Hardware

La sfârşitul anului trecut Oppo lansa unitatea de procesare AI pentru foto și video denumită MariSilicon X. Vorbim de un NPU dezvoltat pe 6nm (NPU = Neural Processing Unit), adică un mic chip încorporat într-un smartphone spre a oferi un plus pe partea de AI, dar şi pentru a îmbunătăți calitatea fotografiilor și a clipurilor.

MariSilicon X este doar un mic pas în ambiţiile celor de la Oppo, companie despre care aflăm că are în dezvoltare deja propriul procesor mobile. Acesta va fi unul entry-level şi ar putea fi prezent pe smartphone-urile Oppo din 2024.

Acest procesor custom va fi realizat în parteneriat cu TSMC, adică vorbim de un proces similar implementat de Huawei pe HiSilicon. Viitorul procesor va utiliza astfel tehnologie americană, adică ar putea avea oricând soarta HiSilicon dacă Oppo intră într-o formă sau alta pe lista neagră unde se află deja Huawei.

Oppo investeşte foarte mult în cercetare-dezvoltare, iar acest lucru se vede periodic în noutăţile tehnologice aduse pe smartphone-urile sale. Rămâne de văzut dacă acest procesor realizat oarecum in-house va avea succes, Xiaomi încercând ceva similar cu Surge, fără performanţe notabile până acum.

Sursa: indiatoday.in