HyperX a luat naștere în 2002 ca divizia de performanță a companiei Kingston Technology, la început fiind produse sub acest logo doar memorii. De ceva timp, în gama HyperX și-au făcut loc mai multe tipuri de produse, printre care și căștile.

Vedem în continuare un astfel de produs, unul încadrat în seria de gaming, deși, așa cum vom descoperi pe parcurs, HyperX Cloud Alpha pot fi folosite în absolut orice scenariu, fără nici cea mai mică problemă.

Destul cu dezvăluirile premature, începem ca de obicei cu câteva caracteristici tehnice.

Specificații pentru căștile de gaming HyperX Cloud Alpha

  • Difuzor dinamic de 50 mm din neodim, tehnologie Dual Chambers;
  • Răspuns în frecvență: 13 Hz – 27.000 Hz;
  • Impedanță: 65 ohm;
  • Conectivitate: jack combo (audio in + microfon) de 3.5 mm, adaptor separare jack audio in și microfon;
  • Microfon cu noise canceling, răspuns în frecvență 50 – 18.000 Hz
  • Greutate de 298 grame fără microfon, 336 grame cu microfon.

Design

 

Căștile HyperX Cloud Alpha încep a impresiona chiar înainte de a le scoate efectiv din cutia de retail. Sunt foarte bine ambalate, fixate temeinic pe durata transportului, la fel ca toate accesoriile ce se mai regăsesc în pachet. Avem căștile propriu-zise, alături de ele microfonul, într-o cutiuță separată găsim două cabluri, avem și un săculeț de transport din microfibră, iar la final vedem un ghid de utilizare plus o punguță de silica gel, ce ar trebui să absoarbă umezeala din cutie.

Odată ce începi o analiză a designului, a construcției și a calității materialelor ai parte de aceeași senzație de lucru bine făcut, cu o atenție la detalii pe care nu te-ai aștepta să o găsești în această zonă de preț.

Vorbim despre aluminiu folosit din plin, atât pentru banda ce unește cele două cupe, cât și pentru partea exterioară a acestora din urmă. Pielea ecologică ce îmbracă cupele și banda de susținere de pe cap este foarte fină și moale.

Găsim și ceva plastic în construcție, la fel de bun calitativ ca și restul materialelor. Acesta este ușor cauciucat, cu o textură mătăsoasă, foarte plăcută la atingere.

Atenția la detalii se observă atunci când analizăm cusăturile de pe banda de susținere, dar și orice alt segment ori parte asamblată. Totul pare și chiar este de foarte bună calitate, căștile se simt extrem de solide.

Deși nu sunt cele mai ușoare căști pe care am pus mâna, acestea sunt extrem de comode odată așezate corect pe cap. Poți ajusta banda de susținere foarte simplu, HyperX Cloud Alpha oferă o marjă mare de reglaj.

Având cupe supra auriculare, acestea se așează direct pe cap, peste urechi, pe care nu le atinge. Confortul sporit oferit de căștile HyperX Cloud Alpha se datorează însă în primul rând spumei cu memorie de pe cupe. Spuma ”citește” bine zona pe care se așează, se mulează pe cap și nu deranjează absolut deloc.

Poate singurul mic neajuns la acest capitol este dat de faptul că simți totuși o mică presiune a cupelor ce strâng ușor capul. Este un aspect pe care mulți s-ar putea să nu-l simtă, poate acum doar caut nod în papură. Cert este că le-am purtat și mai bine de 4 ore continuu și nu am simțit niciun discomfort, ceea ce este cu adevărat lăudabil, zic eu.

Concluzie scurtă a acestui capitol: HyperX Cloud Alpha nu au cum să dezamăgească din niciun punct de vedere. Le simți ca pe niște căști de cea mai bună calitate, nu prea ai ce să le reproșezi.

Sunet

Fiindcă sunt poziționate ca și căști de gaming în gama HyperX, le vom analiza pe Cloud Alpha în primul rând din acest punct de vedere. Recunosc că nu mai am timp de jocuri și nu sunt gamer nici pe departe, însă pentru a testa cum se cuvine căștile HyperX Cloud Alpha, am jucat câteva minute GTA IV (știu, titlu învechit, dar pe acetsa îl aveam instalat), precum și Forza Horizon 3 (îmi plac jocurile cu mașini) și Battlefield 1.

În oricare dintre cele 3 jocuri încercate, HyperX Cloud Alpha s-au comportat admirabil. O separare foarte bună a fiecărui sunet, cu un bass puternic (totuși nu chiar cel mai adânc posibil), dar care nu pune stăpânire complet pe scenă, lăsând să pătrundă libere și frecvențele medii sau joase, exact atât cât trebuie. Mi-a plăcut foarte mult și senzația de spațialitate pe care aceste căști o produc, dar și direcționarea clară a sunetelor. Deși doar stereo, căștile au putut să-mi transmită dacă sunetul venea din față ori din spate, ceea ce este cu adevărat prețios pentru un gamer.

Un foarte mare aport pentru aceste performațe arătate de căștile HyperX Cloud Alpha trebuie să aibă camerele difuzoarelor, ce beneficiază de tehnologie Dual Chambers. Astfel, frecvențele joase sunt separate de cele medii și înalte. Acest aspect l-am descoperit și în practică, deci nu este doar o amăgire de marketing.

