Folosesc o cameră auto de supraveghere a traficului de mai bine de 5 ani, se poate chiar 6, și, chiar dacă nu am avut neapărat nevoie de ceea ce a captat, nu aș renunța nici în ruptul capului la un așa gadget. Chiar și pe mașinile de test instalez o astfel de cameră, pe mașina familiei este montată permanent.

Dacă unele persoane nu consideră că merită așa ceva, nu am de ce să încerc să le conving de contrariu, dar o recomandare pot face oricând. Mai bine să ai o cameră auto DVR pusă în parbriz și să nu ai nevoie niciodată de ea, decât să ți se întâmple vreodată ceva pentru care ar fi meritat să ai dovezi video, dar să nu ai de unde să le iei.

În fine, revin azi către voi cu o cameră ce mi se pare că poate fi o soluție optimă pentru foarte multe categorii de utilizatori. Camera auto DVR 70mai Dash Cam Lite 2 a ajuns la noi din partea Black Tech Group, distribuitor oficial 70mai în țara noastră, ce oferă livrare rapidă din stoc, garanție, service și piese originale de schimb. 70mai Dash Cam Lite 2 are un preț promoțional până la data de 25 ianuarie 2023 pe canalele oficiale de vânzare.

Specificații pentru camera auto DVR 70mai Dash Cam Lite 2 Midrive D10

Cameră DVR

Date tehnice
70Mai Dash Cam Lite 2 MiDrive D10
Rezoluție video1920 x 1080 pixeli cu 30 fps
Format de înregistrare.mp4 (H.264)
Ecran2 inci cu rezoluție 480 x 360 pixeli
Slot cardmicroSD de până la 128 GB
ConectivitateWi-Fi, senzor G pe 3 axe, microfon, difuzor, microHDMI pentru modul extern GPS, microUSB
BaterieLi-Po de 500 mAh
Greutate290 gr.
Dimensiuni87 x 53 x 18 mm

Review video

Design

Camera auto DVR 70mai Dash Cam Lite 2 Midrive D10

Modulul lentilelor este într-o nunață aurie, restul camerei este negru.

Unitatea de test a ajuns la noi în cutia sigilată, în care am mai găsit adaptorul de alimentare pentru priza de 12V a mașinii, cablu de alimentare, suport dublu adeziv pentru montarea pe parbriz, folie pentru fixarea corectă pe parbriz și manual de utilizare:

Adaptorul de alimentare este de mici dimensiuni, dar reușește să pună la dispoziția utilizatorului două porturi USB-A. Unul, marcat corespunzător, este pentru a alimenta camera 70mai Dash Cam Lite 2, celălalt poate fi folosit pentru a încărca orice alt dispozitiv compatibil, căruia îi oferă curent cu o putere de 5W (5V / 1A).

Cablul de alimentare este lung de circa 3.5 metri, și este de tip microUSB la USB-A. Mufa microUSB este la unghi drept, de 90 de grade, și astfel cablul poate fi direcționat în sus din camera montată pe parbriz, deci nu va încurca vizual. Eu trag mereu cablul prin interiorul parasolarului pasagerului față, iar de acolo pe montantul A până la priza de 12V a mașinii.

Camera se montează pe parbriz prin intermediul unui accesoriu cu bandă dublu adezivă. Așadar, este nevoie de ceva atenție spre a fixa camera corect de la prima încercare, fiind ceva mai greu să o desprinzi și să o repoziționezi ulterior. Din fericire, în pachetul de retail primești o folie transparentă ce te va ajuta în procesul de montaj.

Camera 70mai Dash Cam Lite 2 este micuță și are un design simplu, dar funcțional. Singurul element ce iese în evidență este cel al „obiectivului”, ce are o nuanță aurie. Ecranul este dispus la un unghi optim față de zona ce vine lipită pe parbriz, așa încât display-ul va fi lizibil chiar dacă parbrizul este mai mult sau mai puțin înclinat.

