Canon a prezentat oficial prima sa cameră compactă ce filmează 4K în data de 9 iulie 2019. În aceeași zi, am avut șansa de a vedea cum se comportă acest aparat în cadrul unei ture foto organizată de Canon România. Așa se face că azi sunt în măsură să expun primele impresii despre această cameră ce promite multe pe hârtie. Să vedem cum se descurcă și în realitate.
Specificații pentru Canon PowerShot G5 X Mark II
- Senzor CMOS de 1 inch de 20.1 Megapixeli, cu filtru primar de culoare;
- Procesor de imagine DIGIC 8;
- Obiectiv cu distanță focală 8.8 – 44mm (echivalent Full Frame – 24 – 120mm), deschidere maximă diafragmă f/1.8 – f/2.8, construcție cu 13 elemente în 11 grupe;
- Stabilizare optică și filtru ND8 (mecanic on/off) integrate în obiectiv;
- Autofocus de tip TTL – single, continuous, Servo AF/AE, Touch AF;
- Cea mai mică distanță de focus – 5 cm la 24mm sau 20 cm la 120mm;
- Compensarea expunerii – de la -3 la +3 EV, în trepte de 1/3;
- Sensibilitate ISO – de la 125 la 12800 (extins până la 25600), în trepte de 1/3;
- Viteză obturator – de la 1 sec la 1/2000 sec obturator mecanic, de la 30 sec la 1/25600 sec obturator electronic;
- EVF OLED de 0.39 inch cu rezoluție de 2.36 milioane de ppixeli;
- Ecran rabatabil TFT LCD de 3 inch, aspect 3:2, rezoluție de 1.04 milioane pixeli;
- Dimensiune maximă fotografii: 5472 x 3648 pixeli (3:2), 4864 x 3648 pixeli (4:3), 5472 x 3072 pixeli (16:9), 3648 x 3648 pixeli (1:1);
- Video – 4K 3840 x 2160 pixeli cu 29.97 sau 25 cps, Full HD 1920 x 1080 pixeli cu 119.9, 100, 59.94, 50, 29.97 sau 25 cps, HD 1280 x 720 pixeli cu 50 cps;
- Lungime maximă clip video – până la 5 minute și 59 secunde la rezoluție 4K; până la dimensiunea fișierului de 4 GB sau până la 29 minute și 59 secunde la rezoluție Full HD;
- Slot card SD, SDHC și SDXC UHS Class 1;
- Conectivitate – Wi-Fi 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz, USB Type-C și micro HDMI (Type-D);
- Baterie tip NB-13L de 1250 mAh, 3.6V, 4.5Wh, autonomie de până la 230 cadre sau 180 cadre prin EVF;
- Dimensiuni: 110.9 x 60.9 x 46 mm;
- Greutate: 340 grame (cu baterie și card SD incluse).
Design
Canon PowerShot G5 X Mark II rupe orice asemănare cu modelul pe care îl înlocuiește. Prima generație G5 X avea patină de bliț și un aspect mai apropiat de ceea ce vedem la DSLR-uri. Noul model încearcă să fie mult mai compact și chiar îi reușește.
Camera este suficient de mică cât să încapă fără nici cea mai mică problemă într-un buzunar de geacă, iar eu am reușit să o introduc chiar în buzunarul pantalonilor. Greutatea nu este cea mai mică, dar nici nu ar fi avut cum să scadă prea mult, date fiind toate elementele și funcțiile pe care le integrează.
Aparatul este ușor de folosit cu o singură mână, micuțul grip din cauciuc aderent din stânga obiectivului ajută enorm.
Deși spuneam că este foarte compactă, camera a reușit să integreze și un vizor electronic (EVF). Acesta este de tip pop-up, iese din partea de sus, în marginea din stânga, la o acționare a unui buton slider. Mai este nevoie de încă o acțiune din partea utilizatorului înainte ca EVF-ul să devină complet funcțional. Trebuie trasă în afară partea prin care privim. Pentru a-l introduce înapoi în locașul său, este nevoie să împingem la loc lentila, după care apăsăm pe EVF. Nu-s chiar cele mai simple manevre, mai ales atunci când te grăbești.
Ecranul de 3 inch este rabatabil, dar nu articulat. Asta înseamnă că poate fi înclinat la 180 de grade în sus și până la aproape 90 de grade în jos. Canon spune că a ales un ecran rabatabil în locul unui articulat pentru ca cei ce se filmează singuri, în mod tip selfie (vloggeri) să aibă ochii îndreptați către centrul obiectivului și nu către lateral.
Din punct de vedere al butoanelor și rotițelor de control, Canon PowerShot G5 X Mark II reușește să ofere destule pe un corp atât de compact. Sunt două rotițe pe latura de sus, una pentru alegerea modului de lucru, cealaltă pentru compensarea expunerii. Mai în față avem butonul declanșator în jurul căruia este butonul rotativ pentru zoom. În stânga acestora vedem butonul On/Off și pe cel care activează blitz-ul.
