Cred că am trecut de momentul în care securitatea fizică, a noastră și a căminului nostru, nu mai este singura pentru care să ne facem griji. Deja de ceva vreme căutăm să ne protejăm cât mai bine și în spațiul virtual, pericolele venind în această zonă din mai multe direcții, cu diferite metode de atac.

Gadgetul despre care vom vorbi astăzi ne poate ajuta pe partea de supraveghere fizică, însă ar putea deschide poarta către o nesiguranță virtuală. Sper că nu devin paranoic și cel mai probabil nu aș avea de ce să-mi fac astfel de griji, Tenda CP7 promite că dispune de suficiente funcții de protecție. Vedem mai departe cum s-a comportat și ce are de oferit acest dispozitiv.

Specificații pentru camera IP wireless Tenda CP7

  • Rezoluție maximă 2560 x 1440 pixeli;
  • Codec video H.265;
  • Vedere nocturnă până la maxim 12 metri distanță;
  • Conectivitate Wi-Fi 802.11 b/g/n, 2.4 GHz, transfer cu maxim 150 Mbps;
  • Pan / Tilt: 360 / 155 grade (90 grade în sus, 65 grade în jos);
  • Securitate: 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK
  • Slot card microSD de până la 128 GB;
  • Microfon și difuzor încorporate;
  • Dimensiuni (înălțime x diametru): 103 x 88 mm;
  • Greutate: 218 grame.

Design

Camera IP wireless Tenda CP7

Am primit produsul de test în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit un accesoriu ce permite montarea pe perete ori tavan, dibluri și șuruburi pentru a fixa acest accesoriu, adaptorul de alimentare, ghid de pornire rapidă și un pliant cu informații de reglementare:

Tenda CP7 a primit un design aș spune destul de convențional pentru o cameră de supraveghere de interior ce se poate roti pe axa orizontală la 360 de grade și pe cea verticală cu circa 155 de grade. 

Eu aș aprecia că forma generală seamănă cu cea al unui ou, teșit la bază. Modulul ce integrează lentila, sistemul de iluminare noctură cu 4 LED-uri IR, precum și slotul pentru card microSD și butonul de Reset, care nu se por vedea în mod normal, este de culoare neagră și are formă de sferă.

Restul camerei este alb, doar în zona de conectivitate mai apare o secțiune neagră.

Spuneam că există slot pentru card microSD și un buton de Reset care în mod normal nu se pot observa. Acestea pot fi accesate doar dacă rotim cât mai sus modulul cu camera. Din păcate, nu am surprins în poze această zonă.

Camera IP wireless Tenda CP7

Partea inferioară prezintă pe centru o formă rotundă în care se poate fixa suportul pentru perete sau tavan. În jurul acesteia, se observă patru mici piciorușe din cauciuc ce nu reușesc să confere o aderență suficient de ridicată, în unele cazuri. Mi-ar fi plăcut să existe o bandă din cauciuc care să se întindă pe toată circumferința zonei inferioare.

Tenda CP7 este corect fabricată, nu lasă impresia unui produs de slabă calitate, dar nici nu impune pretenții. Plasticul de la exterior nu este rău. Finisările de detaliu sunt corecte, nimic de obiectat, însă nici de lăudat.

Instalare și utilizare

Dacă în urmă cu câțiva ani era o adevărată provocare să instalezi anumite modele de camere de supraveghere IP, în ziua de azi, cu ajutorul unei aplicații bine puse la punct, termini toată treaba în doar câteva minute. Nu ai nevoie de cunoștințe solide de rețelistică, este necesar doar să urmezi pașii din ghidul de pornire rapidă sau pe cei din aplicație și nu ai cum să nu te descurci.

În cazul Tenda CP7, este nevoie să descarci aplicația TDSEE, disponibilă gratuit în magazinele Google Play Store și Apple App Store. Primul pas este să creezi un cont, folosind numărul de telefon sau o adresă de email, după care apeși pe butoul de adăugare a unui nou dispozitiv. Urmează câțiva pași simpli, ce presupun alegerea rețelei Wi-Fi în care vei introduce camera, scanarea unui cod QR de pe ecranul telefonului cu camera Tenda CP7 și a altuia de pe cameră, cu telefonul.

Apoi, totul se întâmplă automat, configurările finale sunt realizate de aplicație. Mai rămâne doar să denumești camera așa cum vrei și poți parcurge interfața cu setări.

Capturi de ecran din interfața aplicației TDSEE pentru Android:

După cum se poate observa din capturile de ecran de mai sus, interfața aplicației TDSEE oferă multe opțiuni și setări, dar care sunt suficient de logic structurate.

Tenda CP7 integrează atât microfon, cât și difuzor și astfel poți nu doar auzi ce se întâmplă în spațiul unde este montată, dar poți și să transmiți mesaje.

