Tot mai mulți producători încep să adauge în portofoliu camere video de acțiune, asta după ce GoPro s-a bucurat de un succes comercial imens. Aceștia se simt însă amenințați din ce în ce mai tare și, din păcate pentru ei, se pare că nu traversează o perioadă tocmai propice.
Una dintre companiile care încearcă să taie o felie cât mai consistentă din piața camerelor video de acțiune este Polaroid. Producătorul a devenit extrem de cunoscut prin camerele foto de tip instant, care tipăreau pe moment poza captată. Peste câteva zile o să avem un review la o astfel de cameră, adaptată zilelor noastre.
Astăzi prezint pe larg Polaroid Cube+, o mini cameră de acțiune pe care am ajuns să o îndrăgesc mult după cele câteva zile în care am folosit-o. O să vedeți mai departe tot ce are de oferit aceasta.
Specificațiile detaliate pentru Polaroid Cube+:
Design
Polaroid Cube+ vine într-o cutie din plastic subțire, transparent, și aș spune supra dimensionată față de ceea ce găsim înăuntru. Asta contează prea puțin, de menționat este faptul că gadgetul se prezintă foarte bine ambalat, nu se mișcă deloc în timpul transportului.
În cutia de retail, pe lângă camera propriu-zisă mai găsim un card microSD Polaroid cu capacitatea de 8 GB, o husă din silicon de culoare neagră, o carabină din aluminiu, un șnur din material textil și un mic ghid de utilizare.
În afară de ceea ce primim direct din pachetul de retail, clienții mai pot alege și alte accesorii, precum carcasă subacvatică, suport de prindere pe cască, pe bicicletă și altele.
Chiar dacă nu vine cu accesorii de prindere în cutie, Polaroid Cube+ se poate fixa foarte bine pe orice obiect metalic, fiindcă pe latura de jos încorporează un magnet puternic. De asemenea, chiar dacă nu este rezistentă la imersie, camera oferă protecție la stropirea cu lichide, la praf și intemperii.
Polaroid Cube+ atrage din primul moment prin dimensiunile minuscule. Denumirea știm exact la ce se referă, fiindcă gadgetul este de formă cubică, având latura de numai 35 de mm. Particula ”+” vine de la conectivitatea Wi-Fi de care această cameră dispune, spre deosebire de fratele Polaroid Cube ”simplu” care nu oferă această opțiune.
Camera primită de noi este de culoare albastră, dar mai poate fi comandată și în roșu sau negru. Personal am apreciat nuanța de albastru care arată foarte bine în combinație cu elementul distinctiv Polaroid, anume curcubeul în șase culori.
Din punct de vedere al construcției și materialelor utilizate nu am ce să-i reproșez lui Polaroid Cube+. Foarte solid construit, în cea mai mare parte acoperit cu plastic cauciucat ce pare că oferă un grad ridicat de protecție la șocuri. Pentru și mai multă rezistență puteți monta husa din silicon moale, care va atenua și mai bine eventualele căzături.
În câteva cuvinte pot spune că Polaroid Cube+ lasă o impresie extrem de plăcută din primul moment în care îl utilizezi.
Utilizare și funcții
Dat fiind faptul că Polaroid Cube+ nu dispune de ecran și de mai multe butoane, pot spune că în utilizare nu este cel mai simplu de folosit. Totuși, fiindcă avem conectivitate Wi-Fi și o aplicație gratuită la dispoziție, trecerea prin modurile de filmare sau alte setări pot fi făcute mai ușor.
Fără a conecta camera la un smartphone prin aplicația Cube+ ne vom baza doar pe sunete și indicațiile LED-ului. Este mai greu, dar după un timp te obișnuiești. Pentru a porni camera trebuie apăsat timp de trei secunde butonul mare rotund de pe fața de sus. Apoi, pentru a capta o poză apăsăm o dată pe același buton, iar pentru a porni înregistrarea video apăsăm de două ori consecutiv. La fel procedăm și pentru a pune stop înregistrării.
Mult mai simplu este dacă utilizăm aplicația Cube+ disponibilă în Google Play Store și Apple App Store. În primul rând trebuie să pornim conexiunea Wi-Fi de pe cameră prin apăsarea pentru 3 secunde consecutive a butonului dedicat. Butonul începe să clipească în culoarea albastră, iar apoi ne putem conecta cu smartphone-ul la rețeaua Wi-Fi creată de cameră. Introducem parola ”1234567890” și gata.
Urmează să intrăm în aplicația Cube+ și să descoperim tot ce aceasta poate oferi. Avem posibilitatea de a folosi ecranul telefonului ca pe un View Finder, să pornim și să oprim înregistrarea, să captăm poze și să schimbăm rezoluțiile pentru video și foto. Mai avem și alte câteva setări, ca de exemplu modul continuu de a filma sau în buclă.
Galerie de screenshots din aplicația Cube+ pentru Android:
Camera video și foto
Trecem la partea importantă și anume calitatea înregistrărilor video. Aș zice că, pentru dimensiunile sale, Polaroid Cube+ se descurcă excelent. Se poate și mai bine, dar, având în vedere că această cameră vine și cu Wi-Fi și cu un magnet de fixare integrate, îi mai iertăm din păcate. Și toate astea, repet, într-un corp extrem de compact.
