Boxele portabile cu Bluetooth sunt disponibile într-o mare varietate de forme și dimensiuni, unii le transformă chiar în sisteme dedicate de sunet pentru acasă.

Cei care nu au neapărat nevoie de un microsistem de sunet cu acumulator, dar vor totuși unul suficient de portabil și care poate reda muzica din mai multe surse, inclusiv de pe CD, se pot orienta către un dispozitiv precum Panasonic SC-UA3.

Specificații pentru microsistemul de sunet Panasonic SC-UA3

  • Difuzoare: 4 x tweeter de 4 cm + 2 x woofer de 13 cm;
  • Canale de ieșire: 2;
  • Putere de ieșire: 150W per canal (4ohm, 1 kHz, 30% THD), 300W RMS putere maximă;
  • Conectivitate: Bluetooth 2.1 cu EDR, USB 2.0, Digital Audio In prin intrare optică, Aux In Left / Right, 2 x intrare microfon prin jack de 6.3 mm;
  • Redare directă de pe CD, USB (mp3), Radio (30 posturi memorabile);
  • Dimensiuni: 650 x 196 x 274 mm;
  • Greutate: 6.1 kg.

Design

Panasonic SC-UA3 a ajuns la mine ca atare, fără cutia de retail. Am primit doar produsul propriu-zis împreună cu cablul de alimentare cu energie electrică. În pachetul de retail primiți de asemenea și o telecomandă de mici dimensiuni, precum și manual de utilizare și certificat de garanție.

Sistemul de sunet este promovat de către producător ca unul portabil, deși nu poate reda muzică fără a fi legat la priză. Nu există acumulator încorporat și nici locașuri pentru baterii. Singurul element ce-l poate recomanda pe Panasonic SC-UA3 ca un sistem de sunet portabil este dat de mânerul frontal.

Acesta face transportarea dispozitivului cu adevărat ușoară, chiar dacă greutatea lui nu este dintre cele mai reduse. În plus, mânerul se pare că are și o funcție de rigidizare a structurii, căci acționează ca un element suplimentar de reducere a vibrațiilor carcasei.

Particula UA din denumirea produsului se referă la Urban Audio, ceea ce înseamnă că designul a fost elaborat în acest spirit. Avem de-a face cu un aspect modern, dar nu exagerat prin introducerea unor elemente extravagante. Panasonic SC-UA3 este în același timp elegant și aduce o notă retro, specifică casetofoanelor din anii 90.

Două dintre cele patru tweetere sunt amplasate pe un cadru ce stă fixat în fața difuzoarelor (woofer) de 13 cm. Butoanele de control sunt dispuse în centrul sistemului, în partea de sus, fiind de formă circulară, retroiluminate în culoarea albastră. Iluminarea lor poate fi dezactivată. Sub butoane vedem un display ce oferă informațiile de bază.

Pentru un control mai avansat al funcțiilor sistemului de sunet putem folosi aplicația Panasonic MAX Juke, disponibilă gratuit în Google Play Store și în Apple App Store. Acest soft permite redarea melodiilor de pe smartphone-ul ori tableta cu Android sau iOS, alegerea melodiilor de pe USB, controlul tuturor funcțiilor prin intermediul unei telecomenzi virtuale identice cu cea clasică a sistemului, reglarea facilă a volumului, a egalizatorului (15 preseturi), activarea funcției DEEP BASS ș.a.

Galerie de screenshots din aplicația Panasonic MAX Juke pentru Android:

Materialele folosite la finisarea exterioară sunt de cea mai bună calitate, chiar dacă sunt reprezentate în totalitate de plastic. Nimic în neregulă aici, căci avem de-a face și cu finisări excelente, totul lasă impresia unui produs fabricat la standarde înalte.

Panasonic SC-UA3 este un microsistem de sunet dedicat utilizatorilor activi, ce vor putea lua cu ușurință și transporta acest dispozitiv oriunde au nevoie de el. Aduce un design modern, dar parcă și cu un iz de casetofon clasic, de pe la începtul anilor 90.

Sunet

Cred că voi fi destul de scurt aici, căci Panasonic SC-UA3 oferă o calitate excelentă a sunetului și un volum maxim impresionant. Asta când ne raportăm la dimensiuni și la categoria de preț unde concurează sistemul. Nu este mai nimic de reproșat pe partea de redare a sunetului.

