Revin în aceeași zi cu încă un review al unui produs Panasonic. După microsistemul SC-UA3 vă prezint tot din gama de sunet a producătorului nipon o pereche de căști wireless, cu Bluetooth.

Modelul Panasonic RP-HTX80B propune un design clasic, retro, dar adaugă conectivitate fără fir într-o eră în care o astfel de caracteristică este de domeniul normalului.

Specificații pentru căștile Bluetooth Panasonic RP-HTX80B

  • Difuzor de 40 mm din magnet neodim;
  • Impedanță: 32 ohm (1 kHz);
  • Conectivitate: Bluetooth 4.1 cu A2DP, AVRCP, HSP și HFC, port microUSB (doar pentru încărcare acumulator);
  • Microfon integrat;
  • Greutate de aproximativ 190 grame.

Design

Am primit căștile în cutia de retail, alături de un cablu microUSB – USB 2.0, de manuale de utilizare și de certificatul internațional de garanție.

De la prima privire nu ai cum să nu observi tenta retro a designului, un lucru dorit de producător.

Căștile ajunse la noi sunt de culoare roșie, mai degrabă un roșu spre maro, roșu burgundy ca să fiu mai exact pentru cei ce cunosc în detaliu nuanțele. Mi-a plăcut combinația de culori, cu acest roșu burgundy pentru exteriorul cupelor și partea de sus a bandei ce vine pe cap. Pielea sintetică ce vine în contact cu capul utilizatorului, atât cea de pe cupe, cât și cea de pe banda de susținere, este gri, iar cablul îmbrăcat în material textil ce face legătura între difuzoare este de un maro – galben.

Cea mai mare parte a materialelor din care sunt confecționate căștile Panasonic RP-HTX80B este reprezentată de plastic și piele ecologică, ambele de foarte bună calitate și extrem de plăcute la atingere. Avem și puțin metal, șina pe care glisează cupele și care le leagă între ele și un mic capac pe fiecare cupă, din aluminiu, cu denumirea producătorului gravată acolo.

Calitatea de fabricație, a materialelor și a finisărilor sunt toate la cote foarte înalte. Panasonic RP-HTX80B lasă impresia unor căști rezistente în timp.

Buretele moale ce se află sub pielea ecologică foarte fină de pe cupe și de pe banda de susținere face ca aceste căști să fie extrem de confortabile chiar și după perioade îndelungate de purtare. Singura mică problemă poate veni de la căldura ce se acumulează sub cupe, mai ales în astfel de perioade caniculare, când urechile transpiră ușor.

În cazul meu, cupele stau așezate pe cap și nu pe urechi, dar asta e la limită. În cazul anumitor utilizatori s-ar putea ca buretele cupelor să atingă sau chiar să se așeze în bună parte pe urechi.

Greutatea dată de producător este de aproximativ 190 grame, eu am măsurat doar 182 de grame. Și acest lucru contribuie la confortul la purtare îndelungată, uneori chiar uiți că ai căștile pe cap.

Sunet

Trecem la calitatea sunetului. Căștile Panasonic RP-HTX80B sunt promovate drept unele ce oferă un bass puternic și chiar așa este. Avem parte de unul destul de adânc, chiar dacă nu perfect. Frecvențele joase nu pun stăpânire pe întreaga audiție, dar simți cum redarea bassului s-a vrut a fi în prim-plan.

Înaltele sunt ascuțite, fine și plăcute, doar mediile mi-ar fi plăcut a fi mai bine conturate. În melodiile complexe din această direcție vezi cum redarea frecvențelor medii lasă un pic de dorit, dar per ansamblu, calitatea sunetului oferit de Panasonic RP-HTX80B este bună. Chiar cred că am fost un pic cam exigent, în categoria lor de preț se descurcă mai mult decât onorabil.

Stilurile de muzică preferate de căștile Panasonic RP-HTX80B sunt cele dinamice, muzică nouă de tip dance, club, hip-hop, R&B, toate dintre cele cu mult bass. Nici cu genurile mai soft nu se descurcă deloc rău aceste căști, doar la rock (heavy și alternativ) aș spune că sunt prinse ușor pe picior greșit.

Volumul maxim nu este cu adevărat ridicat, dar sunt sigur că pentru majoritatea utilizatorilor va fi suficient.

Izolarea pasivă față de sunetele exterioare este destul de bună, undeva la un nivel mediu față de ceea ce am mai testat.

Căștile Panasonic RP-HTX80B includ pe cupa dreaptă și un microfon ce permite efectuarea de apeluri sau preluarea de comenzi vocale prin smartphone-ul cu care sunt împerecheate. Microfonul este suficient de sensibil spre a nu fi nevoit să ridici vocea, pe care o preia clar și fără nici cea mai mică distorsiune. Se descurcă exemplar pe această direcție.  

Conectivitate

Pe partea de conectivitate nu am de spus decât atât: Bluetooth. Doar prin acest mod poți asculta muzică în căști, fiindcă nu avem altă posibilitate. Nu înțeleg de ce nu a fost adăugat și un jack de 3.5 mm de către producător și chiar consider un minus asta.

Conexiunea Bluetooth îți permite să asculți muzică, să porți conversații prin intermediul telefonului împerecheat și să dai comenzi vocale asistenților virtuali de ep smartphone. Poți da Play / Pause, Next / Previous, Volume Up / Down prin intermediul butoanelor dedicate aflate pe cupa dreaptă. Tot aici avem și un LED de notificare, ce semnalizează conexiunea Bluetooth prin aprinderea în albastru, activarea modului de împerechere prin lumini intermitente roșu – albastru și baterie aproape descărcată când se aprinde în roșu.

Portul microUSB afalt undeva între butoanele de control nu permite decât încărcarea acumulatorului integrat.

Autonomie

Nu am găsit informații legate de capacitatea bateriei căștilor Panasonic RP-HTX80B. Pe pagina produsului și pe cutie se specifică până la 24 de ore de audiție, precum și faptul că o încărcare de doar 15 minute îți aduce până la 150 de minute de redare. Încărcarea completă a acumulatorului ar dura aproximativ 3 ore și jumătate.

Cele 24 de ore de ascultare continuă pot fi atinse cu certitudine, autonomia căștilor fiind cu adevărat unul dintre puncte forte. Chiar și la volum maxim poți prinde lejer 8 – 10 ore, iar în condiții normale, să spunem cu volumul la circa 50 – 60%, vei prinde undeva la 16 – 18 de redare.

Preț

Căști Bluetooth Panasonic RP-HTX80B – aproximativ 400 de lei.

Concluzii

Căștile RP-HTX80B reprezintă încă o dovadă că japonezii de la Panasonic propun o gamă de produse competitive în fiecare domeniu în care activează. După ce am fost extrem de plăcut impresionat de microsistemul Panasonic, au venit și aceste căști care să-mi readucă aminte de ce această companie a împlinit anul acesta 100 de ani de la înființare. Vreau să spun că, dacă nu ar fi venit mereu cu produse capabile, de cea mai bună calitate, nu ar fi avut cum să supraviețuiască atâta timp într-o piață deja saturată.

Las pentru final principalele puncte pro și contra ale căștilor wireless Panasonic RP-HTX80B:

PRO

  • design plăcut, retro, atemporal;
  • calitate foarte înaltă a fabricației, cu materiale bune și finisări atente;
  • autonomie mai mult decât convingătoare;
  • foarte confortabile și pentru perioade îndelungate de purtare;
  • sunet de calitate bună.

CONTRA

  • lipsă jack de 3.5 mm;
  • reproducere ceva mai slabă a frecvențelor medii, insuficient conturate.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.