Avem posibilitatea de a capta clipuri video la rezoluția de 1920 x 1440 pixeli, în format 4:3 cu 30 fps, Full HD 1920 x 1080 pixeli cu 30 sau 60 fps și HD 1280 x 720 pixeli cu 30 sau 60 fps. Dacă alegem să filmăm HD cu 120 fps vom avea parte de clipuri Slow Motion.
Calitatea în oricare dintre modurile de filmare mi s-a părut cel puțin bună, ca să nu zic foarte bună. Detaliile sunt suficiente, iar culorile vii, extrem de plăcute. Aveți mai jos câteva exemple despre ceea ce știe să facă Polaroid Cube+.
Din păcate în lumină slabă, în interior sau pe timpul nopții, camera inundă peisajul cu zgomot de imagine. N-aș spune că tranformă clipurile video într-unele inutilizabile, dar în mod clar se putea mai bine.
Clip video 1440p făcut cu Polaroid Cube+
Clip video Full HD 1080p făcut cu Polaroid Cube+
Clip video HD 720p făcut cu Polaroid Cube+
Clip Video Slow Motion făcut cu Polaroid Cube+
Galerie de imagini captate cu Polaroid Cube+ (primele trei din galerie sunt lăsate la rezoluția maximă de 8 Megapixeli):
Conectivitate
După cum am precizat deja, Polaroid Cube+ aduce conectivitatea prin Wi-Fi față de varianta ”normală”, fără particula ”+” în denumire. Eu zic că merită să cumpărați versiunea cu Wi-Fi, întrucât este mult mai ușor de setat și urmărit conținutul captat prin aplicația Cube+.
Așadar, pe lângă Wi-Fi, Polaroid Cube+ mai oferă doar port microUSB prin care putem conecta camera la PC sau prin care încărcăm bateria.
Haideți să vedem acum unde sunt poziționate elementele de conectivitate. Cele două butoane, cel Power și cel Wi-Fi sunt pe latura superioară, iar pe spate (nu pe baza camerei, acolo unde este magnetul) avem un căpăcel din plastic care acoperă portul microUSB și slotul cardului microSD. Sub senzorul foto-video regăsim microfonul. Recunosc că poate ar fi fost recomandat ca microfonul să fie așezat pe spatele camerei.
Să mai amintesc câte ceva legat de aplicația Cube+. Prin intermediul acesteia avem posibilitatea nu numai de a porni înregistrările sau de a capta poze, dar putem și să accesăm tot conținutul stocat pe cardul de memorie din cameră. De asemenea, putem alege să copiem clipurile video și pozele direct în memoria telefonului conectat.
Autonomie
Polaroid Cube+ încorporează o baterie de 600 mAh, la care utilizatorul nu are acces. Conform fișei tehnice, acumulatorul ar trebui să ofere un maxim de 90 de minute de înregistrare video.
În viața reală suntem destul de departe de această valoare, camera oprindu-se după maximum 60 de minute de filmare continuă. Recunosc că uneori, în același timp era conectată și prin Wi-Fi și deci asta ar fi putut duce la rezultate mai modeste.
Până la urmă și o oră de filmare continuă este bine, fiindcă nu trebuie să uităm în niciun moment dimensiunile camerei. Dacă vrei autonomie mai mare nu cred că o vei obține într-un corp la fel de compact și la fel de ușor.
Preț
Polaroid Cube+ – 599 de lei pe CamereDigitale.ro
Concluzii
Da, Polaroid Cube+ nu este perfectă, în special dacă ne uităm la autonomie și la faptul că este destul de greu de setat fără conexiune cu smartphone-ul. Cu toate astea mie mi-a plăcut enorm și sunt sigur că fiecăruia dintre voi îi va plăcea dacă ar avea șansa numai să o țină în mână.
Ăsta este principalul atu al lui Polaroid Cube+. Dimensiuni și greutate extrem de reduse, dar în același timp o calitate video cel puțin decentă. Magnetul încorporat aduce și mai multă polivalență și face ca uneori alte sisteme de prindere să fie inutile, atât de bine se fixează pe metal.
Prețul mi se pare și el competitiv, mai ales că în această perioadă (la data publicării review-ului) observăm o reducere de 40% față de costul inițial. Așa că dacă aveți nevoie de o cameră de acțiune minusculă, care filmează bine și care se prinde instant de orice obiect metalic, atunci Polaroid Cube+ reprezintă cea mai bună soluție.
Iată principalele plusuri și minusuri ale lui Polaroid Cube+:
PRO
- foarte compactă și ușoară;
- conectivitate prin Wi-Fi cu smartphone-ul sau tableta cu Android sau iOS;
- calitate bună a filmărilor, mai ales dacă ne raportăm la dimensiunile camerei;
- magnetul de pe partea inferioară face ca fixarea pe obiecte metalice să se realizeze instant, simplu și cu o prindere suficient de puternică;
- chiar dacă fără multe accesorii de prindere în pachet, husa din silicon, carabina, șnurul și mai ales cardul microSD de 8 GB sunt binevenite.
CONTRA
- calitatea filmărilor în lumină redusă este slabă;
- fără a conecta camera prin Wi-Fi la aplicația Cube+ sunt inaccesibile anumite setări.