Unghiul larg de captare a imaginii garantează că pe lateral nu ai nevoie de ajustări ale lentilei camerei, în timp ce reglajul pe înălțime se face facil, prin rotirea obiectivului camerei, pe o plajă de circa 90 de grade.

Deși este realizată la exterior doar din plastic, camera 70mai Dash Cam Lite 2 nu se simte ieftină sau de slabă calitate. Totul este bine asamblat, iar finisajelor de detaliu nu ai ce să le reproșezi. Un produs corect raportat la segmentul de preț unde concurează.

Utilizare

Camera se poate conecta la smartphone prin Wi-Fi și aplicația dedicată 70mai.

Înainte de a vedea cum filmează această cameră, aș vrea să vorbim despre câteva dintre cele mai importante funcții pe care 70mai Dash Cam Lite 2 le propune.

Meniul camerei este simplu de parcurs, ecranul de 2 inch cu rezoluție 480 x 360 pixeli este suficient de bun spre a oferi o lizibilitatea optimă.

Camera auto DVR 70mai Dash Cam Lite 2 Midrive D10

Cele 5 butoane de pe cameră permit navigarea facilă prin meniu.

Cele 5 butoane fizice de pe cameră îți permit să parcurgi interfața cu setări extrem de facil. Fiecare dintre cele patru butoane de sub ecran corespunde unei anumite comenzi afișate pe display, astfel nu ai cum să te încurci, mai ales că funcțiile nu își schimbă poziția în timp ce navighezi prin meniu.

Sunt 7 meniuri principale pe ecranul de start, dintre care cele mai importante sunt poziționate pe prima pagină – Setări filmare și Setări Sistem. Aici vei găsi modurile de filmare, calitatea și durata clipurilor, precum și alte reglaje precum activarea modului WDR – Wide Dynamic Range.

Meniul camerei 70mai Dash Cam Lite 2:

Camera 70mai Dash Cam Lite 2 integrează și modul Wi-Fi, prin intermediul căruia te poți conecta cu smartphone-ul. Din aplicația dedicată – 70mai, disponibilă gratuit în Google Play Store și Apple App Store, poți parcurge întregul set de setări care sunt și în cameră, dar poți, de asmenea, să accesezi spațiul de stocare, reprezentat de cardul microSD din cameră. Nu doar că poți urmări clipurile video și pozele stocate acolo, dar le poți și transfera direct pe telefon. Toate fișierele sunt organizate în foldere distincte – Normal, Eveniment, Parcare, Interval de timp și Poze.

Capturi de ecran din aplicația 70mai pentru Android cu camera 70mai Dash Cam Lite 2:

Ca orice cameră auto DVR care se respectă și 70mai Dash Cam Lite 2 integrează senzor G. Cu ajutorul acestuia, atunci când înregistrează un șoc mai pronunțat, camera poate salva anumite clipuri video în dosarul cu evenimente. Fișierele de aici nu sunt șterse atunci când cardul de memorie se umple. La fel se întâmplă și cu clipurile video din dosarul Parcare, atunci când este detectat un șoc.

Practic, atunci când se activează modul Parcare, camera intră într-un mod de hibernare, iar dacă detectează o vibrație mai accentuată, va începe să înregistreze automat, fiind alimentată de bateria de 500 mAh integrată. În momentul în care revii la mașină și pornești motorul, ești imediat atenționat că există clipuri video cu evenimente pe timpul parcării.

Un mod foarte interesant de captare este cel Interval de timp, adică un Time Lapse, ce se poate activa doar dacă avem camera conectată la mașină printr-un cablu special opțional, ce se cumpără separat. Acest mod pornește automat atunci când oprim motorul și se încheie când mașina pornește la drum. Am pus în clipul video de mai jos și exemple de captare cu modul Interval de timp.

Calitatea imaginii

Sample camera video DVR 70mai Dash Cam Lite 2

Inclusiv pe timp de noapte calitatea imaginii este bună pentru segmentul unde concurează această cameră.

