Panasonic Lumix S1, alături de fratele cu număr aproape dublu de Megapixeli, a fost prezentat pentru prima dată în cadrul Photokina 2018. La câteva luni distanță am avut șansa de a petrece câteva ore alături de un Panasonic Lumix S1R, primele impresii fiind dintre cele mai bune.

Experiența alături de camerele mirrorless full frame de la Panasonic nu s-a încheiat atunci, fiindcă timp de mai bine de 3 săptămâni am testat modelul Lumix S1 căruia i-a fost atașat obiectivul Panasonic Lumix S 24 – 105 mm F4.

Specificații Panasonic Lumix S1

  • Senzor MOS cu rezoluție efectivă de 24.2 Megapixeli, dimensiuni senzor 35.6 x 23.8 mm, filtru de culori primare;
  • Rezoluții maxime: Imagine – 6000 x 4000 pixeli format 3:2, 12000 x 8000 pixeli în format High Resolution; Video – 3840 x 2160 pixeli cu până la 60 fps;
  • Obturator mecanic în plan focal cu viteză de declanșare de la 1/8000 la 60 secunde, obturator electronic cu viteză de declanșare de la 1/8000 la 60 secunde (până la 30 minute în mod Bulb);
  • Fotografiere continuă cu maximum 9 cadre pe secundă cu AFS/MF sau 6 cadre pe secundă cu AFC; 
  • Focalizare automată cu detecție de contrast și tehnologie DFD, AFS (Single), AFF (Flexible), AFC (Continuous), Face, Eye, Body, Animal Detection / Tracking, 225-Area, Custom Multi, 1-Area, Zonă dreptunghiulară, Zonă ovală, Pinpoint;
  • Sensibilitate ISO: 100 – 51.200 (50, 102.400 și 204.800 extins), selecție și în trepte de 1/3;
  • Compensarea expunerii: +/-5 EV în trepte de 1/3 (+/-3 EV pentru filmare);
  • Montură obiective: L-Mount;
  • Balans de alb: AWB, AWBc, AWBw, zi, umbră, înnorat, lumină incandescentă, bliț, personalizat, setare temperatură culoare;
  • Stabilizare optică Dual IS 2 – stabilizare internă pe 5 axe direct pe senzor + stabilizare optică din obiectiv (doar obiectivele compatibile);
  • Vizor electronic: OLED cu 5.76 milioane pixeli;
  • Ecran: LCD TFT touchscreen de 3.2 inch cu 2.1 milioane pixeli, rabatabil;
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 4.2, HDMI Type A / VIERA Link, USB Type-C, jack de 3.5 mm (intrare microfon extern), jack de 3.5 mm (ieșire căști), jack de 2.5 mm pentru telecomandă;
  • Suport card memorie: 1 x XQD și 1 x SD, SDHC, SDXC (UHS-I, UHS-II, UHS Speed Class 3 U3);
  • Dimensiuni: 148.9 x 110 x 96.7 mm;
  • Greutate: 1.02 kg (body cu card memorie XQD și baterie).

Design

Panasonic Lumix S1

Aparatul a venit în ceea ce părea a fi cutia de retail, alături de accesoriile obișnuite ce vor fi incluse în pachet: capac body, curea de gât, baterie, încărcător cu cablu separat de alimentare, cablu USB Type-C la USB, ghid de pornire rapidă și instrucțiuni de utilizare a celor mai interesante funcții, plus alte câteva pliante cu diferite informații:

Obiectivul Panasonic Lumix S 24 – 105 mm F4 a fost într-o cutie separată, alături de o husă de transport, de capace față și spate și de parasolar.

Din punct de vedere al construcției, Panasonic Lumix S1 lasă o impresie excelentă. Eu unul nu am avut ce să-i reproșez, nici din punct de vedere al asamblării, una extrem de solidă, nici ca materiale și nici ca finisări de detaliu. Aparatul se simte ca un tanc și pare că poate îndura multe.

Un alt lucru pe care eu l-am apreciat este reprezentat de dimensiuni. Panasonic Lumix S1 nu este un mirrorless compact, nici pe departe. Dacă vrei ceva mai ușor de strecurat într-o geantă sau un rucsac micuț, atunci trebuie să cauți altceva. 

Panasonic Lumix S1 este mare, seamănă cu un DSLR full frame de la Canon sau Nikon, iar asta aduce plusuri. Mă refer la un grip excelent, cu o zonă adâncă pentru degetele mânii drepte și la faptul că butoanele sunt suficient de mari și de multe, bine delimitate și corect amplasate spre a fi apăsate cu ușurință.

