Cameră auto duală Media-Tech U-Drive Dual MT4056 – review

06/06/2016

Am zis că nu mai încep prin a vă reaminti cât de utilă este în țara noastră o cameră de supraveghere a traficului, una montată direct în mașina voastră. Dar iarăși am făcut-o.

De altfel, trebuie să reamintesc încă o chestiune. Media-Tech, producătorul gadgetului prezentat azi, nu este tot una cu MediaTek compania ce se ocupă de fabricarea chipset-urilor pentru dispozitive mobile. Deci să nu le confundăm. Am mai atras atenția despre asta și în cazul unui smartwatch și al unui telefon rezistent.

Ce este ușor deosebit la camera auto pe care o analizăm azi este faptul că ea permite monitorizarea atât a traficului din fața mașinii, cât și a celui din spate. Media-Tech U-Drive Dual MT4056 este așadar un pic mai specială și mai are o funcție destul de interesantă, dar despre ea mai târziu.

Specificațiile detaliate pentru Media-Tech U-Drive Dual MT4056:

Specificatii Media-Tech U-Drive Dual MT4056

Design

Media-Tech U-Drive Dual MT4056 (18)

Pachetul de retail conține: camera frontală, suport cu ventuză pentru montarea pe parbriz, încărcător pentru priza de 12 V a mașinii, camera posterioară, un burete dublu adeziv și două șuruburi pentru montarea acesteia, cablu de date miniUSB – USB, manual de utilizare și certificat de garanție.

Despre camera frontală nu o să vorbesc prea mult. Are o formă destul de comună, obiectivul iese mult în afara liniei generale, iar în jurul lui, în partea de jos, sunt 6 leduri ce ar trebui să ajute pe timp de noapte. O puteți analiza în galeria de imagini de la sfârșit.

Vă spun că vorbim despre un produs ieftin, dar Media-Tech U-Drive Dual MT4056 nu lasă impresia că s-ar rupe la cea mai mică neatenție. Construcția este destul de solidă, iar materialele nu sunt printre cele mai rele pe care le-am întâlnit. Suportul de parbriz pare ceva cam fragil, dar l-am montat și demontat de cel puțin 15 ori și nu a cedat. Nu-i mult, dar cu ceva grijă te poți baza pe el.

Camera posterioară este de mici dimensiuni și asta fiindcă poate fi montată și în afara vehiculului. Este rezistentă la intemperii, iar suportul se rotește la 360 de grade în jurul obiectivului, așa că poate fi montată fie cu suportul în partea de sus, fie în cea de jos. Ba chiar și pe laterală, nu contează.

Fiindcă doar testez produsul și nu-mi rămâne definitiv, nu am montat camera posterioară cu ajutorul celor două șuruburi, ci am încercat să o fac prin buretele dublu adeziv. Am încercat să o fixez cu ajutorul lui pe lunetă, dar nu a vrut să stea. Până la urmă am reușit să o montez pentru test, dar nu cu ce am primit în pachet.

Dacă tot am stat să le măsor, hai să vă spun ce lungime au cablurile. Cel care alimentează camera frontală, care are la un capăt mufă miniUSB și la celălalt adaptorul pentru priza de 12 V, este lung de 3.4 metri. Cablul ce iese din camera posterioară și care se duce în cea frontală măsoară 6 metri. Acest fir se desparte puțin mai departe de ieșirea din cameră în cablul principal și unul roșu cu negru de 1.2 metri. Despre acesta din urmă puțin mai încolo.

Utilizare și funcții

Media-Tech U-Drive Dual MT4056 (10)

Haideți să încep cu ce face cablul roșu cu negru ce la capăt nu prezintă nicio mufă. El este făcut pentru a fi legat la becul de marșarier. Astfel, atunci când cuplăm treapta pentru mersul cu spatele pe ecranul camerei frontale va fi afișat numai ce filmează camera posterioară. Teoretic ai o cameră de marșarier, practic ecranul de 3 inch și rezoluția lui nu te ajută prea mult, însă tot e bine în loc de nimic altceva.

Deci camera posterioară nu este folositoare doar spre a înregistra ce se petrece în spatele automobilului, ci te ajută și la parcări. Asta în măsura în care poate.

Trecem la meniul camerei frontale. Media-Tech U-Drive Dual MT4056 este extrem de simplu de configurat și totul se operează prin intermediul butoanelor de pe laterala de jos. Avem aici Menu, Mode, OK și două taste direcționale. La o margine este butonul power iar la cealaltă unul destul de ascuns cu rol de reset. Lângă ecran, în dreapta lui, este un buton mare și portocaliu ce-ți permite să protejezi împotriva ștergerii clipul video în timpul căruia ai apăsat acest buton.

