ce la rândul său este preluat de pe Reuters. Departamentul de Stat al SUA se zvonește că ar dori să blocheze accesul Huawei la tehnologiile 4G și Wi-Fi 6.
Din 2019, Huawei a fost pus pe o listă neagră de către Departamentul de Stat al SUA. Companiile americane ce doreau să lucreze cu Huawei sunt nevoie să solicite o licență specială. AMD, Intel sau Qualcomm au primit o astfel de licență și au oferit procesoare pentru laptopuri sau pentru smartphone-uri (limitate la conectivitate 4G).
Reuters spune că restricțiile au fost actualizate și acum includ tehnologie 4G, Wi-Fi 6 și Wi-Fi 7, tehnologie corelată cu inteligența artificală, cloud computing etc. Se caută soluții și spre a bloca licențele emise și aflate în vigoare.
Din octombrie, administrația Biden a introdus restricții pe partea de microprocesoare în sensul în care nu se oferă accesul la nimic fabricat cu tehnologii de litografiere sub 14nm sau 16nm. Piața de semiconductori din China este vizată, iar Japonia și Olanda se alătură eforturilor americane în eforul de a bloca exporturile companiilor din țările respective spre China.
Este clar că avem parte de un adevărat război comercial îndreptat împotriva Huawei și companiilor chinezești. SUA se află într-o misiune, iar Departamentul de Stat al SUA urmează să ducă totul la un nivel superior. În articolul sursă se precizează că 2022 a fost un an bun pentru Huawei – venituri de aprox. 92 miliarde dolari. Probabil că au văzut că nu au reușit să-i îngenuncheze de tot și prin înăsprirea restricțiilor le vor înrăutăți desfășurarea operațiunilor.
Culmea este că Huawei se află într-un ușor reviriment pe piața de smartphone-uri. Au apărut pe Q3 și Q4 pe 5 – 6 prin China, iar în țara noastră reapar prin graficele firmelor de consultanță din domeniu.
Citeam un alt articol în care se preciza că Huawei are în dezvoltare chipseturi pe 12nm și 14nm. Nu vor fi gata de lansare comercială în 2023, cel mai probabil s-ar putea să le descoperim prin 2024. Este clar că sunt eforturi și din China spre a reduce dependența de microprocesoare aflate sub tehnologie americană, europeană etc.