Adevărații pasionați audio, așa-numiții audiofili, investesc de cele mai multe ori sume importante pentru a se bucura de cea mai înaltă calitate a sunetului. Boxe, amplificatoare, căști ce ajung să coste mici averi.

Pentru cei care caută experiență audio premium la căști de tip in-ear, Creative aduce modelul Aurvana Trio. Cu design atrăgător și tehnologii avansate, Creative Aurvana Trio încearcă să convingă încă înainte de a fi introduse în ureche. Cum se descurcă și după aceea, vedem în rândurile ce urmează.

Specificații pentru căștile Creative Aurvana Trio

 • Difuzor dinamic de 10 mm Bio-Cellulose + Dual Balanced Armature Drivers;
 • Răspuns în frecvență: 5 – 40000 Hz;
 • Impedanță: 16 ohm;
 • Sensibilitate: 103 dB/mW @ 1 kHz;
 • Conectivitate: jack combo de 3.5 mm, cablu detașabil cu conector de tip MMCX;
 • Microfon pe fir cu răspuns în frecvență de 100 – 10000 Hz, sensibilitate -42 dBV/Pascal @ 1kHz;
 • Greutate de 19 grame.

Design

Căștile Creative Aurvana Trio vin într-o cutie din plastic tare, pe jumătate transparent, jumătate negru. Înăuntru sunt extrem de bine ambalate căștile, precum și 2 perechi suplimentare de dopuri din silicon, o pereche din spumă cu memorie, husă de transport, adaptor audio pentru avion, manual și ghid rapid de utilizare, precum și certificat de garanție internațională.

Fără a aduce elemente surprinzătoare de design pentru o pereche de căști intra-auriculare, Creative Aurvana Trio arată și se simt premium. Părțile de culoare gri închis (gun metal) sunt realizate din metal, în rest fiind plastic negru lucios și mat, ușor cauciucat.

Toate materialele sunt de cea mai bună calitate, finisările de detaliu sunt la un nivel foarte ridicat, nimic nu are cum să-ți displacă.

Din punct de vedere al confortului la purtare, Creative Aurvana Trio sunt iarăși la înălțime. Cu perechea potrivită de dopuri din pachet le poți purta ore și ore în șir fără a simți cel mai mic disconfort.

În pachetul de retail găsim trei perechi de dopuri din silicon, mărimi S, M și L, și o pereche din spumă cu memorie, în fapt un burete ce ia forma urechii utilizatorului. Nu mi s-a părut a fi mai confortabile sau în vreun fel mai bune decât dopurile clasice din silicon, așa că am rămas la cele cu care vin căștile gata montate, cele mărimea M, perfecte pentru urechile mele.

Un aspect inedit și pe care nu l-am mai întâlnit la o pereche de căști in-ear este dat de faptul că firul poate fi schimbat. Cablul poate fi detașat din fiecare cască, printr-o conexiune de tip MMCX.

În acest fel poți schimba firul rupt sau degradat cu altul sau poți face înlocuirea și dacă cel standard nu ți se pare cel mai potrivit.

Și cred că unii vor alege alt cablu. Cel din pachet este de tip spiralat, arată bine, dar se încurcă extrem de repede și este foarte greu de descurcat. Cam singurul punct negativ de la capitolul design pentru căștile Creative Aurvana Trio.

Închei prin a spune că firul are o lungime totală de circa 1.30 metri și se termină cu un jack de 3.5 mm la unghi drept. La circa 85 cm de jack, cablul se desparte în două, pe cel din stânga fiind poziționat un modul cu microfon și buton multifuncțional. El este pe fir la o distanță de aproximativ 17 cm față de casca stângă.

Sunet

Creative Aurvana Trio sunt promovate drept căști pentru audiofili, cu driver de 10 mm Bio-Cellulose pentru bass și Dual Balanced Armature Drivers pentru medii și înalte, într-un sistem numit Hybrid Triple-Driver. Acest sistem ar pemite căștilor in-ear redarea clară a fiecărui spectru în parte, cu o departajare evidentă a frecvențelor.