Pe spate sunt doar câteva butoane – 4 aranjate în jurul rotiței și unul în centrul acesteia. Deasupra lor, către colțul din dreapta, mai există un micuț grip pentru degetul opozabil (police).
Pe laterala din dreapta există sub un capac din cauciuc zona portului USB Type-C și a celui micro HDMI. Sub acestea este butonul de activare Wi-Fi.
Pe laterala din stânga este doar butonul ce ridică vizorul electronic.
Pe marginea de jos este locașul bateriei, unde este și slotul pentru card SD, și filetul pentru trepied.
Să nu uit de cel mai important element de control. În jurul obiectivului, exact la îmbinarea dintre acesta și corpul aparatului, există un inel. Prin intermediul lui poți controla cele mai importante funcții, precum deschiderea diafragmei, timpul de expunere sau valoarea ISO, funcții pe care le poți atribui din meniul de setări.
Când aparatul este închis, obiectivul intră aproape complet în corpul camerei. Odată apăsat butonul On, obiectivul iese automat, iar când facem zoom acesta se scurtează puțin inițial, pentru ca mai apoi să ajungă la lungimea maximă, când ducem distanța focală la valoarea de 44 mm (echivalent 120mm).
Calitatea materialelor de la exterior este foarte bună, iar asamblarea extrem de solidă. Canon PowerShot G5 X Mark II pare că poate îndura multe de-a lungul existenței sale.
Calitatea imaginii
Timp de mai bine de 4 ore am avut ocazia să testăm pe cât putem această cameră. Inițial am ajuns la Museum Of Romanian Records, unde am pus la încercare, printre altele, algortimul sistemului automat de White Balance. Asta fiindcă în camerele de expoziție erau doar lumini cu LED sau neoane, cu diferite temperaturi de culoare. Acesta este cel mai greu scenariu pentru sistemul automat de reglare al balansului de alb pentru orice cameră, darămite pentru una compactă.
Și trebuie să recunoasc că, de cele mai multe ori, Canon PowerShot G5 X Mark II reușea să găsească o setare optimă. Nu spun cea mai bună, nu spun că nu este loc de îmbunătățiri, dar nici nu pot afirma că pozele din Museum Of Romanian Records au avut mult de suferit:
Mai putem analiza în exemplele de mai sus și rezoluția pozelor, conturarea (sharpness-ul), dar și culorile și contrastul. Fără a excela din oricare dintre direcțiile de analiză, despre Canon PowerShot G5 X Mark II pot spune că s-a descurcat mai mult decât onorabil. Asta fiindcă vorbim despre o cameră compactă și nu despre un DSLR sau un mirrorless cu senzor APS-C.
A doua locație pentru poze a fost Palatul Parlamentului sau Casa Poporului, cum vreți să-i spuneți. Aici lumina a fost ceva mai palidă, cu o combinație de lumină naturală și artificială, în diferite procente, în funcție de spațiul interior.
Din nou am fost plăcut surprins de modul AWB, care, per ansamblu, s-a dovedit de încredere. Au fost și destule situații de low-light, dar nimic extrem. Aici am putut analiza mai bine intervalul dinamic (Dynamic Range). Asta fiindcă au fost destule scene cu candelabre imense și zone deloc iluminate în jurul lor. Pentru o cameră cu senzor de 1 inch, Canon PowerShot G5 X Mark II oferă un Dynamic Range cel puțin mulțumitor. Detalii suficiente atât în zonele luminoase, cât și în cele întunecate.
Am ajuns în cele din urmă și la Casa Monteoru, construcție ridicată în a doua jumătate a secolului XIX, ce are acum statut de monument istoric. Înăuntru, foarte puțină lumină și multe detalii fine ale ornamentelor.
Aici am tras mai mereu cu diafragma deschisă la maximum, dar și cu o valoare ISO de minimium 800, de cele mai multe ori setată la 1600. Zgomotul de imagine apare deci destul de evident, dar nu aș spune că ruinează cadrele. Din nou, pentru un aparat compact, Canon PowerShot G5 X Mark II reușește să facă o figură frumoasă.
Să vorbim puțin și despre alte aspecte. Chiar dacă vedem o deschidere maximă a diafragmei de f/1.8, nu trebuie să vă așteptați la cadre cu un bokeh extraordinar. Asta fiindcă, pentru a obține o separare evidentă a subiectului față de fundal trebuie să vă apropiați foarte tare de subiect.
În schimb, diafragma deschisă la f/1.8 permite ca o cantitate mare de lumină să ajungă pe senzor, deci poți lăsa valoarea ISO mai jos.
De asemenea, excelentul sistem de stabilizare optică îți permite să obții cadre clare și la timpi de expunere de până la 1/20 secunde. O mână antrenată și stabilă poate obține poze curate chiar și la 1/10 secunde.
Sistemul de autofocus de pe Canon PowerShot G5 X Mark II este eficient și rapid. Nici în situațiile de lumină slabă sau chiar aproape în întuneric total, autofocusul nu a dat rateu.
