A trecut ceva timp de când am testat o cameră DVR pentru Gadget.ro. Despre utilitatea unui astfel de dispozitiv nu cred că este cazul să mai discutăm. Nu sunt acceptate ca probe, dar sunt vizualizate în caz de accident. Sunt utile când vrei să descurajezi pe unul care nu-și recunoaște fapta etc.
În timp poți strânge și clipuri pe care să le share-uiești în social media cu tot felul de personaje aflate la volan pe străzile patriei, dacă-mi permiteți expresia. Nu știu de ce, dar am impresia că în ultima perioadă a crescut numărul celor ce habar nu au cum să conducă.
Să nu divaghez de la subiect și să revin la camera DVR Blueskysea B1W primită la review de la MinTech.ro. Iese în evidență prin dimensiunile compacte, prin faptul că aproape nu o zărești montată pe parbriz, dar și prin faptul că dispune de conectivitate Wi-Fi.
Specificații
- procesor Novatek GM8135S (am căutat informații despre acest CPU, dar nu am găsit decât referințe legate de faptul că este integrat pe această cameră DVR, Novatek înțeleg că este o companie ce produce chipseturi pentru gadgeturi în genul Blueskysea B1W);
- senzor CMOS Sony EXMOR IMX323 cu unghi la 150 grade (regăsit și pe Xiaomi Mijia, 2 Megapixeli), înregistrează la 1080p și la 720p, în ambele cazuri cu 30 fps, H.264 / mp4;
- slot pentru cardurile microSD de până la 64 GB;
- Wi-Fi, microUSB;
- fără baterie, fără ecran, 90 x 29 x 38 mm, rotire a corpului cu senzorul la 360 grade spre a obține o poziționare după preferințe (spre interior sau exterior), 42 gr. ;
Design
În pachet pe lângă cameră dați de un încărcător auto cu cablu de 3.5 metri, cablu microUSB – USB, manual în limba engleză și o supriză plăcută, cleme și diverse accesorii pentru ascunderea cablului de 3.5 metri inclusiv o unealtă spre a le poziționa cât mai facil. Apreciez atenția la detalii din punctul ăsta de vedere.
Pe de altă parte, montura se face direct pe parbriz și nu avem un suport clasic de tip ventuză. Trebuie să alegi bine unde va fi montată pentru că dacă vrei să o îndepărtezi nu va fi chiar așa la îndemână. Prin dimensiunile sale compacte este genul de cameră DVR pe care o montezi și acolo rămâne.
Ca design nu sunt prea multe de comentat. Este fabricată din plastic, ușoară și compactă. Corpul cu senzorul se rotește la 360 de grade. Suportul de prindere este integrat în corpul principal. În lateral stânga se află un buton fizic, iar în dreapta au poziționat slotul pentru cardurile microSD și portul microUSB. Carcasa din plastic mi s-a părut a fi suficient de rezistentă la utilizare îndelungată (discutăm despre un obiect ce va sta sub directa acțiunea a razelor de soare).
Faptul că nu are baterie încorporată ajută, în sensul în care nu trebuie să te temi că ar putea exploda dacă temperaturile din habitaclu ajung la valori ridicate. Blueskysea se bazează pe un așa-zis super-condensator. Aș spune că este soluția mai fiabilă în timp. Mă uit spre exemplu la Xiaomi DVR-ul personal unde bateria oricum nu mai ține absolut deloc și am impresia că s-a și umflat puțin în carcasă.
Galeria de imagini ce însoțește articolul vă oferă detalii legate de design + pachetul de accesorii în detaliu pentru B1W.
Utilizare
Aș spune că este destul de simplu. Montezi camera în locul dorit de pe parbriz, conectezi cablul de 3.5 metri pe microUSB la priza automobilului și gata prima etapă. Mă rog, ar fi ceva de notat. De obicei, este o singură priză în partea față și pe lângă cameră ne dorim o alternativă și spre a alimenta smartphone-ul. În cazul lui B1W se poate opta pentru adaptor ce dintr-o singură priză oferă mai multe și se merge pe cablul din pachet sau se alege un alt încărcător și cablu microUSB – USB.
Ar fi fost excelent dacă cablul cu încărcător din pachet ar fi adus mai multe porturi USB. Are un LED ce se aprinde albastru când se alimentează cu energie. Sunt LED-uri de notificare și pe corpul camerei + informații vocale. Butonul de pe lateral stânga are rol de pornire / oprire pentru rețeaua Wi-Fi printr-o apăsare prelungită, apăsare scurtă spre a salva un anumit clip de la ștergere. LED-ul roșu în mod continuu arată că B1W este în standby cu Wi-Fi-ul oprit, iar când clipește – camera înregistrează cu Wi-Fi-ul oprit. Pe verde sunt fix aceleași elemente, doar că Wi-Fi-ul este pornit.
Spre a controla funcțiile camerei DVR este nevoie de o aplicație pe care o găsiți pentru iOS și Android. Trebuie doar făcută o căutare după B1W-CARCVR. Aplicația are 13 MB și am inserat mai multe capturi de ecran.
Conexiunea se face prin Wi-Fi între smartphone și camera ce dispune de SSID-ul B1W_C02. Parola inițială este 1234567890.
În aplicație se oferă acces la fișierele video, există posibilitatea în a le descărca (doar că se întâmplă destul de lent și mai sunt momente când conexiunea se pierde etc). De acolo se sincronizează data și ora cu cea de pe telefonul mobil, se alege între clipuri la 720p sau 1080p, sunt setări pentru senzorul de mișcare, clipurile să fie de 1 minut, 3 minute sau 5 minute, activare pentru modul parcare (doar că necesită alte accesorii ce nu se află în pachet + alimentare cu energie, o baterie externă spre exemplu spre a nu consuma din energia stocată în bateria automobilului, mai ales că unele modele întrerup alimentarea complet când cheia este scoasă din contact).
Materiale video
Clip realizat cu Blueskysea B1W pe timp de zi;
httpvh://youtu.be/16Ra2clb6NY
Clip realizat cu Blueskysea B1W pe timp de noapte;
httpvh://youtu.be/OmPK3253bKs
Trebuie să ne raportăm la preț. Pe timp de zi se descurcă decent, sunt suficiente detalii etc. Un ușor călcâi al lui Ahile aș vedea pe timp de noapte, Xiaomi Yi se descurcă mult mai bine în aceeași zonă de preț. Blueskysea B1W are tendința să interpreteze lumina în mod distorsionat.
Preț
Cameră DVR Blueskysea B1W – 280 lei.
Concluzii
Blueskysea B1W este o cameră DVR compactă cu Wi-Fi. La 280 lei aș spune că se descurcă decent. O văd recomandată pentru cei ce caută un DVR cât mai puțin vizibil, să ocupe cât mai puțin din spațiul de pe parbriz, să nu iasă în evidență pe timp de noapte etc.
Am structurat punctele PRO și CONTRA.
PRO
- compactă și realizată din materiale ce imprimă ideea de rezistență în timp;
- Wi-Fi;
- ușor de setat prin aplicația dedicată de smartphone;
- materiale video decente pe timp de zi;
- sunt incluse accesorii pentru ascunderea cablului în automobil.
CONTRA
- materiale ușor modeste pe timp de noapte;
- momente în care primeam un mesaj audio că microSD-ul este prea lent (Samsung de 64 GB formatat exFAT, clasa 10).