Am testat multe căști de gaming până în prezent, uitându-mă în urmă mare parte în mai puțin de un an de zile. Am avut de la ASUS modele precum Strix Pro, ROG Strix Fusion 300 și Fusion 500, iar de la alții HyperX Cloud Alpha și Plantronics RIG 600. La acestea se adaugă Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition.

Azi revin cu o pereche de căști de gaming de la Creative, model Sound BlasterX H7 Tournament Edition, ce integrează DAC și apelează la o aplicație de PC menită să scoată tot ce se poate din difuzoare.

Specificații pentru căștile Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition

  • Difuzor FullSpectrum de 50 mm magnet neodim;
  • Răspuns în frecvență: 20 – 20000 Hz;
  • Impedanță: 32 ohm;
  • Sensibilitate: 118 dB/mW @ 1 kHz;
  • Conectivitate: USB 2.0, jack combo de 3.5 mm;
  • Microfon detașabil cu răspuns în frecvență de 100 – 15000 Hz, impedanță <2.2 ohm, sensibilitate -40 dB @ 1kHz;
  • Greutate de 295 grame fără microfon, 307 grame cu microfon.

Design

Cutia de retail conține, pe lângă căștile propriu-zise, microfonul detașabil, un cablu microUSB – USB 2.0 de circa 1.5 metri, un cablu jack 3.5 mm – jack 3.5 mm (cu patru contacte) de 0.8 metri lungime, ghid de utilizare și certificat de garanție internațională.

Căștile Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition sunt extrem de asemănătoare cu fratele mai mic, respectiv cu H5 Tournament Edition. Nimic nu poate fi mai bine din toate punctele de vedere, căci avem parte de aceeași construcție extrem de solidă, căștile par că ar putea rezista mult timp și că pot îndura multe. Materialele sunt și ele de cea mai bună calitate.

Avem banda ce leagă cupele dintr-o fâșie groasă de metal îmbrăcată în mult burete moale, acoperit de piele ecologică foarte fină. Același tip de piele este folosit și pentru cupe, ce au de asemenea un burete moale care garantează o purtare confortabilă pentru multe ore. Nici greutatea de circa 300 de grame nu pare deloc mare când ai parte de un asemenea tratament. Foarte confortabile aceste căști.

Cablul ce iese din cupa stângă nu este detașabil, are o lungime de jumătate de metru și se termină cu un modul de comandă și conectivitate. Are câteva controale și porturi despre care vom vorbi la capitolul conectivitate.

Microfonul detașabil se fixează simplu și este flexibil, poziția sa putând fi ajustată facil.

Cupele sunt fabricate din plastic și metal, cu denumirea Sound Blaster imprimată și X-ul decupat. Sub decupare se aprinde un LED de culoare roșie, dar numai atunci când căștile sunt conectate prin cablu USB la un PC. Iluminarea nu este continuă, ci pulsează, într-un mod ce amintește de bătăile inimii. Fără a fi ceva extraordinar, iluminarea este totuși de efect.

Toate cablurile, indiferent de care vorbim, sunt groase, poate un pic prea groase, și acoperite cu cauciuc rezistent.

Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition sunt unele dintre, dacă nu chiar cele mai solide căști cu care am avut de-a face. Impresionează cu adevărat la calitatea de fabricație și sunt în plus foarte confortabile la purtarea îndelungată.

Sunet

Sunt două moduri în care poți profita de sunetul foarte bun oferit de căștile Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition. De preferat este să le cuplați la PC prin portul USB și să vă bazați pe DAC-ul intern din căști. Dacă le conectați prin jack-ul de 3.5 mm atunci placa de sunet va fi cea care va trimite semnalul analog către difuzoare.

Prin USB căștile își dezvăluie calitățile de gaming, oferind o senzație de spațialitate cum rar am întâlnit. Efectul stereo este clar, foarte bine delimitat, chiar și distanța de la care vin sunetele este ușor de intuit în jocuri. Odată ce înțelegi cum ”lucrează” algoritmul căștilor realizezi imediat cât de departe este inamicul sau partenerul ori mașina din spate, în funcție de tipul de joc.

Da, Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition sunt niște căști adevărate de gaming și acolo performează cel mai bine. Emularea virtuală pe 7.1 canale poate că nu reușește să facă minuni, dar este cea mai bună cu care am avut de-a face până acum.