Tenda CP7 propune câteva funcții interesante:

  • Poți seta până la trei mesaje vocale predefinite, care să fie redate prin difuzorul camerei în anumite momente, adică atunci când camera detectează mișcare într-o anumită zonă. Este o funcție utilă în special pentru magazine, zone de birouri, când la intrarea unei persoane îi poți transmite un anumit mesaj;
  • Funcție de urmărire a persoanei din încăpere. Camera își schimbă poziția în așa fel încât persoana care se mișcă să rămână în cadru. Nu funcționează mereu optim, uneori pierde contactul, alteori se mișcă prea încet spre a ține cu persoana care se deplasează rapid;
  • Funcție de patrulare. Poți seta ca la o anumită perioadă de timp camera să execute o manevră de rotire la 360 de grade sau mai puțin, în funcție de preferința utilizatorului. Astfel, este monitorizată o zonă mult mai extinsă decât dacă dispozitivul ar rămâne nemișcat;
  • Există o modalitate de a acoperi fizic obiectivul camerei, atunci când vrei să fii sigur de intimitatea ta. Pur și simplu, la acționarea unui buton virtual din aplicație, modulul rotativ se înclină la maxim jos și astfel lentilele sunt acoperite complet;
  • Există mod de alarmă ce poate fi activat, care presupune trimiterea unor notificări atunci când camera detectează mișcare în cadru sau zgomot în apropiere. Funcționează exact, în perioada de test nu am primit notificări false. Există și posibilitatea de a înregistra un mesaj pe care camera să-l redea prin difuzor atunci când alarma este activată; 
  • Poți alege ca pe cardul de memorie microSD camera să stocheze filmarea non-stop (în limita capacității cardului) sau doar atunci când detectează mișcare în cadru. Pe un card de 16 GB, la calitatea maximă de înregistrare, încap ceva mai bine de 3 zile întregi. Clipurile video memorate pe card au câte 10 minute fiecare și o dimensiune între 12 – 13 MB și până la 60 – 70, chiar și peste 80 MB, în funcție de ce s-a întâmplat în cadru, de cantitatea de informație captată. În medie, un clip video de 10 minute înregistrat pe timp de zi are circa 35 – 45 MB, iar unul de noapte, fără acțiune în cadru, în jur de 13 – 15 MB;
  • Există și posibilitatea de a activa un serviciu de stocare în cloud a înregistrărilor. Costurile le puteți vedea în imaginile de mai jos:
  • Poți da share camerei către alte persoane. Acestea trebuie să instaleze aplicația TDSEE, își creează cont, iar atunci când primesc invitație de la administrator pe acel cont (mail sau număr de telefon), doar acceptă și gata. Administratorul poate alege către ce funcții să dea acces invitaților.

În ceea ce privește calitatea înregistrărilor, poți alege un maxim HD, așa cum apare în aplicație. Acesta presupune o rezoluție de 2560 x 1440 pixeli, dar analizate live din aplicație, nu par a avea detalii înalte. Dacă analizezi clipurile video de pe card, se schimbă situația, totul arată conform cu rezoluția 2K la care înregistrează Tenda CP7.

Am făcut câteva capturi de ecran direct din aplicație, din modul Live de vizionare. Sunt imagini atât pe timp de zi, cât și de noapte, la zoom 1X și segmente cu crop (zoom) maxim în imagine:

Imaginile de mai sus nu sunt cele mai reprezentative, nu dezvăluie exact calitatea înregistrărilor. În realitate, și mai ales când analizezi clipurile stocate pe card, calitatea este nu doar corectă, ci surprinzător de bună. La fel și pentru sunetul captat, microfonul integrat este suficient de sensibil încât să capteze clar marea majoritate a sunetelor din locația unde camera este montată.

Conectivitate

Camera IP wireless Tenda CP7

Tenda CP7 propune conectivitate Wi-Fi 802.11 b/g/n doar pe banda de 2.4 GHz. Viteza maximă de transfer este de până la 150 Mbps, mai mult decât suficient indiferent de situație. Totuși, standardul ac cu disponibilitate pentru banda de 5 GHz ar fi însemnat o conexiune mai puțin influențată de interferențe, deci ceva mai stabilă. 

Poți alege ca în loc de conexiunea wireless să o folosești pe cea prin cablu, iar pentru asta ai la dispoziție un port RJ-45. Nu am încercat această metodă.

Preț

Camera IP Wireless Tenda CP7 – 230 de lei pe eMAG.

Concluzii

Camera IP wireless Tenda CP7

Ca aproape de fiecare dată, Tenda propune și acum un produs cu un foarte bun raport calitate / specificații / preț. Tenda CP7 nu are minusuri evidente, mai ales dacă judecăm după preț îi poți ierta unele dintre micile scăpări.

Să vedem la final principalele puncte pro și contra pentru camera IP Wireless Tenda CP7:

PRO

  • instalare și configurarea simple;
  • multe funcții disponibile, majoritatea funcționează așa cum ar trebui;
  • calitate bună a înregistrărilor;
  • bun raport între preț și ceea ce primești. 

CONTRA

  • fără standard Wi-Fi ac și bandă de 5 GHz;
  • cele patru piciorușe din cauciuc de pe baza camerei nu oferă cea mai bună aderență cu putință.