Cele 4 tweetere asigură înalte clare, fine, ascuțite, în cea mai mare parte perfecte. Mediile sunt și ele excelent reprezentate, iar bassul bun și el. Pentru a fi suficient de adânc și pătrunzător trebuie activată funcția DEEP BASS, fără aceasta nu simțim acel punch pe care îl oferă melodiile dinamice.

Chiar niciun fel de gen muzical nu-i pune probleme sistemului Panasonic SC-UA3. Am ascultat în condiții ideale de la muzică instrumentală, vocală, clasică ori jazz, la disco, pop, rock și până la hip-hop, R&B, dance și club. Nicăieri nu a fost pus în dificultate acest sistem, deși pare, într-o oarecare măsură, că stilurile dinamice, noi, sunt ceva mai pe placul lui Panasonic SC-UA3.

Volumul maxim este mai mult decât suficient pentru o petrecere de apartament, chiar și într-o cameră de dimensiuni peste medie (30 – 40 mp) face face cu brio. La maxim apar mici distorsiuni, dar nimic cu adevărat deranjant. Cert este că, pentru cei 300W RMS din fișa tehnică, Panasonic SC-UA3 chiar sună extrem de puternic. Sincer, nici nu mă așteptam la așa un volum ridicat din partea lui.

Conectivitate

Ca un microsistem modern de sunet ce se recomandă, lui Panasonic SC-UA3 nu avea cum să-i lipsească redare prin conectivitate wireless Bluetooth ori de pe USB. Adaugăm și deja clasicul CD cu capabilități mp3 și avem cam tot ce e nevoie.

Prin Bluetooth conexiunea se realizează simplu, dar în modul clasic de împerechere, din meniul de setări al smartphone-ului, căci nu există NFC. Poți folosi aplicația Panasonic MAX Juke pentu mai mult control, dar nu este neapărat nevoie de ea.

Portul USB oferă și funcție de încărcare a dispozitivelor mobile, cu un curent la ieșire de 5V și 500 mA. De pe un stick USB poți controla redarea melodiilor direct butoanele sistemului sau din aplicația Panasonic MAX Juke.

Avem și Audio In prin port digital optic sau analog prin mufe RCA Left / Right.

Tot pe partea de conectivitate trebuie să amintesc și radio FM-ul cu posibilitatea de a salva până la 30 de posturi. Pe spatele dispozitivului găsim și o mufă pentru adăugarea unei antene FM.

Pentru amatorii de karaoke, Panasonic SC-UA3 pune la bătaie două intrări de microfon de 6.3 mm. Sunt disponibile câteva funcții speciale pentru karaoke, precum Vocal Cancel, Key Control, Tempo Control, BGM Level Control și Mic EQ. Funcția Echo adaugă efecte interesante vocii. Modul karaoke este posibil doar cu redare de pe USB ori CD.

Preț

Microsistem de sunet Panasonic SC-UA3 – 1.200 de lei pe PCgarage.ro

Concluzii

Dacă aș fi văzut prețul acestui microsistem de sunet înainte de a-l vedea la lucru probabil că l-aș fi considerat scump. Totuși, având în vedere calitatea sunetului, volumul maxim oferit și conectivitatea suficient de extinsă, consider că Panasonic SC-UA3 este un produs poziționat cel puțin corect pe piață.

Dacă mai punem la socoteală și faima pe care Panasonic și-a construit-o de-a lungul vremii, de produse foarte rezistente în timp, cu o fiabilitate extinsă, atunci realizăm că Panasonic SC-UA3 chiar își merită banii.

Sper să nu exagerez cu afirmația de mai sus. Personal, nu am fost dezamăgit nici măcar o singură dată de rezistența în timp a produselor Panasonic. Ca exemplu, avem în familie un microsistem audio Panasonic cumpărat în 1995 ce încă funcționează ca în prima clipă, deși a fost folosit aproape zilnic în ultimii peste 23 de ani.

Principalele puncte pro și contra pentru microsistemul de sunet Panasonic SC-UA3:

PRO

  • sunet de foarte bună calitate, cu toate frecvențele bine reproduse;
  • volum maxim impresionant, mult mai puternic decât te-ai aștepta de la cei 300W RMS din fișa tehnică;
  • construcție foarte solidă, materiale de bună calitate și finisări atente;
  • raport optim calitate / preț.

CONTRA

  • nimic.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.