Prin vara lui 2018 testam aparatul foto de tip bridge Panasonic Lumix DMC-FZ2000, ce mi-a lăsat o impresie foarte bună. Acum, la aproape un an de când a fost anunțat oficial, am ocazia să prezint camera foto compactă cu super zoom Panasonic Lumix DC-TZ200.
Am amintit și de FZ2000 pentru că în multe aspecte cele două se pot compara, ba chiar unele specificații sunt identice. Senzorul, precum multe dintre funcții par a fi la fel, dar una este teoria, alta este practica.
O să ne lămurim până la final dacă Panasonic Lumix DC-TZ200 poate produce rezultate satisfăcătoare având în vedere că toate tehnologiile sunt ambalate într-un corp compact.
Specificații Panasonic Lumix DC-TZ200
- Senzor de 1 inch High Sensitivity MOS cu rezoluție efectivă de 20.1 Megapixeli;
- Rezoluții maxime: Imagine – 5472 x 3648 pixeli format 3:2; Video – 4K 3840 x 2160 pixeli cu maxim 30 fps;
- Obturator mecanic cu viteză declanșare de la 1/2000 la 60 secunde, obturator electronic cu viteză de declanșare de la 1/16000 la 1 secundă;
- Fotografiere continuă cu maximum 10 cadre pe secundă cu AFS/MF;
- Focalizare: AF/AF Macro (Macro AF)/Macro Zoom (Zoom macro) (fiecare setare este disponibilă cu AFS (unic)/AFF (flexibil)/AFC), Quick AF, Continuous AF (în timpul înregistrării video), Touch AF/AE, Touch Shutter, Eye Sensor AF, Touch Pad AF, MF Assist, Touch MF Assist, AF+MF, Focus Peaking, One Shot AF, Low Light AF;
- Sensibilitate ISO: 80 – 25600 ce pot fi selectate și în trepte de 1/3, filmare: 80 – 6400; Compensarea expunerii: +/-5 EV în trepte de 1/3;
- Balans de alb: AWB, zi, umbră, înnorat, lumină incandescentă, bliț, personalizat, setare temperatură culoare;
- Obiectiv LEICA DC VARIO-ELMAR F3.3 – F8.0 – 13 elemente în 11 grupuri (1 obiectiv ED asferic / 5 obiective asferice / 3 obiective ED), 11 suprafeţe asferice;
- Zoom optic 15X, 24 – 360mm (echivalent 35mm);
- Stabilizare optică prin sistem HYBRID OIS+ pe 5 axe;
- Vizor electronic de 0.21 inch cu 2.330.000 puncte, cu acoperire de aprox 100%, mărire aprox 1.45x / 0.53x (echivalent 35mm);
- Ecran: TFT LCD, touchscreen de 3 inch cu 1.24 milioane puncte;
- Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz, Bluetooth 4.2, microHDMI Type D, microUSB;
- Carduri memorie acceptate: SD, SDHC, SDXC (UHS-I Speed Class 3 U3);
- Dimensiuni: 111.2 x 66.4 x 45.2 (cu obiectivul închis);
- Greutate: 340 grame cu baterie și cadrd SD, 298 grame fără baterie și card SD.
Design
Am primit aparatul în cutia de retail, ce pare că a îndurat multe până să ajungă la noi. Înăuntru, pe lângă camera foto, am mai găsit și o curelușă de încheietură, bateria, încărcător pe USB, un cablu microUSB – USB 2.0 plus ghid rapid pentru anumite funcții și manualul cu informații de bază.
Panasonic Lumix DC-TZ200 este o cameră compactă, dar poate nu atât pe cât te-ai aștepta. Nu mă înțelegeți greșit, o poți strecura cu ușurință în buzunarul unei jachete, la o geacă sau sacou, dar în buzunarul pantalonilor va încăpea doar dacă aceștia nu sunt slim-fit.
Grosimea aparatului este cea care lasă impresia că nu avem de-a face tocmai cu o cameră compactă. Nici greutatea nu este de ignorat, cu peste 350 de grame o vei simți în orice buzunar.
