Modul în care se desfășoară traficul auto din țara noastră este atât de ciudat, cu foarte puțini șoferi care respectă constant regulile de circulație, încât un gadget pentru înregistrarea video din mașină a devenit, zic eu, obligatoriu.

Îmi este greu să cred că atunci când faci mulți km pe zi nu întâlnești din timp în timp câte o situație pe care ți-ai fi dorit să o păstrezi doar ca să ai subiect de discuție ulterior, ca să nu mai zic drept dovadă la poliție sau compania de asigurări.

Așadar, o cameră video auto devine o opțiune de luat în considerare mai ales pentru șoferii profesioniști sau pentru cei ce petrec mult timp în spatele volanului.

Azi vom analiza o cameră auto destul de ieftină, cu un design interesant și specificații bune pentru nivelul de preț afișat. Va reuși Remax CX-01 să aducă un raport calitate/preț optim sau este doar o cameră video auto ieftină și atât. Să vedem în continuare.

Specificații detaliate pentru Remax CX-01:

Specificatii Remax CX-01

Design

Remax CX-01 (15)

Primul lucru pe care l-am remarcat atunci când am primit camera Remax CX-01 a fost cutia în care vine. Foarte rar am întâlnit un ambalaj atât de complex, asta indiferent de produs sau de nivelul de preț.

Avem cutie în cutie în cutie și iar în cutie. Dacă nu mă credeți, analizați galeria de imagini de la sfârșitul recenziei. Pachetul este realizat în parte din carton moale, în parte din carton foarte rigid. Cert este că toate produsele din cutia de bază sunt foarte bine asigurate pe parcursul transportului.

Camera video propriu-zisă vine într-o cutie separată față de accesorii: suport prindere pe parbriz, cablu microUSB – USB (de circa 3 metri lungime) și încărcător auto cu două ieșiri USB (una de 1 A și alta de 2.1 A). În plus, mai avem și un șervețel de microfibră pentru a ține obiectivul mereu curat. Fără prea multe accesorii inutile, ci doar cu ceea ce avem nevoie pentru montarea în mașină.

Ajungem la camera Remax CX-01. Aceasta este de dimensiuni reduse, lungimea și lățimea fiind aproximativ egale cu cele ale unui card din portofel. Grosimea este și ea redusă, dar doar dacă o luăm în considerare fără obiectivul senzorului foto/video. Nu înțeleg de ce au ales să scoată obiectivul atât de tare în afara profilului general, mai ales când vom vedea calitatea materialelor înregistrate. Ajungem imediat și acolo.

În rest, cel mai bine veți analiza aspectul camerei din galeria foto de la final. O să vorbim puțin despre calitatea percepută. În general, Remax CX-01 se prezintă bine, materialele fiind corecte pentru categoria de preț în care se luptă gadgetul. Partea din față, cea de culoare aurie, este realizată din metal, ceea nu poate fi decât de apreciat.

Construcția pare și ea destul de solidă, dar unele finisări lasă loc de îmbunătățiri. Anumite muchii mai agață câte un pic, în rest totul este în ordine.

Partea în care prindem suportul de parbriz este atașată carcasei camerei prin nici mai mult, nici mai puțin de 3 șuruburi. Ventuza ce permite fixarea în mașină este de bună calitate și nu mi-a creat niciun fel de probleme.

Utilizare și funcții

Meniu Remax CX-01 (2)

Nu sunt prea multe moduri în care poți folosi camera auto Remax CX-01. Avem filmare Full HD 1080p, HD 720p sau 480p, putem alege între filmare în buclă de 3, 5 sau 10 minute sau filmare continuă până la epuizarea spațiului disponibil. Mai există posibilitatea ajustării expunerii, activarea microfonului pentru înregistrare audio, activarea senzorului pentru forța G în trei trepte de sensibilitate (low, medium și high), precum și alte ajustări.