Ergonomia este atent studiată și în doar câteva zeci de minute înveți unde este fiecare buton și rotiță, iar după ce le stabilești fiecăruia funcția dorită poți schimba pe loc cele mai importante setări.

Poate singurul lucru ce mi-ar fi plăcut să fie altfel este ecranul. Nu calitatea lui mă deranjează, fiindcă afișajul este excelent, ci modul de rabatare.

Display-ul nu este de tip articulat, ci se rabatează pe trei direcții, așa cum puteți vedea mai sus. Sistemul pare solid, însă ecranul articulat rămâne soluția preferată de mulți, inclusiv de mine.

Ce ar mai fi de spus aici? Vizorul electronic de tip OLED cu rezoluție de 5.76 milioane pixeli este excelent, cel mai bun din tot ce am văzut până acum. Este luminos, extrem de sharp și are o rată de refresh de până la 120 Hz. 

Ecranul secundar, cel de pe latura de sus, monocrom, iluminat în portocaliu, mi se pare în plus. 

Poate este așa doar pentru mine, dar nu îi văd utilitatea. Nu e vorba doar despre Panasonic Lumix S1, ci despre toate camerele foto ce aduc așa ceva.

Deși îmi plac dimensiunile, trebuie să spun că, pe de altă parte, aș fi apreciat o greutate mai scăzută. Ansamblul body + obiectiv 24 – 105 mm cântărește în jur de 1.7 kg. Iar asta fără un grip sulimentar, fără blitz sau alte accesorii montate pe cameră. Trebuie să fii pregătit fizic pentru o sesiune foto de peste 2 – 3 ore, ce să mai zic despre o zi întreagă de muncă.  

În rest, numai de bine la acest capitol pentru Panasonic Lumix S1, un aparat foto ce se adresează în mod clar profesioniștilor.

Obiectivul Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 este construit la exterior din plastic, dar senzația de produs de foarte bună calitate nu are de suferit din această cauză. Pare foarte solid, iar inelele de zoom și focus se rotesc extrem de lin, fără ”hopuri”, ceea ce-ți permite reglaje exacte și fine.

Calitatea imaginii

Cred că aici aș putea rezuma totul în câteva cuvinte. Deși Lumix S1 este prima cameră foto mirrorless full frame de la Panasonic, nu este cu absolut nimic mai prejos decât concurența. Dacă ne referim strict la calitatea imaginii, atunci pot aprecia că Panasonic Lumix S1 oferă rezultate de-a dreptul impresionante.

Eu unul nu pot găsi puncte negative legate de calitatea imaginii. Fie că vorbim despre culori (nu excelente direct din aparat, nu la nivel de Canon sau, mai nou, Sony), sharpness, contrast sau dynamic range, totul este la superlativ.

Galerie de fotografii făcute cu Panasonic Lumix S1 (primele 6 imagini sunt JPEG direct din cameră, următoarele sunt editate din fișiere RAW):

Nu am pus prea multe imagini în galerie, dar trebuie să mă credeți pe cuvânt. Am tras în total peste 2.500 de cadre, în cele mai diferite condiții. Pozele de la review-urile auto pentru Ford Fiesta ST și Ford Focus ST au fost făcute cu acest aparat. În plus, am fost fotograf ”de ocazie” la nunta și botezul unui prieten din liceu, unde am fotografiat în total pentru mai bine de 12 ore cu Panasonic Lumix S1. Camera s-a descurcat de minune și m-a făcut să-mi doresc să trec pe full frame mai mult ca oricând.

Unul dintre marile avantaje ale unui full frame este dat de capacitățile în lumină scăzută, acolo unde alegerea unui ISO mare este inevitabilă. Panasonic Lumix S1 se descurcă excelent până la ISO 6400, cu minime pierderi calitative, oferind rezultate cel puțin acceptabile chiar și la ISO 12800.

Teste ISO cu Panasonic Lumix S1 (de la ISO 100 la ISO 51200):

Mai mult, sistemul de stabilizare duală, ce combină stabilizarea de pe senzor (IBIS) cu cea din obiectivele compatibile, îți permite să tragi chiar și cu timpi de expunere de doar 1/10 sec, fără ca imaginea să fie tremurată. Impresionant sistemul de stabilizare.

Unde ar fi singurul minus, ar fi la partea de autofocus. Probabil că mă leg de cele mai mici chestiuni aici, dar nu s-a întâmplat doar o dată sau de două ori ca aparatul să rateze complet punctul de clar. Se descurcă excelent cu Eye/Face/Body detection, dar pentru ”obiecte” mai are un pic de învățat. Chiar și atunci când foloseam ecranul tactil spre a desemna zona de focus, tot mai rata subiectul. Doar dacă foloseam modul Pinpoint puteam alege la fix zona de focus, alminteri, dacă selectam o zonă de focus și nu un punct bine definit, se mai întâmpla să rateze complet (rar, dar s-a întâmplat de mai bine de 15 – 20 de ori din circa 2.500 de cadre).