Dar toate acestea au acoperire. Ar fi imposibil să pui un zoom optic de 15X într-un corp mai compact de atât. Atâta tehnologie nu are cum să cântărească mai puțin, cu atât mai mult cu cât pe alocuri Panasonic Lumix DC-TZ200 este fabricat din metal.
Inelul de pe obiectiv este de metal, la fel și elementele acestuia ce se extind. În rest avem plastic ce se simte excelent la atingere, pare foarte durabil. Zona de grip este din cauciuc, are o mică protuberanță roșie ce-și face chiar bine treaba în a asigura acel plus de grip care să nu-ți dea emoții că poți scăpa ușor din mână aparatul.
Aparatul este destul de mic, iar asta face ca și majoritatea butoanelor să fie la fel. În plus, nici distanța dintre unele nu le face ușor și rapid de apăsat cu precizie. Până la urmă decât să lipsească, este bine că avem multe butoane cărora le poți atribui ce funcții dorești.
De apreciat este că avem inelul de pe obiectiv. Pe acesta îl poți seta să îndeplinească funcții variate, de la controlul diafragmei, al vitezei de declanșare, zoom sau valoare ISO, printre altele.
Totodată, avem și clasica rotiță de pe partea superioară, care, din nou, este personalizabilă. Cu ajutorul ei și al inelului de pe obiectiv poți regla extrem de rapid două dintre cele mai importante setări în modurile de fotografiere sau filmare manuală. Eu am pus inelul ca deschidere diafragmă și rotița ca shutter speed.
Obiectivul se retrage complet în aparat când acesta este oprit, atunci apare și protecția lentilei. Elementele obiectivului se mișcă în afară pe măsură ce facem zoom, la distanța focală maximă chiar se extinde ceva.
Bateria și cardul de memorie se află în spatele ușiței de la baza camerei.
Toată construcția camerei Panasonic Lumix DC-TZ200 lasă impresia de produs de cea mai bună calitate, ce va rezista mulți ani în cele mai dificile condiții.
Calitatea imaginii
Avem ceva de vorbit aici despre Panasonic Lumix DC-TZ200, așa că să trecem la treabă. Ca prime exemple o să le dau pe cele cu exemplificarea zoom-ului. Avem două seturi, cu imagini ce încep de la cel mai larg cadru, la distanță focală 24mm (echivalentă 35mm), trec prin 100mm, 200mm și încheie la 360mm, zoom-ul optic maxim:
Observăm că până la 200mm totul arată bine, detalii suficiente, imagini destul de sharp. După această valoare, pozele devin mai soft, pentru ca la 360mm detaliile să nu mai fine atât de fine.
Pentru a evidenția asta și mai bine, am mai făcut un test. Prima imagine este la 24mm, urmând 50mm, 100mm, 200mm și 360mm:
Am încercat aceeași încadrare, depărtându-mă din ce în ce mai mult de subiect. Și aici observăm același lucru, către zona telephoto calitatea imaginii scade.
Să vedem acum cum se prezintă Panasonic Lumix DC-TZ200 ca zgomot de imagine pe intervalul ISO.
Test ISO cu Panasonic Lumix DC-TZ200 (în ordine ISO 125, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800):
Capturile au fost JPEG, iar Panasonic Lumix DC-TZ200 aplică acestor fișiere un algoritm destul de bun de control al zgomotului de imagine. Fișierele RAW prezintă mai mult zgomot de imagine, chiar de la ISO 400 este destul de pronunțat. Pe JPEG aș spune că și la ISO 1600 avem o calitate satisfăcătoare a imaginii.
Că tot am amintit de fișierele RAW, mărturisesc că nu mă așteptam la o calitate atât de bună a acestora. Și când spun calitate, mă refer la cantitatea de informație care îți este pusă la dispoziție. Ai o plajă destul de largă de control asupra expunerii, poți crește chiar și cu 1.5 stopuri expunerea fără mari probleme. De asemenea, mai poți recupera ceva din zonele luminoase, la fel și din cele întunecate. Asta însemnă că poți obține un Dynamic Range mai ridicat după o editare ulterioară, fără a compromite calitatea finală a imaginii.