Iată cum arată meniul de setări al lui Remax CX-01:

După ce te-ai hotărât asupra setărilor care îți convin, nu mai rămâne decât să montezi camera pe parbriz sau în alt loc, după preferințe. Apoi, de fiecare dată când camera va primi curent prin alimentarea de la priza mașinii, înregistrarea va porni automat. Mai există și Park Mode care presupune că poți lăsa camera montată pe parbriz, iar aceasta va înregistra la orice detectare a mișcării.

Eu nu recomand să lăsați gadgetul la vedere, întrucât paguba va fi prea mare în cazul unui furt. Nu numai că veți rămâne fără cameră, dar vă veți alege și cu o încuietoare stricată sau un geam spart la mașină.

Camera video și foto

Remax CX-01 (8)

Până acum lucrurile au stat destul de bine în cazul lui Remax CX-01. Dar cel mai important aspect este și cel la care dezamăgește cel mai tare.

Remax CX-01 se laudă că poate filma la rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli, dar calitatea pare mai degrabă 480p. Nici măcar în cazul filmărilor HD 720p situația nu este tocmai roz, detaliile lipsind aproape cu desăvârșire.

De asemenea, Remax CX-01 ne anunță că poate filma în bune condiții și pe timp de noapte. Lângă obiectiv există un LED ce ar trebui să ajute în întuneric, dar eu nu am reușit în niciun fel să-l fac să meargă.

Cel mai bine vă las să analizați singuri cum se descurcă Remax CX-01 pe partea video, dar și foto, prin exemplele de mai jos:

Clip video Full HD 1080p făcut cu Remax CX-01

Clip video HD 720p făcut noaptea cu Remax CX-01

Galerie de poze la 12 Megapixeli făcute cu Remax CX-01:

Conectivitate

Remax CX-01 (12)

Nu sunt prea multe de analizat aici. Avem port microUSB pentru alimentarea cu energie electrică sau conectarea la PC pentru transferul fișierelor și port HDMI pentru a rula pe un dispozitiv compatibil înregistrările realizate cu Remax CX-01.

Wi-Fi sau bluetooth nu există, dar sincer la acest nivel de preț nu prea aveau cum să fie încorporate. Până la urmă nici nu este nevoie neapărată de ele la o cameră video auto.

Autonomie

Remax CX-01 (9)

Remax CX-01 are și o baterie de 500 mAh, la care însă nu avem acces. Nivelul de autonomie nu este grozav, dar această cameră video este făcută să fie folosită conectată la o sursă de alimentare. Așadar, bateria este pusă în special pentru a reține setările alese de utilizator și nu neapărat pentru a filma departe de priză.

Totuși, pot afirma că Remax CX-01 poate filma circa 15 minute cu o baterie încărcată la maximum. Valoarea poate fi diferită de cea medie ce poate fi atinsă, deoarece eu am făcut testul la o temperatură exterioară aflată sub zero grade Celsius.

Preț

Remax CX-01 1080p – 249 de lei la GSMnet.ro

Concluzii

Remax CX-01 (18)

Remax CX-01 este o cameră video auto ieftină, făr însă a fi cea mai ieftină pe care o putem cumpăra. Se prezintă bine la majoritatea capitolelor, dar dezamăgește la cel mai important: calitatea video. Nici pozele nu arată bine deloc, dar până la urmă acestea contează mai puțin.

Ca o concluzie scurtă aș spune că Remax CX-01 vrea să-ți fure atenția de la conținut prin ambalaj. Și da, arată bine din primul moment, înainte de a vedea rezultatele și astfel ajungi să îți faci o părere poate mai bună decât ar merita.

Cele mai importante plusuri și minusuri ale camerei video auto Remax CX-01:

PRO

  • design plăcut, materiale bune și construcție solidă;
  • dimensiuni și greutate reduse;
  • extrem de bine ambalată, în timpul transportului problemele fiind evitate;
  • încărcătorul din pachet are două ieșiri USB, ideal pentru a încărca și smartphone-ul în același timp cu camera video auto.

CONTRA

  • calitatea filmărilor este la un nivel scăzut chiar și pentru prețul actual (cel de la data publicării recenziei).

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.