Cu toate că detectează perfect ochiul, fața sau corpul subiectului, modul de tracking nu este cel mai exact. Iarăși, asta nu înseamnă că nu te poți baza pe autofocusul continuu cu tracking, ci doar că uneori mai dă rateuri.

Obiectivul primit la pachet cu Panasonic Lumix S1 este de  foarte bună calitate, nu-s multe ce-i pot fi reproșate. Are o deschidere a difragmei constantă pe toată distanța focală și produce culori vii, constrast suficient și un bokeh plăcut. Nu am remarcat distorsiuni evidente și nici aberații cromatice.

Panasonic a fost extrem de apreciat în ultimul timp pentru capacitățile video ale camerelor sale mirrorless și nu numai. Chiar și aparatele foto compacte sunt capabile să filmeze la rezoluție 4K la o calitate cel puțin mulțumitoare, iar Panasonic Lumix S1 nu avea cum să fie mai prejos.

Un videograf profesionist nu are cum să nu scoată filmări de cea mai bună calitate, rezultatul final depinzând nu de cameră, ci de creativitatea lui. Filmând în modul V-Log, unul extrem de plat, ai posibilitatea de a te juca ulterior în procesul de post editare într-o marjă foarte largă, punându-ți amprenta asupra cadrelor în cel mai personal mod cu putință. 

Clip video 4K 2160p 60fps filmat cu Panasonic Lumix S1

Interfață și funcții

Panasonic Lumix S1

Nu sunt un fan al interfeței pe care Panasonic o aduce pe camerele sale mirrorless sau compacte. Meniul mi se pare extrem de stufos, cu multe meniuri, submeniuri și alte submeniuri ale submeniurilor.

Galerie cu capturi de ecran din meniul aparatului Panasonic Lumix S1:

Trebuie însă să recunosc că dacă ai răbdare să-ți configurezi propriul meniu personalizat unde să aduci setările de care ai nevoie și pe care le vei folosi cel mai des, totul devine mult mai simplu. Până la urmă este excelent că Panasonic îți dă posibilitatea de a regla și seta în detaliu fiecare caracteristică a aparatului, doar că pentru unii s-ar putea ca multitudinea de meniuri să li se pară copleșitoare.

Din fericire, interfața poate fi parcursă prin intermediul ecranului tactil foarte exact, dar și prin joystick-ul din colțul din dreapta-sus al display-ului sau din rotița ce joacă și rol de săgeți direcționale.

Dintre cele mai importante funcții speciale disponibile pe Panasonic Lumix S1 nu am cum să nu menționez modurile 4K și 6K Photo. Primul îți permite să captezi fotografii la rezoluții 4K în rafală de până la 60 cps, iar al doilea poze 6K (aproximativ 18 Megapixeli) cu până la 30 cps. Practic, poți extrage instantanee din clipuri video 4K sau 6K captate cu un număr de până la 60 cadre pe secundă.

Al doilea mod foarte interesant și care cred că poate atrage câțiva utilizatori este modul High Resolution, ce-ți permite să captezi imagini statice cu rezoluție de 96 Megapixeli – 12.000 x 8.000 pixeli. Acest mod poate fi folosit doar cu aparatul fixat stabil pe un trepied sau oriunde altundeva unde să nu se miște timp de câteva fracțiuni de secundă sau chiar secunde, cât durează procesul de captare High Resolution.

Ce se întâmplă de fapt? Sunt captate 8 imagini succesive, de fiecare dată senzorul se mișcă câte jumătate de pixel pe 8 direcții (sus-jos, stânga-dreapta și pe diagonale) iar la final este compusă o fotografie de 96 Megapixeli din toate cele 8 capturi.

Exemple cu modul High Resolution pe Panasonic Lumix S1 (prima imagine este cea standard, a doua cu crop 100% din ea, iar a treia cu crop 100% din imaginea High Resolution):

După cum se poate vedea, poate că detaliile nu sunt chiar la nivel de fotografie nativă de 96 Megapixeli, dar cu siguranță rezultatele îți pot permite să faci un crop mult mai detaliat sau să printezi o imagine de dimensiuni de-a dreptul uriașe. 

Conectivitate

Din nou un capitol unde Panasonic Lumix S1 punctează decisiv. Fiind un aparat profesional nu am cum să nu vorbesc în primul rând despre cele 2 sloturi de carduri de memorie. Unul este de tip XQD, celălalt de tip SD, ce poate accepta carduri până la tipul SDXC UHS-II U3.