Fotografii editate din fișiere RAW captate cu Panasonic Lumix DC-TZ200:
Acum nu spun că Panasonic Lumix DC-TZ200 este de nivel profesional, dar pentru o cameră compactă se descurcă neașteptat de bine pe captura RAW. Astfel de fișiere au în jur de 22.5 MB, față de 5 – 8 MB cât are un fișier JPEG la rezoluție maximă.
Din punct de vedere al culorilor, Panasonic Lumix DC-TZ200 nu are obiceiul de a satura nuanțele. Poate că uneori ar fi fost bine să o facă, nu de puține dăți mi-ar fi plăcut niște culori mai vii. Oricum nu e rău.
Capturi JPEG direct din camera Panasonic Lumix DC-TZ200:
Așa cum putem observa, Panasonic Lumix DC-TZ200 reușește în majoritatea situațiilor să ofere imagini de foarte bună calitate, chiar și în low-light se descurcă mai mult decât decent. Faptul că avem un zoom optic 15X ne oferă posibilitatea de a face poze cel puțin interesante, de a face încadrări imposibil de realizat cu telefonul mobil.
Autofocusul poate se face în mai multe moduri, așa cum ați putut vedea la începutul recenziei, în zona de specificații. Ca și aparat point-and-shoot, pe autofocus complet automat, Panasonic Lumix DC-TZ200 se descurcă foarte bine. Foarte rar se întâmplă să ratezi punctul de focus, doar în situațiile cu mișcări rapide mai dă rateu, dar și atunci rar. Nici în low light nu stă rău, deși uneori durează chiar și 2 secunde până pune subiectul în clar.
Chiar dacă Panasonic Lumix DC-TZ200 propune multe moduri de captare, de la complet Manual, la celebrele Aperture Priority, Shutter Speed Priority, Program sau Custom, majoritatea dintre utilizatorii acestui aparat vor alege cu siguranță modul Auto, ce se poate activa și în mod iAuto. Acesta din urmă aduce în plus detecție de scenă, ce promite să regleze și mai eficient setările în funcție de cadru și condiții. În practică, diferențele sunt greu sesizabile între Auto și iAuto, asta dacă există vreo deosebire.
Printre modurile de captare avem și Scene, când poți alege dintre 24 de presetări: Portret clar, Piele mătăsoasă, Catifelare cu iluminare din spate, Clar în lumină din spate, Ton Relaxant, Față drăgălașă copil, Peisaj distinct, Cer albastru deschis, Strălucire apus romantic, Strălucire apus viu, Luciu apă, Peisaj nocturn senin, Cer nocturn rece, Peisaj nocturn cald, Peisaj nocturn artistic, Iluminări strălucitoare, Fotografie de noapte din mână, Portret nocturn clar, Imagine catifelată a unei flori, Mâncare apetisantă, Desert simpatic, Înghețare mișcare animale, Fotografie sport și Monocrom. Le-am enumerat fiindcă pe mine chiar m-au amuzat unele denumiri – Imaginea este catifelată sau floarea? Desertul simpatic o fi mai dulce? :).
Avem și 22 de filtre pe care le poți activa înainte de a capta o imagine, cu preview live al rezultatului direct pe ecran. Am făcut câte un cadru cu fiecare filtru: Expresiv, Retro, Efect fotografie veche, Supraexpunere, Subexpunere, Sepia, Monocrom, Monocrom dinamic, Monocrom brut, Monocrom catifelat, Artă impresionantă, Dinamic ridicat, Proces încrucișat, Efect jucărie, Efect jucărie pop, Ignorare înălbire, Focalizare slabă, Efect miniatură, Fantezie, Pată de culoare, Însorit:
Ca și concluzie pe partea de captură foto trebuie să spun că Panasonic Lumix DC-TZ200 reușește să convingă. Nu este perfect pe linie, cu unele probleme la capătul telephoto ca și sharpness, dar una peste alta este echilibrat. Oferă multe moduri foto, dintre care am uitat să menționez captura 4K Photo, când poți extrage una sau mai multe poze la rezoluție 4K dintr-un clip, sau modul Post Focus, când poți alege ulterior declanșării punctul de focus pentru un cadru. Mai merită adus în discuție și modul Macro, când Panasonic Lumix DC-TZ200 poate focaliza de la numai 3 cm de subiect.
