Opinie

La muncă avem o mică flotă de maşini Skoda Rapid pe care o folosim în activitatea de zi cu zi. În urmă cu ceva zile am fost programat cu maşina mea la revizia anuală, cât şi pentru rezolvarea unei probleme care ulterior s-a dovedit a fi strâns legată de sistemul de distribuţie.

Ieri am fost chemat să ridic maşina şi cât timp am aşteptat să îmi fie făcută factura, m-am dat în vorbă cu reprezentantul de vânzări Skoda cu care am ţinut legătura. După un schimb de replici generale, mi-a venit “minunata” idee să îl întreb cam cât mai este perioada de aşteptare în prezent pentru livrarea unei maşini noi.

Acesta mi-a spus că perioada variază în funcţie de model, de versiune şi de opţionale, dar că există cazuri fericite în care maşina poate fi livrată în 4 – 5 luni de la comandă, dar şi cazuri în care poţi aştepta chiar şi un an şi jumătate. Am rămas puţin blocat când a zis un an şi jumătate, adică dacă eu dau comandă azi, există un anumit risc să îmi primesc maşina undeva la început de 2024 ?

În această perioadă se pot întâmpla o grămadă de lucruri. De exemplu, pe un grup de Facebook a mărcii Kia am citit un caz săptămâna aceasta în care un român şi-a comandat la începutul acestui an o Kia Sportage model nou. Timpul iniţial de aşteptare a fost de vreo 8 luni, însă zilele trecute a primit o notificare din partea reprezentanţei că aceasta nu mai poate susţine preţul cu care s-au înţeles iniţial şi că acesta fie renunţă la achiziţie, fie menţine modelul solicitat în aşteptare pe linia de producţie, dar plăteşte în plus undeva la o mie şi ceva de euro (nu mai reţin exact).

Mi se pare cu adevărat revoltător ce se întâmplă zilele acestea pe piaţa auto, atât la nivel de preţuri, cât şi la nivel de livrare. Dacă printre noi avem cititori care au mai fost şi pe la alte reprezentaţe, voi ce timp de livrare aţi primit ? Adică mai avem cazuri de cadou pentru Crăciunul lui 2023 ?