De la Creative am testat deja căștile de gaming Sound BlasterX H5 și Sound BlasterX H7, ambele în varianta Tournament Edition. Acum, vă pot prezenta modelul intermediar, fără a fi versiune Tournament.
Vorbim mai departe despre Creative Sound BlasterX H6, o pereche de căști de gaming cu conectivitate USB, DAC încorporat și cu iluminare RGB.
Specificații pentru căștile Creative Sound BlasterX H6
- Difuzor magnet neodim FullSpectrum de 50 mm;
- Răspuns în frecvență: 20 – 20000 Hz;
- Impedanță: 32 ohm;
- Sensibilitate: 114 dB/mW @ 1 kHz;
- Conectivitate: USB 2.0, jack combo de 3.5 mm;
- Microfon detașabil cu răspuns în frecvență de 50 – 15000 Hz, impedanță <2.2 kohm, sensibilitate -42 dB @ 1kHz;
- Greutate de 307 grame fără microfon, 319 grame cu microfon.
Design
Căștile Creative Sound BlasterX H6 ajung într-o cutie de carton, în care mai găsim un cablu microUSB – USB 2.0 de 2 metri lungime, un cablu jack combo TRRS de 3.5 mm la ambele capete, de 1.5 metri lungime, microfonul detașabil, ghid de utilizare și certificatul de garanție internațională.
Creative Sound BlasterX H6 sunt construite temeinic, par suficient de solide și de rezistente în timp. Deși la suprafață vedem doar plastic, acesta este de bună calitate, ușor rugos, dar plăcut la atingere.
Singurele părți din metal pe care le poți observa, sunt reprezentate de elementele reglabile ale benzii ce se așează pe cap. Banda este finisată la exterior cu piele ecologică, în timp ce pe interior, pe zona ce se așează pe cap, este din material textil tip mesh.
În același material sunt îmbrăcate și cupele, iar asta înseamnă că și după purtări îndelungate urechile nu se vor încinge excesiv. Ceva căldură tot se aumulează acolo, dar nu atât cât să devină deranjant.
Cupele sunt detașabile, cu o ușoară răsucire se desfac de pe suportul lor, ce permite mici reglaje pe toate axele. Aceste reglaje fine, alături de buretele moale, cu spumă cu memorie, se asigură că purtarea îndelungată nu devine deloc incomodă. Aș spune că poți ține aceste căști pe cap oricât de mult, eu nu le-am găsit inconfortabile nici după mai bine de 3 ore.
Cupele au un diametru mare, sunt de tip over-ear, adică nu vor atinge urechile, ci se așează direct pe cap.
Creative Sound BlasterX H6 aduc iluminare cu LED de tip RGB. Iluminarea este reprezentată de o bandă subțire circulară aflată către marginile cupelor.
Cupa din stânga este cea aglomerată cu comenzi și porturi de conectivitate. Aici sunt 3 butoane, rotița de reglare a volumului, jack-ul pentru microfonul detașabil, cel combo și portul microUSB.
Microfonul detașabil poate fi adus în poziția corectă imediat, reglarea tijei flexibile nu necesită niciun fel de efort din partea utilizatorului.
Fără a impresiona neapărat pe partea de construcție, Creative Sound BlasterX H6 par niște căști rezistente, suficient de bine finisate, cu materiale corecte. Sunt foarte confortabile chiar și după ore bune de purtare continuă.
Sunet
Creative Sound BlasterX H6 folosesc difuzoare tip FullSpectrum de 50 mm, din magent neodim. Principalul argument în favoarea acestor căști este însă DAC-ul intern, ce oferă emulare a sunetului pe 7.1 canale. Convertorul de la digital la analog aduce și 3 moduri presetate pentru egalizarea sunetului, ce pot accesate prin intermediul butonului EQ de pe cupa stângă.
Să vorbim întâi despre asta. Sunetul oferit de Creative Sound BlasterX H6 prin conexiune USB este de foarte bună calitate, indiferent de opțiunea EQ aleasă. Sincer, diferențele nu sunt extrem de mari, dar există și pot fi remarcate cu ușurință. Nu am găsit informații despre cele 3 moduri de egalizare predefinite direct în căști, dar pot spune așa: avem modul plat, practic cu EQ off, modul, să-i zic, de muzică, atunci când avem un sunet mai bine definit pe înalte și bass, modul gaming, cu o emulare surround 7.1 ce aduce o ”spațialitate” accentuată, și modul bass, cu… mai mult bass.