Așadar, un aparat compact mai mult decât competent, ce face o impresie generală foarte bună pe partea de fotografie.
Ca mai toate aparatele foto din ultimul timp, și Panasonic Lumix DC-TZ200 se laudă cu filmare la rezoluție 4K. O poate face cu maxim 30 de cadre pe secundă și o face bine. Nu excelează la capitolul filmare, dar se descurcă bine și aici.
Clipurile 4K poate că nu oferă detalii perfecte, mai ales, iarăși, la capătul telephoto al lentilelor, dar per ansamblu filmările sunt de calitate.
Aici trebuie să amintesc de stabilizarea optică de tip HYBRID OIS + pe 5 axe. Este excelentă și pentru fotografie, îți permite timpi lungi de expunere la capătul wide și imagini clare chiar și la focala de 360mm fără a fi nevoie de trepied.
Și pe video sistemul de stabilizare optică pe 5 axe face minuni, orice tremurat al mâinii este complet eliminat. Ba mai mult, la focale wide poți filma din mers, când mișcările induse aparatului de pașii utilizatorului sunt mult estompate.
Ceea ce nu pot aprecia deloc la captura video 4K este crop-ul care se aplică. Practic, avem un crop de 1.5X, ce face ca focala wide de 24mm să se transforme într-una de circa 36mm, ce nu mai oferă deloc un câmp larg de vizualizare. Păcat!
Clip video 4K 2160p filmat ziua cu Panasonic Lumix DC-TZ200;
Clip video 4K 2160p filmat noaptea cu Panasonic Lumix DC-TZ200.
Interfață și funcții
Așa cum m-am obișnuit deja la camerele foto Panasonic, după ce am testat Lumix DMC-LX15, Lumix G9 și DMC-FZ2000, meniul este stufos, cu extrem de multe setări pe care le poți face. Așa este și la Panasonic Lumix DC-TZ200, ce-ți oferă multe posibilități.
Ideea este că odată ce te obișnuiești nu mai pare atât de complex, dar la prima privire, pentru cineva ce nu a mai avut contact cu o cameră foto Panasonic, ar putea părea copleșitor.
Galerie cu capturi de ecran din meniul aparatului Panasonic Lumix DC-TZ200:
Poți seta anumite funcții pentru butoanele programabile, la fel și pentru inelul de pe obiectiv sau rotița de control de sus.
Foarte convenabil poate fi să folosești ecranul tactil pentru a parcurge meniul de setări, dar și pentru a face ajustările de imagine în modurile manuale. Mai mult, ecranul îți permite să alegi zona sau punctul de focus, iar când folosești vizorul electronic, ecranul devine un touchpad pe care muți zona de focus unde ai nevoie.
Vorbind despre ecranul de 3 inch cu rezoluție de 1.24 milioane de puncte, trebuie să spun că este calitate. Redă destul de fidel imaginile, culorile sunt destul de exacte. Din păcate ecranul nu este unul rabatabil sau articulat, ci fix. Mi-ar fi plăcut enorm să avem unul mobil, dar Panasonic a considerat că mai bine ar pune un vizor electronic.
Acesta este folositor și nu prea. Adică, la un aparat compact consider că majoritatea utilizatorilor se vor baza strict pe ecran. Vizorul poate fi de folos doar când lumina ambientală este puetrnică, când bate direct pe ecran sau când este strălucitoare din față. Atunci vizorul este mai bun, dar eu nu cred că l-am folosit decât pentru test.
Atunci când îl folosești, descoperi că vizorul are o rezoluție suficientă, dar că nu redă culorile exact. Mai mult, suferă de așa-numitul efect de ”color tearing”. Pentru un aparat foto compact nu aș spune că este o mare problemă, dar mi-ar fi plăcut mai mult un ecran rabatabil în locul vizorului electronic. Poate doar eu am astfel de preferințe.