 

Apoi, Panasonic Lumix S1 aduce conectivitate wireless de tip Wi-Fi pe standarde 802.11 a/b/g/n/ac pe 2.4 sau 5 GHz. Există și Bluetooth, în versiune 4.2 cu consum redus de energie.

Prin contact direct există posibilitatea de a folosi un monitor extern prin port full HDMI, avem și port USB Type-C pentru transfer de date sau pentru încărcare baterie, există și două jack-uri de 3.5mm, unul pentru microfon, celălalt pentru căști. Mai avem și jack de 2.5 mm pentru telecomandă compatibilă.

Pe partea de jos a aparatului există și un modul cu pini ce permite atașarea unui grip cu baterii suplimentare, dar și cu comenzi de bază adiționale.

Autonomie

Ajungem și la partea ce reprezintă principalul minus al acestei camere mirrorless. Deși bateria este una de mare capacitate (3.050 mAh la 7.4V, 23 Wh) și consumul acestui aparat este pe măsură. Vinovatul principal de golirea rapidă a energiei din acumulator se face vizorul electronic de mare rezoluție. Când ai de aranjat constant nu mai puțin de 5.76 milioane de pixeli, consumul nu poate fi scăzut.

După standardele de măsurare CIPA, Panasonic Lumix S1 poate capta circa 380 de imagini când folosești ecranul posterior și aproximativ 360 de imagini prin LVF. Folosind modul economic, se pare că se poate ajunge până la 1.100 de imagini prin LVF.

Personal, am constatat că diferența dintre folosirea display-ului extern față de LVF este mai mare decât cele 20 imagini date după standardele CIPA. Am reușit să trag între 260 și peste 500 de cadre, în funcție de situație, dar niciuna dintre valori nu mi se pare demnă de o cameră foto profesională.

Apreciez că bateria poate fi încărcată și direct din aparat, prin intermediul portului USB Type-C, însă rata de încărcare este foarte lentă în acest caz. Sigur, poți prinde câteva procente când camera este în geantă, conectată la o baterie externă, dar nimic impresionant. 

Preț

Panasonic Lumix S1 Body – 9.000 de lei sau kit cu obiectivul 24 – 105mm F4 la 13.000 de lei pe F64.ro

Concluzii

Panasonic Lumix S1

Panasonic Lumix S1 nu este ieftin și nici nu cred că avea cum să fie raportat la tot ceea ce știe să facă. Probabil că pentru a atrage mai mulți profesioniști către noul sistem full frame ar fi fost nevoie de prețuri de dumping, însă Panasonic nu folosește astfel de practici. 

Panasonic Lumix S1 vrea să convingă prin tot ceea ce oferă și oferă extrem de multe. Calitatea imaginii este la un nivel extrem de înalt, eu apreciez că cel puțin undeva la același nivel cu al principalilor competitori. În plus, pe partea video este clar că Panasonic Lumix S1 este înainte, la fel poate și pe partea de funcții integrate. Modurile 4K și 6K Photo nu sunt de trecut cu vederea, cu atât mai puțin modul High Resolution.

Stabilizarea optică direct pe senzor își face treaba exemplar, iar atunci când adaugi în ecuație și un obiectiv cu stabilizare, rezultatele ”din mână” la timpi reduși de expunere te conving.

Construcția este exemplară, există desigur și rezistență la praf și la stropii de apă, așa cum îi stă bine oricărui aparat foto cu pretenții. În plus, numărul garantat de declanșări ale obturatorului mecanic este cel mai mare din clasă. Cu rezistență certificată de cel puțin 400.000 de declanșări nu se poate lăuda nimeni.

Autonomia bateriei este cam singurul mare neajuns al acestei camere. Mai sunt mici probleme și pe partea de autofocus și, din păcate, nici prețul nu te face să vrei să schimbi sistemul, în cazul în care deja ai câteva obiective de la concurență.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Panasonic Lumix S1:

PRO:

  • calitate excelentă a imaginii, atât pe partea de fotografie, cât și pe video;
  • stabilizare duală (pe senzor și din obiectiv) ce lucrează incredibil de bine;
  • calitate înaltă de fabricație, rezistență la praf și stropi de apă plus shutter mecanic garantat pentru 400.000 de declanșări;
  • conectivitate completă, atât wireless, cât și pe fir plus posibilitatea de a încărca bateria direct din cameră, prin portul USB Type-C;
  • două sloturi pentru carduri de memorie;
  • LFV de mare definiție și ecran extern de foarte bună calitate.

CONTRA:

  • autonomia bateriei;
  • mici probleme pe autofocus;
  • ecranul extern nu este articulat, ci doar rabatabil.