Pentru un control al tuturor funcțiilor și spre a beneficia de tot ce pot oferi aceste căști, trebuie să instalezi pe PC programul Sound Blaster Connect 2, disponibil gratuit pe site-ul Creative.com. Această aplicație va detecta automat toate perifericele Creative compatibile și-ți va da posibilitatea să reglezi în detaliu atât sunetul, cât și iluminarea RGB.
Galerie cu capturi de ecran din aplicația Creative Sound Blaster Connect pentru Windows:
Pentru iluminare sunt moduri de aprindere continuă, de pulsație, cu ritm ajustabil, în ritm cu muzica sau în mod de trecere prin mai toate nuanțele. Poți seta culoarea iluminării în aproape 16 milioane de nunațe, ca idee.
În ceea ce privește sunetul, Creative Sound BlasterX H6 este la înălțime. În mod clar pentru prețul lor oferă cam tot ce mă așteptam. Avem înalte fine și ascuțite. Frecvențele medii sunt corect reproduse, pe toată plaja, cu vocea clară indiferent de timbru, dar nu reprezintă gama forte. Bass-ul este prezent tot timpul, dar nu deranjează, nu este intruziv. Este un bass cald, destul de profund. Ar fi putut fi ceva mai adânc, dar, per ansamblu nu am ce să comentez, repet, având în vedere prețul acestor căști.
Emularea surround 7.1 este bună spre foarte bună. Senzația de spațiu, direcționarea sunetelor și diferențerea lor este exactă. Iarăși, nu perfectă, dar mai mult decât suficientă.
Am încercat căștile și conectate prin jack de 3.5 mm la placa audio Creative Sound BlasterX G6. Aici poți observa diferența dintre un DAC integrat în căști și cel dintr-o placă audio dedicată. Sunetul este chiar mai bun din toate direcțiile, semn că difuzoarele căștilor Creative Sound BlasterX H6 sunt peste ceea ce poate DAC-ul intern.
În jocuri, căci pentru așa ceva se pare că sunt recomandate aceste căști, pot spune că Creative Sound BlasterX H6 se descurcă admirabil. În mod clar, emularea surround își face simțită prezența, cu toate limitările ei. Ai parte de o direcționare clară a sunetelor, poți ”simți” chiar și direcția față / spate. Delimitarea clară a fiecărui sunet te ajută să înțelegi cam tot ce se petrece în jurul tău.
Cu ajutorul aplicației Creative Sound Blaster Connect poți alege dintre presetări ale sunetului pentru multe tipuri de jocuri, de la FPS, RPG, la Real Time Strategy sau Adventure and Action și până la Driving Simulation. Mai mult, sunt preseturi și pentru titluri distincte de jocuri: Call Of Duty Series, CounterStrike: Global Offensive, DOTA 2, Fortnite, Arena Of Valor, League Of Legends, Metal Gear Solid: The Phantom Pain, Overwatch, Project Cars, Playerunknowns Battlegrounds, Rocket Leauge și The Witcher 3: Wild Hunt.
Tot din aplicația Creative Sound Blaster Connect poți activa și Scout Mode, unul exclusiv Creative. Acesta scoate evidență acele sunete mai puțin sesizabile spre a te ajuta în jocuri. Practic, vei auzi mai tare nu doar inamicul ce se apropie, dar și foșnetul unor copaci, de exemplu, care însă nu te va ajuta neapărat. Totuși, odată ce te obișnuiești cu acest mod activat, recunosc că poate face diferența în favoarea ta.
Microfonul detașabil își face bine treba. Este suficient de sensibil spre a nu fi nevoie să ridici vocea pentru a fi auzit, dar nu se descurcă atât de bine cu anularea zgomotelor de fond pe cum promite. Este evident că apăsarea butoanelor tastaturii sau click-ul mausului sunt estompate, dar alte tipuri de sunete ambientale sunt destul de clar și de tare preluate de microfon.
