Monitorizarea video devine din ce în ce mai comună, foarte multă lume apelează la diverse soluții de supraveghere a locuinței, a curții sau locului de parcare și cel puțin la fel de mulți aleg să instaleze o cameră auto DVR.

Un astfel de accesoriu îl găsesc extrem de util în traficul din țara noastră. În funcție de cât de mult circuli cu mașina, ai șansa de a surprinde fel de fel de evenimente pe șoșele sau în imediata apropiere a lor.

Am mai testat multe camere auto DVR, înainte de acest Mio MiVue 733 WIFI, semn că cerere există. Cum alegi însă camera auto DVR potrivită pentru tine? Simplu, cauți review-uri pe net :).

Specificații pentru camera auto DVR Mio MiVue 733 WIFI

 • Senzor OV2735, diafragmă F2.0;
 • Rezoluție video: 1920 x 1080 pixeli cu 30 fps;
 • Unghi vizualizare: 130 de grade;
 • Format de înregistrare: .MP4 (H.264);
 • Ecran color de 2.7 inch;
 • Slot card microSD de până la 128 GB;
 • Conectivitate: Wi-Fi, GPS și GLONASS, senzor G pe 3 axe, miniUSB;
 • Baterie de 240 mAh;
 • Greutate: 80 grame fără suport, 111 grame cu suportul de parbriz;
 • Dimensiuni: 84.13 x 51.6 x 31.38 mm.

Design

Mio MiVue 733 WIFI a venit la noi în cutia de retail sigilată. Înăuntru am găsit, pe lângă camera propriu-zisă, și încărcătorul pentru priza de 12V a mașinii, cu cablu lung de circa 3.5 metri și mufă miniUSB, ghid de pornire rapidă și pliante cu informații despre garanție.

Camera Mio MiVue 733 WIFI nu aduce un design special, o formă ieșită din comun. Privită din față, se observă modulul lentilelor, ce iese ușor în relief, lângă care avem grila difuzorului. Pe o bandă din plastic lucios este logo-ul producătorului.

Pe laterala din stânga avem portul miniUSB ce permite încărcarea acumulatorului și conexiunea camerei cu PC-ul. Pe dreapta sunt cele 4 butoane de control al funcțiilor, jos este slotul pentru card microSD de până la 128 GB, iar sus este fanta în care se prinde suportul de parbriz. Acesta este de tip ventuză și prezintă o articulație cu bilă ce permite ajustarea rapidă a poziției camerei. Tot pe suport vedem și două locașuri prin care poate fi tras cablul de alimentare.

Mio MiVue 733 WIFI este fabricat la exterior în întregime din plastic. Cea mai mare parte a acestuia este mată, ușor rugoasă, dar plăcută la atingere. Camera se simte bine fabricată, finisările sunt reușite, nu există deloc senzația de produs ieftin, făcut ”la normă”.

Utilizare

Mio MiVue 733 WIFI aduce conectivitate wireless. După cum ne dăm seama direct din denumire, este vorba despre modul Wi-Fi prin care poți conecta camera la un smartphone ori tabletă ce rulează Android ori iOS. Aplicația ce-ți permite conectarea se numește Mio MiVuePro și poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și Apple App Store.

Conexiunea dintre cameră și smartphone se realizează imediat. Doar pornești Wi-Fi-ul pe cameră, te conectezi cu telefonul la rețeaua Wi-Fi pe care o creează camera, parola standard de acces fiind ”1234567890”. Apoi, din aplicația Mio MiVuePro poți să vizualizezi live ceea ce captează camera, poți vedea tot ce este stocat pe cardul de memorie și descărca oricare dintre fișiere. De asemenea, există posibilitatea de a face câteva setări de imagine, dar nimic mai mult.

Capturi de ecran din aplicația Mio MiVuePro pentru Android:

Toate setările și funcțiile disponibile pe Mio MiVue 733 WIFI sunt accesibile prin meniul intern. Acesta poate fi parcurs foarte simplu prin intermediul celor 4 butoane de pe laterala din dreapta.

Meniul este corect structurat, ușor de înțeles. Există multe setări disponibile, de la cele de bază precum durata unui clip video sau înregistrarea de sunet, până la cele avansate, precum folosirea modulului GPS ori a celui GLONASS, la activarea funcțiilor de asistență a șoferului, la activarea modului de parcare ș.a.m.d.

Capturi de ecran din meniul camerei auto Mio MiVue 733 WIFI:

Din păcate, pe partea de înregistrare și calitate a imaginii nu găsim reglaje decât pentru durata clipului, compensarea expunerii, activarea modului WDR (Wide Dynamic Range) și frecvența (50 sau 60 Hz). Lipsește orice fel de control asupra rezoluției sau a cadrelor pe secundă la care camera filmează. Nu poți alege altceva în afara modului prestabilit 1080p cu 30 fps.

Vreau să vorbesc aici și despre toate funcțiile speciale pe care Mio MiVue 733 WIFI le propune. Pe lângă modul GPS și GLONASS ce permite localizarea camerei în timp real și înregistrarea continuă a datelor despre latitudine și longitiudine, Mio MiVue 733 WIFI mai încorporează și senzor G pe 3 axe care determină momentul unui impact. Poți alege sensibilitatea la care senzorul să declanșeze salvarea și protejarea la ștergerea clipului în care este sesizat un impact. Din experiență, recomand setarea la o sensibilitate mai ridicată a acestui senzor, pentru a nu salva orice clip în care mașina a trecut prin vreo groapă mai mare sau la o frânare mai bruscă.