Media-Tech U-Drive Dual MT4056 (21)

Meniul camerei este simplu structurat și ai acces rapid către rezoluția de filmare sau a pozelor, în funcție de modul de lucru în care ești, precum și durata clipurilor video: 5, 2 sau 1 minut. În plus, mai avem un meniu cu setări generale.

Fiindcă este o cameră de monitorizare a traficului, Media-Tech U-Drive Dual MT4056 filmează clipuri video cu duratele de mai sus în buclă. Când cardul de memorie este plin, cel mai vechi clip video este înlocuit de ultimul captat.

Pe ecranul camerei avem atât imaginile surprinse de camera față, cât și de cea spate, în mod simultan. Display-ul pentru cea posterioară este pus în colțul din dreapta sus, peste imaginile camerei frontale. Când cuplăm marșarierul pe tot ecranul apare ceea ce filmează camera montată în spate.

Conectivitate

Media-Tech U-Drive Dual MT4056 (6)

Nu avem pe camera frontală decât portul miniUSB pe unde se face alimentarea cu energie electrică și prin care putem conecta dispozitivul la un PC și un jack de 2.5 mm. În acesta din urmă intră mufa ce vine de la camera posterioară. Prin acest jack se primește semnalul video de la camera din spate dar este și alimentată cu energie. Iată că nu avem nevoie de două fire separate.

Camera din spate mai are un cablu roșu-negru despre care am vorbit deja. Legat la lampa de marșarier va face să fie afișat pe tot ecranul camerei principale ceea ce captează camera din spate.

Camera video și foto

Media-Tech U-Drive Dual MT4056 (4)

Dacă am cumpărat o cameră video, indiferent de ce fel, atunci trebuie să vedem cum filmează ea. În cazul Media-Tech U-Drive Dual MT4056 trebuie să analizăm cum se descurcă ambele camere din pachet.

Ei bine, niciuna nu este grozavă. Detaliile nu sunt deloc fine, ba chiar departe de ceea ce te-ai aștepta când auzi de rezoluție Full HD 1080p. Dacă avem nativ un VGA este bine. Asta când vorbim de camera frontală.

La cea posterioară este și mai rău, dar măcar aici ești anunțat de la bun început că nu primești decât o rezoluție 720 x 480 pixeli. Oricum ar fi, ambele camere sunt cel mult mediocre și niciuna nu reușește să-ți ofere mare lucru pe timp de noapte.

Și pentru că avem și posibilitatea de a capta poze cu Media-Tech U-Drive Dual MT4056, mai precis cu camera frontală, iată și câteva exemple de imagini de 5 Megapixeli:

Clip video filmat cu camera frontală Media-Tech U-Drive Dual MT4056

Clip video filmat cu camera posterioară Media-Tech U-Drive Dual MT4056

Preț

Media-Tech U-Drive Dual MT4056 – 357 de lei la CamereDigitale.ro

Concluzii

Media-Tech U-Drive Dual MT4056 (20)

Dacă ne uităm la prețul și calitatea filmărilor oferite de Xiaomi Yi, atunci Media-Tech U-Drive Dual MT4056 nu pare cea mai bună afacere. Însă, camera chinezească este ieftină doar dacă o cumperi de la retaileri asiatici, deci cam fără acoperire pe partea de garanție.

În plus, Media-Tech U-Drive Dual MT4056 îți aduce și monitorizare în spate și acționează și ca o cameră de marșarier. Este destul de bine construită, îți pune la dispoziție cabluri lungi și zdravene, dar păcătuiește tocmai acolo unde doare, la calitatea video.

Filmările nu sunt chiar inutilizabile, iar la necaz se pot dovedi foarte utile. Da, nu vei vedea cele mai fine detalii, dar tot vei avea ceva la mână. Ca și cum l-ai avea în mașină ca martor pe bunicul de peste 80 de ani care se încăpățânează să nu poarte ochelarii de vedere. Aude el tot, dar mai greu să-ți explice ce a văzut la distanță.

Cele mai importante plusuri și minusuri pentru Media-Tech U-Drive Dual MT4056:

PRO

  • monitorizare atât a traficului din față, cât și a celui din spate;
  • camera posterioară afișează imaginile pe tot ecranul camerei frontale când cuplăm marșarierul, deci poate fi folosită la parcări;
  • cabluri foarte lungi și deloc fragile.

CONTRA

  • calitatea filmărilor putea fi mai bună.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.