Există și mod Monitoring, când, cu ajutorul microfonului, sunt aduse în căști toate sunetele din afara cupelor. Acest mod este util atunci când nu vrei să fii izolat de mediul înconjurător. Asta contează când ai volumul ridicat în căști, fiindcă izolarea pasivă nu este una de top. Sunetele din afara cupelor ajung la urechile tale la un nivel mediu. Creative Sound Blaster Connect 2 nu oferă cea mai bună izolare pasivă, însă nu sunt nici cela mai slabe.
Închei analiza cu volumul maxim. Acesta este suficient de ridicat prin conectivitate USB, dar nu neapărat uriaș. Este posibil ca unii să prefere o intensitate mai înaltă. Prin jack-ul de 3.5mm, în funcție de placa audio, poți primi un volum mai ridicat. Oricum ar fi, de apreciat este că nici la 100% din capacitate nu apar distorsiuni și nici alt fel de degradare a calității.
Creative Sound BlasterX H6 nu sunt doar niște căști cu pretenții de gaming, sunt niște căști bune la toate, ideale în aceeași măsură și pentru muzică și filme. Aplicația de PC Creative Sound Blaster Connect scoate tot ce pot aceste căști, așa că este neapărat nevoie de ea.
Conectivitate
Cel mai uzuzal mod de folosire a căștilor Creative Sound BlasterX H6 va fi cel în care ele vor fi conectate prin USB. Altfel, dacă ai deja o placă audio de calitate, este recomandat să cumperi o pereche de căști fără DAC integrat.
În afară de portul USB ce activează atât DAC-ul integrat, cât și iluminarea RGB, mai există posibilitatea de a conecta căștile la sursa de sunet prin jack combo de 3.5 mm, de tip TRRS cu 4 contacte, ce suportă atât primirea semnalului stereo, cât și trimiterea sunetului captat de microfon.
Căștile sunt compatibile și cu Xbox, PlayStation 4 și Nintendo Switch, direct prin USB sau cu ajutorul unor adaptoare, după caz.
Cu ajutorul unui adaptor de la USB Type-C la USB 2.0 eu am conectat căștile Creative Sound BlasterX H6 la propriul smartphone, un OnePlus 6T. Căștile au funcționat perfect astfel conectate, cu toate controalele funcționale și cu luminile RGB active.
Există aplicația Creative Sound BlasterX Connect și pentru Android, dar ea nu recunoaște aceste căști odată conectate la telefon. Poți activa diferite preseturi de sunet, cu unele dedicate anumitor titluri de jocuri, dar nu poți controla modul de iluminare RGB.
Pe cupa stângă avem portul microUSB, jack-ul combo de 3.5mm, jack-ul unde introducem microfonul detașabil, butonul EQ, butonul de activare/dezactivare a microfonului, rotița pentru reglarea volumului și butonul Monitoring.
Preț
Căști Creative Sound BlasterX H6 – 400 de lei pe PCgarage.ro
Concluzii
Creative Sound BlasterX H6 sunt căști ce-și merită banii. Nu neapărat pentru iluminarea RGB, cât pentru faptul că vin cu DAC integrat, ce se activează când căștile sunt conectate prin USB.
Dacă ai deja o placă audio bună, atunci nu ar trebui să ai neapărat în vedere aceste căști, fiindcă în prețul lor intră și DAC-ul integrat.
Creative Sound BlasterX H6 sunt niște căști recomandate nu doar pentru gaming, fiind potrivite pentru orice fel de audiție. Căștile vin cu multe plusuri, dintre care cel mai important, din punctul meu de vedere, este raportul calitate/preț.
Puncte pro și contra pentru căștile de gaming Creative Sound BlasterX H6:
PRO
- sunet de foarte bună calitate, echilibrat, cu mod Virtual Surround care lucrează extrem de bine;
- recomandate nu doar pentru gaming, ci și pentru muzică și filme cel puțin în aceeași măsură;
- DAC-ul integrat ține bine locul unei plăci audio dedicate;
- aplicația Creative Sound Blaster Connect este plină de opțiuni pentru sunet care chiar fac diferența;
- foarte confortabile pe perioade lungi de utilizare;
- bun raport calitate/preț.
CONTRA
- deși se laudă cu funcție de anulare activă a zgomotelor de fond, microfonul preia cam toate sunetele din jurul său, chiar și pe cele mai îndepărtate;
- personalizarea iluminării RGB sau măcar modul de aprindere nu pot fi configurate decât din aplicația Creative Sound Blaster Connect.