Sunt mai multe moduri de focalizare automată, eu am preferat să folosesc touch focusul, ce funcționează pe toată imaginea. De asemenea, poți folosi ecranul tactil când încadrezi prin EVF ca pe un touchpad de pe care muți zona de focus.
Din păcate, nu am pentru voi exemple de poze captate în modul Auto. Fiind un fotograf amator entuziast, am tras mereu pe Manual sau Aperture Priority și am uitat să mai las aparatul să lucreze după cum crede. Având în vedere că Canon PowerShot G5 X Mark II este un compact ce se adresează în special amatorilor, ar fi fost bine să testez și modul Auto.
Ce ar mai fi de apreciat la Canon PowerShot G5 X Mark II este modul și viteza de captură în rafală. Se ajunge până la 30 cps cu captură RAW, iar buffer-ul este suficient pentru circa 3 – 4 secunde de captură continuă, adică pentru mai bine de 100 de fișiere RAW. Dacă tragi doar JPEG și ai un card SD de mare viteză, atunci poți trage până umpli cardul, căci buffer-ul rezistă continuu.
Am încercat modul rafală și am testat și autofocusul continuu cu această ocazie, cu un set de fotografii de tip panning:
Subiectul în mișcare a fost urmărit perfect, cele două exemple de mai sus vin dintr-o serie de vreo 18 – 20 de poze, în toate mașina a fost mereu în focus.
Am pus toate pozele din acest articol și într-un dosar de Google Drive, de unde le puteți descărca și analiza la dimensiunea și calitatea originale, cu toate datele EXIF acolo.
Pozele originale sunt aici – https://drive.google.com/drive/folders/1B_Ld8FHPqjE5FtG5fc7SecLNiOg3YODU?usp=sharing
PowerShot G5 X Mark II este prima cameră compactă de la Canon ce poate filma 4K. O face cu 30 sau 25 cps, iar calitatea o pot considera bună spre foarte bună. Și aici autofocusul este exact și rapid, chiar dacă nu la fel de plăcut în tranziții precum o face un sistem Dual Pixel. Detalii în clipurile 4K sunt din plin, diferența dintre acestea și cele Full HD este evidentă.
Clip video 4K filmat cu Canon PowerShot G5 X Mark II
Clip video Full HD filmat cu Canon PowerShot G5 X Mark II
Conectivitate
Canon PowerShot G5 X Mark II are aproape tot ce-i trebuie unui astfel de aparat. Cu aplicația Canon Camera Connect, prin Wi-Fi te poți conecta la smartphone-ul cu Android sau iOS și poți vizualiza și descărca imaginile de pe cardul SD din cameră. Mai mult, poți folosi telefonul pe post de telecomandă și să controlezi toate funcțiile camerei, acționând declanșatorul de la distanță.
Portul USB Type-C permite transferul de fișiere între cameră și PC, dar poate încărca și bateria la nevoie. Pentru asta poți folosi inclusiv o baterie externă.
Mai există și port micro HDMI pentru a vizualiza pe un televizor sau monitor ceea ce este în cameră.
Din păcate, Canon PowerShot G5 X Mark II nu pune la dispoziția utilizatorilor și jack pentru microfon. Dacă tot filmează 4K și se adresează și vloggerilor, atunci o intrare de microfon ar fi fost de preferat.
Autonomie
Bateria de tip NB-13L anunță o autonomie de până la 230 de cadre folosind ecranul sau de până la 180 de cadre prin EVF. Eu am tras circa 180 de cadre, marea majoritate folosind ecranul, și am filmat cam 5 – 7 minute, atât în 4K, cât și Full HD, până ce acumulatorul a fost golit. În total cam 4 ore de utilizare intensivă, cu minute bune de umblat prin setări și aranjat meniuri și comenzi personalizate.
Preț
Canon PowerShot G5 X Mark II este așteptat să ajungă în magazine undeva în luna august, cu un preț recomandat de 899 dolari.
Concluzii
Canon PowerShot G5 X Mark II este o cameră foto premium ce face în sfârșit pasul către filmare 4K, fiind prima de acest fel din gama celor compacte de la Canon.
Dimensiunile reduse, construcția extrem de solidă, integrarea unui EVF, inelul de control de pe obiectiv, calitatea generală foarte bună a fotografiilor și clipurilor video, precum și autofocusul rapid și exact sau viteza de captare în rafală sunt principalele plusuri. Mai putem adăuga aici și meniul simplu și intuitiv tipic modelelor Canon EOS, dar și grip-ul foarte bun pentru un astfel de model.
Pe de altă parte, lipsa unui jack pentru intrare de microfon sau modul în care trebuie să activezi EVF-ul, prin apăsarea unui buton urmată de scoaterea manuală a lentilei, reprezintă micile probleme. Aș mai adăuga eu și autonomia reală a bateriei, dar aici nu multe compacte pot puncta.
Canon PowerShot G5 X Mark II este un aparat foto compact foarte capabil, cu multe puncte pro importante și doar câteva minusuri pe care unii le-ar putea considera irelevante.