Partea și mai bună pentru HyperX Cloud Alpha este dată de faptul că ele nu sunt doar căști de gaming, ci pot fi folosite pe orice post. Poate doar pentru un DJ profesionist nu vor fi de ajuns, deși oferă o izolare pasivă destul de bună față de sunetele externe.

Orice tip de muzică este pe placul acestor căști. Din nou am descoperit o separare clară (evidentă chiar și pentru cele mai nerodate urechi) a fiecărui spectru de unde sonore. Bass-ul este bun, puternic, poate nu chiar cel mai adânc, dar spun din nou că-mi place că nu acaparează tot. Auzi cel puțin la fel de clar și mediile, dar și înaltele foarte fine, cristaline.

HyperX Cloud Alpha sunt cu siguranță unele dintre cele mai bune căști pe care le-am testat, cu un sunet extrem de clar și de echilibrat.

Despre volumul maxim trebuie să spun că, având în vedere impedanța de 65 ohm, ai nevoie de un amplificator de căști sau de o placă de sunet decentă pentru a simți exact tot ce pot aceste căști. HyperX Cloud Alpha vor suna un pic cam încet (pentru unii, alții ar trebui să fie satisfăcuți și cu ce primesc dintr-un telefon mobil) dacă nu dispui de o placă ceva mai bună de sunet. Eu le-am testat în compania unor amplificatoare de căști de la Creative, unele ce oferă la ieșire până la maximum 600 ohm și am fost impresionat de intensitatea volumului maxim și de faptul că distorsiunile nu apar nici la 100% din capacitate.

Trebuie să ne înțelegem și asupra conținutului redat. Nu ai cum să analizezi corect sunetul unor căști ascultând fișiere mp3, mai ales unele codate pe 128 kbps. Este nevoie de fișiere lossless spre a aprecia la maximum o pereche de căști precum HyperX Cloud Alpha.

Trecem la microfon, un accesoriu esențial pentru o pereche de căști de gaming. În cazul HyperX Cloud Alpha acesta este detașabil și flexibil, deci ușor de ajustat pentru fiecare utilizator. În fișa tehnică suntem anunțați că microfonul aduce noise canceling, ceea ce ar trebui să elimine zgomotele parazite și să se concentreze doar pe voce. În realitate nu este chiar așa, se aude destul de clar tastatura și chiar ventilația PC-ului. Ba mai mult, microfonul nu este cel mai sensibil, fiind nevoie să ridici un pic vocea spre a fi auzit clar de ceilalți.

Iată deci că există totuși și un mic dezavantaj în cadrul acestui capitol. Dacă știi că vei folosi frecvent și microfonul, atunci cam acesta este singurul minus al acestor căști. Nu este de-a dreptul inutilizabil, nicidecum, doar că la ce sunet primim în căști mi-ar fi plăcut ca microfonul să se ridice la același standard.

În rest, pe partea de sunet nu ai ce să reproșezi acestor căști. HyperX Cloud Alpha sună excelent pentru gama lor de preț!

Conectivitate

Cred că deja am dezvăluit în capitolele precedente cam tot ce era de spus pentru partea de conectivitate. HyperX Cloud Alpha nu sunt căști de tip wireless, legătura cu sursa de redare se face strict pe fir.

Cele două jack-uri de 3.5 mm de pe căști sunt ambele pe cupa din stânga. Firul de intrare și microfonul se fixează bine, nu există șanse de a ieși involuntar de acolo.

Pe cablul principal de intrare în căști există un modul ce permite ajustarea volumului prin intermediul unei rotițe. Tot pe acest modul avem și un buton ce pornește / oprește microfonul.

Dacă ai nevoie de un cablu mai lung de 1.3 metri, cum este cel ce intră în căști, atunci îl poți prelungi cu ajutorul cablului split din pachet. Acesta adaugă încă 2 metri de lungime, dar asta înseamă că te vei alege cu două jack-uri de 3.5 mm separate ce se leagă la sursa de redare: unul pentru Audio In și altul pentru microfon.

Preț

Căști gaming HyperX Cloud Alpha – 360 de lei pe Altex.ro (preț la ofertă valabil la data publicării review-ului, costul inițial fiind de 450 de lei).

Concluzii

Căștile HyperX Cloud Alpha m-au impresionat chiar de când am făcut unboxing-ul. Atenția la detalii s-a văzut din primele momente, iar surprizele plăcute s-au ținut lanț. De la o construcție solidă, cu materiale de foarte bună calitate și finisări atente, la un confort sporit în timpul purtării și până la un sunet extrem de bun pentru această categorie de preț, HyperX Cloud Alpha m-au convins.

Singurul neajuns pe care l-am găsit în mai bine de o lună de test, cu mai bine de 25 – 30 de ore de utilizare, este dat de calitatea sunetului din microfon. Atât. Dacă știi că asta nu este esențial pentru tine și ai de cheltuit circa 400 – 450 de lei pe o pereche de căști ca acestea, atunci fă pasul și nu vei regreta.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile de gaming HyperX Cloud Alpha:

PRO

  • sunet extrem de bun, calitate înaltă pe orice spectru, separare excelentă a frecvențelor;
  • construcție solidă, materiale de foarte bună calitate, finisări atente;
  • confortabile și după perioade îndelungate de utilizare;
  • foarte bun raport calitate / preț.

CONTRA

  • deși este prezentat ca un microfon cu noise canceling, acesta adună destule zgomote parazite și nici nu este cel mai sensibil pe care l-am întâlnit.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.