Mai avem și câteva funcții de asistență a șoferului. Pentru a le activa este nevoie de o calibrare a camerei. De fapt, este necesară doar o poziționare mai exactă, prin alinierea unei linii orizontale cu orizontul și a uneia verticale cu centrul benzii pe care rulezi. Apoi, mai apare o linie orizontală ce trebuie aliniată cu linia capotei mașinii. Abia apoi ești gata să activezi funcții precum FCWS – Forward Collision Warning System, LDWS – Lane Departure Warning System, Headlight Reminder și Eco Driver Indicator.

În fapt, mai bine lăsați dezactivate aceste sisteme, fiindcă, deși se pare că lucrează pe acolo ceva, în realitate ele se bazează doar pe ceea ce vede camera și poate pe datele de la senzorul G și de la GPS. Astfel, vei primi mai mereu atenționări, mai tot timpul la rularea prin oraș camera emite semnale sau te atenționează prin voce (la alegere, din setări). Sincer, devine enervant ca la doar câteva secunde sau, hai să zic minute, să auzi fel de fel de avertizări, deși nu faci altceva decât să mergi normal. În clipul de mai jos, cel filmat în timpul zilei, veți auzi la un moment dat un semnal. Este cel pentru FCSW, dar mie nu mi se pare că era nevoie de acea atenționare.

Concluzie: deși se laudă cu funcții de asistență a șoferului, în realitate Mio MiVue 733 WIFI nu face mare lucru, avertizând șoferul la manevre normale. Localizarea prin GPS sau GLONASS este eficientă, iar conexiunea Wi-Fi i-ar putea ajuta pe unii.  

Calitatea imaginii

Trecând peste multiplele funcții pe care Mio MiVue 733 WIFI le oferă, ajungem la calitatea imaginii. Mă văd obligat să repet că această cameră nu oferă posibilitatea de a schimba rezoluția sau numărul cadrelor pe secundă la care se face înregistrarea. Valoarea standard, ce nu poate fi modificată este de rezoluție 1920 x 1080 pixeli cu 30 fps.

Ai posibilitatea de a regla compensarea expunerii în trepte de 0.3 de la -1 la +1, de a activa Wide Dynamic Range-ul și de a seta frecvența la 50 sau 60 de Hz. Durata clipurilor înregistrate în buclă poate fi de 1, 3 sau 5 minute.

Clip video 1080p 30 fps filmat ziua cu Mio MiVue 733 WIFI

Clip video 1080p 30 fps filmat noaptea cu Mio MiVue 733 WIFI

Dacă ați vizionat clipurile de mai sus ați putut vedea că Mio MiVue 733 WIFI oferă o calitate bună a imaginii. Expunerea a fost lăsată la 0, fără compensare, WDR a fost activat. Astfel, putem observa că avem o expunere corectă, ziua nimic nu este supra expus, în timp ce noaptea lumina farurilor mașinilor ce vin sens opus și a iluminării stradale nu compromite scena.

Culorile sunt bine reprezentate, naturale. Contrastul este la un nivel optim, iar intervalul dinamic suficient de extins, mai ales pentru o astfel de cameră. Distorsiunile sunt evidente, trebuie să recunosc că nu mă așteptam la distorsiuni atât de pronunțate de la un obiectiv cu FOV de 130 de grade.

Singurul mic minus ce poate fi adus calității filmării stă legat de nivelul de detalii. Deși nu este nimic cu adevărat grav, mi-ar fi plăcut o conturare mai exactă a detaliilor fine. Imaginea are un ușor aspect granulat, pare că zgomotul de imagine este mai pronunțat decât ar fi fost optim. Această apreciere este cu atât mai evidentă noaptea, însă este normal ca în low light să apară ceva mai mult zgomot de imagine.

În plus, nici faptul că filmarea se realizează cu 30 fps nu reprezintă un avantaj. O cameră auto DVR va filma aproape mereu scene în mișcare, de multe ori mișcare rapidă, iar aici o cursivitatea liniară a cadrelor este de preferat.

Preț

Camera auto DVR Mio MiVue 733 WIFI – 550 de lei pe eMAG

Concluzii

Mio MiVue 733 WIFI este o cameră bună, dar mi se pre un pic cam sus poziționată ca preț. Cel mai probabil în cost sunt incluse și sistemele de asistență a șoferului, care însă, așa cum am văzut, nu sunt tocmai de încredere sau de ajutor.

Calitatea filmării este bună, cu mențiunea că erau de preferat detalii mai fine, mai bine conturate. Faptul că nu poți alege altă rezoluție sau număr al cadrelor pe secundă este din nou, în opinia mea, un minus.

Modulul GPS și GLONASS integrat poate fi de ajutor în a ști exact unde te aflai, iar conectivitatea Wi-Fi ar putea fi și ea apreciată de unii utilizatori.

Principalele puncte pro și contra pentru camera auto DVR Mio MiVue 733 WIFI:

PRO

 • calitate bună a filmării;
 • modul GPS și GLOANSS integrat, ce localizează exact mașina în timpul folosirii camerei;
 • conectivitate Wi-Fi ce permite vizionarea și descărcarea clipurilor video direct în telefon;
 • construcție solidă, cu materiale și finisări de calitate.

CONTRA

 • nu poți schimba rezoluția și numărul cadrelor pe secundă ale fimării;
 • sistemele de asistență a șoferului nu ajută, ci mai degrabă devin enervante, fiindcă emit alerte prea des, nicidecum doar în momentele în care ar fi cu adevărat necesar.