70mai Dash Cam Lite 2 dovedește că poate capta materiale de bună calitate indiferent de condițiile de lumină sau cele atmosferice. Sigur că cele mai bune rezultate sunt obținute atunci când este senin afară sau cu suficientă lumină în cadru, dar nici seara ori în plină noapte rezultatele nu sunt deloc rele, ba din contră. Din partea mea, pentru această zonă de preț, calitatea video este bună spre foarte bună. Ar fi fost absolut ideal să avem o rezoluție mai ridicată, gen 2K, sau poate un 60 fps, însă în segmentul unde concurează 70mai Dash Cam Lite 2 nu prea găsești așa ceva.

Clip video care conține filmare pe timp de zi, de seară, de noapte, în localități sau în afara acestora, cu modurile Parcare și Interval de timp:

Conectivitate

Camera auto DVR 70mai Dash Cam Lite 2 Midrive D10

În portul micro HDMI poate fi conectat un modul extern GPS, disponibl opțional.

Pe camera 70mai Dash Cam Lite 2 sunt câteva elemente fizice de conectivitate: cinci butoane, difuzor, microfon, slot pentru card microSD de până la 128 GB, port microUSB pentru alimentare cu energie electrică și port micro HDMI pentru a conecta un modul extern GPS. Acesta este opțional, se achiziționează separat, și permite ca în clipul video să fie informații despre viteza de deplasare și despre locația exactă a mașinii.

Cablul special ce te lasă să activezi modul Interval de timp se conectează direct în zona de siguranțe auto, în manualul de montaj sunt oferite detalii despre cum se montează corect.

Sunt trei cabluri ce trebuie legate separat, dintre care unul pentru siguranța ACC, adică cea pentru contact. Astfel, 70mai Dash Cam Lite 2 va „ști” când mașina este parcată și când motorul este pornit, spre a trece automat din modul Normal de filmare în cel Time Lapse și invers.

Nu uit nici de modulul Wi-Fi integrat, ce te lasă să conectezi camera la smartphone, așa cum am explicat deja la capitolul Utilizare.

Preț

Camera auto DVR 70mai Dash Cam Lite 2 Midrive D10 – 349 lei pe Geekmall.ro și BlackTech.ro, preț promoțional valabil până la 25 ianuarie 2023. Camera poate fi achiziționată și de la partenerii autorizați eMAG.ro, evoMAG.ro, Altex, Cel.ro, IT Galaxy, F64.ro și BeSmart. 

70mai Dash Cam Lite 2
4 / 5 GADGET SCORE
PRO
  • calitate bună de fabricație;
  • multe funcții și moduri de captură (Time Lapse se activează doar cu cablu special, opțional);
  • calitate bună a imaginii atât pe timp de zi, cât și noaptea;
  • conectivitate ce include Wi-Fi și posibilitatea de a adăuga modul GPS (opțional, se vinde separat);
CONTRA
  • o rezoluție 2K sau un fps de 60 ar fi completat frumos întreg pachetul;
CONCLUZII

Camera 70mai Dash Cam Lite 2 este una ce merită cu siguranță atenție în segmentul de preț unde concurează. Oferă multe funcții și o calitate video mai mult decât satisfăcătoare, în timp ce construcția lasă impresia că produsul va rezista bine în timp. Pe partea de conectivitate există Wi-Fi integrat, dar și posibilitatea de a folosi suplimentar un modul GPS extern. Un cablu special te lasă să activezi un mod unic de captură pentru parcare, cel Time Lapse, cum nu am mai întâlnit la alte camere auto DVR. Ar fi fost perfectă o rezoluție 2K sau captură cu mai multe cadre pe secundă, în rest mai nimic de reproșat.

Design
Conectivitate
Calitate video
Raport preț / specificații

Camera auto DVR a fost testată timp de 3 săptămâni și va fi returnată. Acest review este susținut de Black Tech Group și face parte dintr-o campanie de promovare a brandurilor distribuite în țara noastră de către Black Tech Group.