În practică este obținut un bass cum nu se poate mai bun de la o pereche de căști intra-auriculare. Nu am întâlnit frecvențe joase mai adânci și mai bine reprezentate de la niște căști in-ear, deși nu spun că nu se poate mai bine de atât. Bass-ul redat de Creative Aurvana Trio face să pară că fiecare cască vibrează ușor când nivelul de frecvențe joase dintr-o melodie este la cote ridicate.

Mediile sunt și ele foarte clare, vocea este cum nu se poate mai bine reprodusă. Poate că doar în zona joasă a mediilor ar fi fost de preferat o claritate mai bună.

Frecvențele înalte sunt fine, cristaline, foarte exacte. Poate că și aici aș putea cere perfecțiune, dar cred că deja caut nod în papură unor căști excelent calibrate.

Creative Aurvana Trio sună excelent la modul general, niciun gen muzical nu-i pune nici cea mai mică problemă. Separă clar fiecare sunet și reușește să creeze o impresie pozitivă indiferent de așteptări sau cât de exigent este utilizatorul.

Volumul maxim este la un nivel mai mult decât satisfăcător. În funcție de sursa de redare poate deveni chiar prea ridicat, intensitatea dusă către 100%  din capacitate poate provoca daune urechii dacă este păstrată prea mult timp.

Potrivirea exactă a căștilor în urechea ascultătorului, prin găsirea dopurilor corecte din pachet, aduce și o izolare pasivă foarte bună față de zgomotele exterioare. Creative spune că, în cazul Aurvana Trio, prin designul AuraSeal, până la 98% din sunetele externe sunt anulate. NU aș merge chiar atât de departe, dar cu siguranță cea mai mare parte a zgomotelor de fond nu vor afecta calitatea audiției.

Pe firul căștii stângi există modulul cu microfon. Acesta preia clar vocea, însă nu este cel mai sensibil din câte am întâlnit. Nu pune probleme când nivelul vocii este la un nivel acceptabil, dar nici prea încet nu poți comunica către el.

Conectivitate

Principala noutate aici este dată de faptul că avem de-a face cu un cablu detașabil, unul de tip MMCX. Firul poate fi schimbat după preferințe cu unul compatibil, se desface din fiecare cască.

În rest, nimic neobișnuit. Avem jack de 3.5 mm cu patru contacte, ce se potrivește cu marea majoritatea a telefoanelor mobile, playere audio sau plăci de sunet.

Pe cablul ce iese din casca stângă găsim modulul cu microfon. Pe el este și un buton multifuncțional, ce preia comenzi de la smartphone. O simplă apăsare poate prelua un apel telefonic sau pune Play / Pause într-o melodie. Apăsat lung activează comenzile vocale către smartphone.

Preț

Căști Creative Aurvana Trio 150 de Euro pe site-ul Creative.com (nu sunt încă disponibile în țara noastră)

Concluzii

Căștile Creative Aurvana Trio sunt promovate drept unele pentru audiofili. După ce am ascultat ore bune cele mai variate titluri muzicale pot spune că da, sunt potrivite chiar și pentru cei mai pretențioși utilizatori.

Sună excelent și, chiar dacă nu sunt ieftine deloc, pot spune că merită. Doar să-ți permiți!

Singurul minus găsit este dat de cablul cu care vin în pachet, ce se încurcă imediat. Atât, doar și acesta poate fi schimbat cu altul.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile in-ear Creative Aurvana Trio:

PRO

 • sunet de cea mai bună calitate, echilibrat, cu bass adânc, medii clare și înalte cristaline;
 • calitate de fabricație la standarde înalte;
 • extrem de confortabile, nu deranjează deloc oricât le-ai purta;
 • cablu detașabil, cu conectori MMCX.

CONTRA

 • cablul spiralat primit standard se încurcă extrem de repede și nici de descurcat nu este deloc ușor.