Cred că de fiecare dată când am testat o cameră auto DVR, în introducerea review-ului am recomandat folosirea unor astfel de dispozitive. Fac și azi aceeași recomandare, cu atât mai mult cu cât poți găsi camere auto bune de la doar 2 – 300 de lei.

Mio are deja tradiție în producția de dispozitive de supraveghere video pentru mașini, iar mai departe vă prezint modelul Mio MiVue 731, o cameră cu un un bun raport preț / specificații.

Specificații pentru camera auto DVR Mio MiVue 731

 • Senzor OV2735, diafragmă F2.0;
 • Chipset AIT8328P (MSC8328P);
 • Rezoluție video: Full HD 1920 x 1080 pixeli cu 30 fps;
 • Unghi vizualizare: 130 de grade;
 • Format de înregistrare: .MP4 (H.264);
 • Ecran color de 2.7 inch;
 • Slot card microSD de până la 128 GB;
 • Conectivitate: GPS, senzor G pe 3 axe, miniUSB;
 • Baterie de 240 mAh;
 • Greutate: 80 grame fără suport, 110 grame cu suportul de parbriz;
 • Dimensiuni (aprox.): 79.4 x 51.6 x 31.38 mm.

Design

Camera auto DVR Mio MiVue 731

Camera a ajuns la noi în cutia sigilată, în care am mai găsit suportul de parbriz, încărcătorul pentru priza mașinii pe 12V, ghidul de pornire rapidă, certificat și condițiile de garanție:

Aș putea spune că am trăit un moment de deja-vu atuci când am luat primul contact cu camera Mio MiVue 731. De fapt, aceasta este aproape identică cu modelul MiVue 733 WIFI pe care l-am testat în urmă cu mai bine de un an. Sincer, micile diferențe se fac doar în ceea ce privește abțibildul de pe partea de jos a camerei, unde acum stă scris un alt Serial Number și denumirea noului model.

 

De fapt, nu este absolut nimic în neregulă cu această abordare, dat fiind faptul că ambele camere sunt de la același producător și fac parte din aceeași serie, anume MiVue 73X. Așadar, avem de-a face cu un model poziționat doar un pic mai jos în gamă, cu unele mici lipsuri pe partea de conectivitate.

Revenim la designul camerei și vă spun că Mio MiVue 731 are dimensiuni compacte, nu va ieși mai deloc în evidență atunci când va fi fixată pe parbriz, în interiorul mașinii.

Ecranul de 2.7 inch este suficient de luminos spre a fi vizibil chiar și în bătaia directă a soarelui, dar are o fidelitate scăzută. Oricum, nu cred că ai nevoie de rezoluție înaltă la un astfel de dispozitiv. 

În colțul din drepata-sus al ecranului este un LED de notificare, iar mai jos, în colțul din drepata-jos este microfonul.  Difuzorul camerei este pe partea din față, în dreapta lentilei, în spatele unei grile cu model cu triunghiuri așezate în formă hexagonală.

Lentila iese ușor în relief față de profilul general al camerei, butoanele de control sunt toate dispuse pe partea dreaptă, pe stânga este portul miniUSB pentru alimentare și conexiune de date, iar sus este modulul în care se montează ventuza pentru fixarea pe parbriz.

Aceasta vine cu bilă de reglaj, ce permite orientarea facilă a camerei pe toate direcțiile și integrează două zone prin care poți trage cablul de alimentare, una pe partea din față, cealaltă pe spate.

Încărcătorul are un cablu lung de circa 3.5 metri. Firul este gros, pare rezistent și iese la un unghi drept atât din încărcătorul pentru priza mașinii, cât și din mufa miniUSB. Astfel, cablul poate fi organizat mai optim.

Camera Mio MiVue 731 este rezistentă, construită temeinic, cu suportul de montaj solid. Plasticul de la exterior este de bună calitate, ușor rugos, dar care se simte plăcut la atingere. Unele finisări puteau fi mai atent executate, mă refer la unele muchii de la îmbinări, ce sunt ușor tăioase. Per-ansamblu, construcție de calitate. 

Utilizare

Interfata camera DVR Mio MiVue 731

Primul pas este să montezi camera în parbriz, cu ajutoul suportului cu ventuză ce se lipește strașnic pe sticlă. Apoi, alimentezi camera, moment în care pe ecran apare un mesaj de întâmpinare și în doar 2 secunde începe automat înregistrarea, cu setările din fabrică, evident.

Poți alege să păstrezi reglajele inițiale, dar recomandat este să parcurgi meniul spre a seta totul așa cum îți dorești.

Interfața camerei auto Mio MiVue 731:

Prin intermediul celor 4 butoane, navigarea prin interfața camerei se face simplu și intuitiv, fiecare comandă fiind afișată în dreptul butonului corespunzător. Într-adevăr, meniul este destul de stufos, fiind multe opțiuni pentru fiecare categorie de setări. Totuși, nu vei face zilnic ajustări, ci mai degrabă în primele câteva ore de folosire, până găsești setările optime pentru tine.