Pentru a beneficia la maxim și a personaliza în detaliu sunetul din căștile Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition, producătorul pune la dispoziția utilizatorului programul BlasterX Acoustic Engine Pro. Aici sunt foarte multe profiluri audio, multe create pentru anumite tipuri de jocuri sau chiar pentru anumite titluri, dintre cele mai cunoscute. Mai mult, poți importa și altele dacă cele 18 incluse nu sunt suficiente.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația BlasterX Acoustic Engine Pro pentru Windows:

Cu sigurnață căștile Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition vor face deliciul celor mai împătimiți amatori de gaming și cred că sunt potrivite chiar și pentru profesioniștii din acest domeniu.

Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition pun în prim-plan bass-ul, pe care îl redau puternic, suficient de adânc și de plăcut. Nu perfect, dar destul de aproape de asta. Din cauza frecvențelor joase ce ies mult în evidență, mediile și înaltele nu par atât de bine redate. Este doar o primă impresie, căci analizate atent, în mai multe genuri muzicale, vei observa că avem medii clare și înalte ascuțite.

Așadar, Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition fac față cu brio și în audițiile muzicale. Aici, de preferat sunt genurile dinamice, gen hip-hop, dance, club, în timp ce acelea soft, ca jazz, clasică ori ambientală nu reușesc să impresioneze.

Prin jack-ul de 3.5 mm primești sunetul în mare parte în același scenariu. Bass-ul este omniprezent și acoperă ușor celelalte frecvențe.

Volumul maxim este mai mult decât suficient indiferent de sursă. Asta când ne referim la folosirea prin jack-ul de 3.5 mm, căci prin USB este identic indiferent de situație.

De menționat și chiar de apreciat este și izolarea pasivă față de sunetele externe. Printre cele mai bune pe care le-am experimentat, mult peste medie, cu greu se fac auzite anumite zgomote din afara cupelor.

Microfonul detașabil se laudă cu funcție de anulare activă a zgomotelor de fond, dar, așa cum a  fost cazul de fiecare dată, nu reușește să impresioneze. Nu doar că nu este mare diferență între el și altul fără astfel de tehnologie, dar nici prea sensibil nu este. Trebuie să vorbești destul de tare spre a te face auzit, iar asta nu  este de preferat când lângă tine mai sunt și alte persoane. Microfonul nu se ridică deloc la nivelul sunetului din difuzoare.

Conectivitate

Sunt două moduri prin care poți conecta căștile Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition la sursă. Prin USB ori jack de 3.5 mm. Avem direct din cutia de retail ambele cabluri de care avem nevoie și ambele se conectează în același modul prezent pe firul ce iese din cupa stângă.

Pe modul sunt cele două porturi, jack de 3.5 mm cu 4 contacte și microUSB, precum și buton On / Off pentru microfon, rotiță pentru reglarea volumului din căști și buton multifuncțional. Acesta are funcție Play / Pause sau preluare apel atunci când căștile sunt conectate la smartphone prin jack de 3.5 mm.

Preț

Căști Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition99 de Euro pe site-ul Creative.com. Nu sunt încă disponibile în țara noastră, puteți găsi doar modelul precedent, Creative Sound BlasterX H7 la evoMAG pentru 574 de lei.

Concluzii

Aș putea spune că am ceva experiență cu testarea de căști de gaming, însă asta nu înseamnă că m-am plicitisit deja. Mai ales că mereu găsesc câte un nou model mai bun sau mai diferit, pe care nu-l pot recomanda sau, din contră, pe care mi l-aș dori imediat pentru mine.

Iar pe Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition chiar le-aș cumpăra. Nu, nu sunt ieftine, dar niciun model de căști de gaming pe care l-am testat nu a fost. Măcar acesta aduce multe, multe opțiuni de perosnalizare a sunetului printr-o aplicație dedicată foarte reușită. Sunetul este excelent pentru jocuri și suficient de bun pentru muzică sau filme. Construcția este cu adevărat solidă, iar confortul la purtare ideal.

Greșesc la microfon, ce putea fi mult mai sensibil și poate prin faptul că firul microUSB – USB putea fi cea mai lung. Cu 2 metri nu-i neapărat suficient dacă ai unitatea desktop așezată pe podea.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile de gaming Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition:

PRO

  • sunet de cea mai bună calitate pentru gaming, suficient de bun pentru muzică;
  • construcție extrem de solidă, materiale și finisări de calitate;
  • foarte confortabile pentru perioade lungi;
  • aplicația desktop BlasterX Acoustic Engine Pro oferă multe posibilități de personalizare a sunetului, multe preseturi și un bun algoritm pentru emularea pe 7.1 canale.

CONTRA

  • sensibilitate scăzută a microfonului, trebuie să ridici vocea spre a te face clar auzit;
  • cablul USB este ceva cam scurt, mai ales dacă ai unitatea PC amplasată pe podea.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.