Am participat la evenimentul pe care RCS-RDS l-a ținut în acestă dimineață cu privire la evoluția rețelei sale de telefonie mobilă, Digi Mobil. 

Primele detalii le aveți aici. În perioada 21 octombrie – 31 decembrie se oferă internet mobil nelimitat în orașele în care Digi Mobil are acoperire 4G în banda 38 pe frecvența de 2600 MHz. Oferta fiind valabilă pentru cei ce au abonamente sau își contractează servicii de telefonie mobilă în această perioadă.

Evoluția Digi Mobil în ce privește acoperirea 4G și 3G;

digi 4g

15 noiembrie 2015 – finalizarea acoperirii 4G în exterior pentru primele 15 orașe – Arad, București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Sibiu și Timișoara;

15 decembrie 2015 – alte 15 orașe intră în spectrul 4G: Alexandria, Baia Mare, Brăila, Drobeta-Turnu-Severin, Galați, Hunedoara, Râmnicu Vâlcea, Reșita, Satu Mare, Slatina, Târgu-Jiu, Târgu-Mureș, Vaslui, Bârlad, Lugoj, Valea Prahovei și zona turistică Brașov.

Sfârșit de 2016 – 4G la nivelul a mare parte din orașele românești;

2016 – 2019 – până la sfârșitul lui 2016 se merge mai departe pe roamingul național încheiat cu Vodafone, se fac negocieri la sfârșit de an cu Vodafone, Telekom și Orange, iar din 2017 – 2018 se prelungește roaming-ul de acest fel cu Vodafone sau orice alt operator telecom național;

2019 – acoperire în spectrul 3G pentru 98% din populația României. Sunt și obligați de ANCOM să ofere o astfel de acoperire națională.

Sunt înscriși la licitația pentru 3400 – 3800 MHz spre a fi pregătiți pentru momentul în care smartphone-urile vor fi capabile de “LTE Carrier Aggregation“, detalii despre această tehnologie într-un articol viitor.

Oficialii RCS-RDS au dorit să transmită un lucru clar, investesc în 4G și 3G, investesc în telefonia mobilă și fac asta în ritm alert, dorind a prinde competiția din urmă. Tehnologia TDD-LTE permite viteze de până la 100 – 110 Mbps la download, puțin în spatele FDD-LTE.

Cât de fezabile sunt costurile pe care Digi Mobil le practică?

rcs-rds_002-630x290-630x290-630x290

Am pus o întrebare ce se află pe buzele multora. Mi s-a spus că au gândit costurile în funcție de veniturile existente în România. Își doresc să democratizeze 4G-ul, să meargă mai departe cu ceea ce au pornit în internetul fix și televiziune. Au dat exemplul Franței unde există un operator ce oferă un serviciu similar cu Optim Nelimitat la 15 euro pe lună. Mi s-a spus că se pregătesc de expansiune pe telefonie mobilă în Ungaria, iar acolo costurile vor fi la fel ajustate în funcție de venituri.

Au lăsat să se înțeleagă că nu se bazează pe sinergia de servicii, deși eu cred că ăsta-i motorul real în ofertele pe care Digi Mobil le practică.

Este clar că Digi Mobil se află la început de drum, au meritul că au pus presiune pe costuri, iar concurența s-a adaptat din mers. M-aș feri să-i compar cu Orange, Vodafone și Telekom. Momentan. Par foarte deciși să meargă mai departe și să livreze servicii mai bune, din viitorul apropiat.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.