Mio MiVue 731 încorporează modul GPS prin care afișează în timp real poziția mașinii în funcție de longitudine și latitudine. Mai mult, poți vedea traseul și locația din fișierele video pe Google Maps, prin intermediul aplicației de mobil sau pe cea de desktop: Mio MiVue, respectiv MiVue Manager.

Sunt extrem de multe opțiuni disponibile în meniul Mio MiVue 731, cu multe sisteme de asistență disponibile în secțiunea Driving Safety. Avem acolo sistem de avertizare la părăsirea involuntară a benzii (LDWS – Lane Departing Warning System), avertizare impact frontal (FCWS – Forward Collision Warning System), alertă viteză de croazieră (Cruise Speed Alert), alertă pornire fază scurtă, alertă oboseală șofer (Driver Fatigue Alert).

Sincer, ar fi indicat să opriți majoritatea acestor sisteme sau măcar, acolo unde este posibil, să le setați pe modul de alertă scăzută. Nu au cum să funcționeze eficient, nefiind conectate la mașină și la sistemele acesteia, astfel camera se bazeaază doar pe ceea ce ”vede” și ceea ce ”simte” prin intermediul senzorului G.

Acesta poate fi setat să intevină atunci când ”simte” un șoc sau o forță G peste limite, moment în care camera va proteja la suprascriere fișierul video în curs. Totodată, senzorul G permite monitorizarea mașinii în timpul parcării, iar atunci când sesizează mișcare va salva un fișier video ce va cuprinde câteva secunde dinaintea și după mișcare.

Mio MiVue 731 integrează multe funcțiii, unele utile, altele mai puțin. Depinde de fiecare cât de folositoare le va considera pe fiecare dintre ele. Important este că ai posibilitatea de a le activa / dezactiva pe fiecare în parte.

În meniu, există opțiunea de afișa în fișierul video atât locația, cât și viteza de deplasare, așa cum este ea preluată de la sistemul GPS din cameră. Totodată, poți opta spre a fi afișat un anumit mesaj, de câteva caractere, pe video (în clipul de test veți vedea scris ”GADGET” în colțul din dreapta-jos).

Calitatea imaginii

Calitatea imaginii camera auto DVR Mio MiVue 731

Una dintre probleme pe care le-am expus în cazul MiVue 733 WIFI, am găsit-o și la Mio MiVue 731. Mă refer la limitarea de a filma strict Full HD 1080p cu 30 fps (29.97 fps, mai exact). Din păcate nu există posibilitatea de a alege altă rezoluție, calitate sau număr al cadrelor pe secundă, iar asta reprezintă un minus din punctul meu de vedere.

În schimb, poți regla expunerea, de la -1 la +1 EV, în 6 trepte. Totodată, poți activa modul WDR (Wide Dynamic Range), ce oferă un interval dinamic mai extins, când încearcă a afișa mai multe detalii atât din zonele luminoase, cât și din cele întunecate ale aceluiași cadru. Clipul video de test a fost filmat cu modul WDR activat.

Clip video de test filmat cu Mio MiVue 731:

Chiar dacă YouTube aplică un algoritm propriu de procesare a imaginii clipului video, acesta nu este deloc agresiv și ne putem face o impresie corectă asupra calității la filmare. Din punctul meu de vedere, Mio MiVue 731 nu dezamăgește, calitatea imginii fiind la cote suficient de înalte pentru categoria unde concurează această cameră.

Aș spune că Mio MiVue 731 reușește să găsească expunerea corectă, că plusează un pic pe partea de contrast și că avem culori plăcute, naturale. Intervalul dinamic este suficient, singura mică nemulțumire ar putea veni din dreptul detaliilor, mai exact a conturării fine a acestora, Sharpness-ul este așadar mai scăzut, dar nu aș spune că este ceva grav.

Pe timp de noapte, Mio MiVue 731 reglează bine expunerea în tot cadrul, farurile celorlalte mașini sau luminile de pe stâlpi nu influențează mai deloc iluminarea cadrului și astfel este vizibil corect aproape totul, dintr-un colț în altul al imaginii.

Preț

Camera auto DVR Mio MiVue 731  – 470 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Camera auto DVR Mio MiVue 731

Mio MiVue 731 este o cameră auto DVR reușită, ce oferă o calitate video bună plus o sumedenie de opțiuni în meniu. Integrează modul GPS ce înregistrează locația exactă, dar și senzor G.

Fără precizări suplimentare aici, rămânem cu principalele puncte pro și contra pentru camera auto DVR Mio MiVue 731:

PRO

 • calitate bună a filmării;
 • modul GPS și senozr G integrate; 
 • calitate bună de fabricație.

CONTRA

 • doar o singură opțiune pentru calitatea filmării – Full HD 1080p cu 30 fps;
 • nu poți pune bază pe sistemele de alertă, acestea nu sunt deloc eficiente.