Conectivitate
Panasonic Lumix DC-TZ200 stă bine de tot la conectivitate. Are esențialul pe partea wireless, cu Wi-Fi în stadardele 802.11 b/g/n și Bluetooth 4.2. Fără NFC și GPS, dar acestea sunt doar mofturi din punctul meu de vedere.
Prin Wi-Fi și Bluetooth poți conecta aparatul Panasonic Lumix DC-TZ200 la smartphone ori tabletă. Cu aplicația Panasonic Image App poți apoi să descarci fișierele de pe aparat, dar poți folosi dispozitivul mobil și ca telecomandă pentru camera foto. Nu doar că poți declanșa de la distanță, dar poți face și cele mai importante setări de imagine, ca deschidere diafragmă, timp de expunere, ISO ș.a.m.d.
Fiind o cameră compactă, Panasonic Lumix DC-TZ200 nu aduce jack de 3.5 mm pentru microfon extern și nici pentru căști. Avem în schimb port microUSB pentru transfer de date, dar și pentru încărcarea acumulatorului. Lângă acesta este și portul microHDMI Type D.
Autonomie
Panasonic Lumix DC-TZ200 folosește o baterie de tip DMW-BLG10E, cu o capacitate de 1025 mAh la 7.2V. Acumulatorul se încarcă doar în aparat, prin cablul microUSB conectat la acesta. Există posibilitatea de a cumpăra și un încărcător extern compatibil.
Autonomia oferită de baterie este de circa 370 de imagini folosind ecranul și de până la 250 de capturi prin vizorul electronic. Aceste valori sunt după standardul de testare CIPA și sunt bune pentru un aparat foto compact.
În practică, nu am reușit să descarc o baterie plină într-o zi de dimineața până seara într-un regim susținut de folosință. Cu mai bine de 150 de poze și peste 10 – 12 minute de filmare, plus setări și transfer de fișiere pe smartphone, am ajuns seara acasă cu circa 25 de procente în acumulator.
Preț
Panasonic Lumix DC-TZ200 – 3.500 de lei pe F64.ro
Concluzii
Panasonic Lumix DC-TZ200 nu este un aparat foto compact obișnuit. El propune un senzor mare, de 1 inch, un zoom optic extins, de 15X, filmare 4K, multe funcții și conectivitate bună. Adăugând la toate acestea o calitate bună a imaginilor și a filmărilor, toate într-un corp compact, cu o construcție de cea mai bună calitate, începi să înțelegi de ce s-a ajuns la un asemenea preț.
Sigur că mi-ar fi plăcut ca un astfel de aparat să fie mai ieftin, nu spun că nu se poate, doar că cererea este restrânsă în acest sector. Așadar, costurile de cercetare-dezvoltare trebuie recuperate de la un număr limitat de clienți. Când aceste costuri vor fi acoperite, cu siguranță vom vedea prețul ajustat.
Și atunci, merită un aparat precum Panasonic Lumix DC-TZ200 costul afișat? Eu zic că merită. Asta dacă ești pasionat foto, vrei un aparat all-in-one cu zoom optic 15X, ușor de purtat mereu după tine și extrem de capabil pentru dimensiunile sale.
Rămân la sfârșit cele mai importante puncte pro și contra pentru Panasonic Lumix DC-TZ200:
PRO:
- calitate generală foarte bună a fotografiilor;
- multe funcții integrate, unele dintre ele chiar folositoare;
- zoom optic 15X cu plajă focală largă, de la wide 24mm până la telephoto 360mm;
- filmează 4K la o calitate bună;
- stabilizare optică pe 5 axe foarte eficientă;
- captură RAW cu suficientă informație;
- autonomie mai mult decât suficientă, printre cele mai bune din clasă;
- conectivitate extinsă;
- aparat solid, cu o calitate foarte bună de fabricație.
CONTRA:
- deschiderea maximă a diafragmei la 360mm este de doar F6.4;
- calitatea materialelor foto-video la capătul telephoto (peste 200mm) este mai slabă;
- crop mare (1.5X) la filmarea 4K, distanța focală minimă ajunge astfel la circa 36mm;
- era de preferat un ecran rabatabil sau articulat în locul vizorului electronic, ce nu oferă cea mai bună imagine.