Au trecut aproape 5 ani de când am încercat primul și, până acum, singurul produs HyperX. Întâmplarea face ca a doua pereche de căști de la același producător să fie una extrem de asemănătoare cu prima, cu marea diferență constând în lipsa unui cablu. Adică, vorbim mai jos despre HyperX Cloud Alpha Wireless, căștile de gaming ce au renunțat la posibilitatea de a prelua date de la sursă prin fir și rămân „dependente” doar de o conexiune prin aer. Însă marele avantaj al acestor căști nu stă neapărat în lipsa cablurilor, cât în autonomia de necrezut. Vedem mai târziu ce înseamnă asta, deocamdată parcurgem caracteristicile de bază.
Specificații pentru căștile HyperX Cloud Alpha Wireless
- Difuzor dinamic magnet neodim de 50 mm cu tehnologie Dual Chambers – cameră dublă de separare a frecvențelor înalte și medii de cele joase;
- Răspuns în frecvență: 15 – 21000 Hz;
- Impedanță: 62 Ohm;
- Sensibilitate: 103 dBSPL/mW @ 1kHz;
- Conectivitate: wireless pe 2.4 GHz prin dongle USB 2.0;
- Microfon detașabil cu răspuns în frecvență de 50 – 7200 Hz și sensibilitate -15 dBFS/Pa @ 1kHz;
- Baterie integrată de 5.55 Wh (1500 mAh / 3.7V) ce promite autonomie maximă de până la 300 de ore;
- Greutate de 325 grame fără microfon, 338 grame cu microfon.
Design
La mine au ajuns căștile în cutia de retail sigilată, în care mai sunt bine fixate microfonul cu un burete pentru el, cablu scurt USB-C la USB-A, adaptorul wireless și mai multe pliante cu informații diverse, printre care și un ghid de pornire rapidă.
Mi-ar fi plăcut ca pe partea de accesorii să existe și o husă de transport, ca să nu zic chiar o gentuță. La varianta cu cablu, cea pe care am testat-o cu ani în urmă exista așa ceva, acum se pare că s-a renunțat.
HyperX Cloud Alpha Wireless sunt pe cât se poate de asemănătoare cu versiunea cu cablu. Sunt și mici diferențe, dar acestea sunt de detalii, cea mai mare parte a designului a rămas aproape neschimbată. Iar asta nu este rău deloc.
Schimbări poate mai pronunțate sunt la micronul detașabil, care a primit acum și un inel luminos către pastila de captare a sunetului. Atunci când acesta se aprinde în roșu înseamnă că a fost trecut pe Mute. LED-ul fiind către capătul microfonului, este pe cât se poate de vizibil când ai căștile pe cap, așa că este o adiție de bun augur.
Ca o altă mică deosebire aș mai menționa modul de finisare a pielii sintetice de pe banda de pe cap. Avem acum o altă abordare, în timp ce gravarea HyperX nu mi se mai pare că iese atât de tare în evidență.
În rest, ar mai fi vorba despre faptul că acum sunt câteva butoane direct pe cupe. La versiune cu cablu, toate controalele erau dispuse pe modulul de pe fir, acum ele sunt pe cupa stângă, cele mai multe dintre ele, precum și pe cea dreaptă. Vorbim despre ele la Conectivitate.
Ce trebuie neapărat menționat aici ține de calitatea de fabricație. Este la un nivel cu adevărat înalt, totul arată și se simte făcut cu simț de răspundere. Căștile sunt solide, cu mult metal – exteriorul cupelor, acolo unde apare logo-ul HyperX, banda ce se așează pe cap și elementele reglabile ce prind cupele sunt din aluminiu. Pielea ecologică ce îmbracă spuma cu memorie moale de pe cupe este foarte fină și garantează o purtare confortabilă pentru ore și ore la rând. Reglajul pe lungime al benzii ce se așează pe cap este foarte larg și îmi vine greu să cred că vor exista persoane care nu vor găsi poziția optimă.
HyperX Cloud Alpha Wireless sunt excelent fabricate și oferă un confort la purtare dintre cele mai ridicate din tot ce am testat pe partea de căști over-ear. Singura mică problemă poate fi dată de faptul că, în funcție și de temperatura din cameră, urechile se pot încălzi, fiind vorba despre cupe închise. Dar, chiar și acest comportament mi se pare mai bine gestionat prin faptul că există mici orificii pe partea de sus a cupelor, pe unde nu doar că pot ieși undele sonore de mare presiune, cât se mai poate face și un pic de aerisire.
Sunet
Aici am descoperit în mare parte tot ce a fost valabil și la versiunea cu fir a acestor căști. HyperX Cloud Alpha Wireless sunt foarte, dar foarte bune pe gaming, certificarea DTS HEadphone:X Spatial Audio chiar face diferența. Pentru a activa această opțiune este nevoie să instalezi utilitarul NGENUITY, disponibil gratuit pe site-ul HyperX.
Galerie cu capturi de ecran din aplicația HyperX NGENUITY pentru Windows:
Așa cum putem observa din capturile de ecran de mai sus, NGENUITY nu este deloc complicat și nici nu dispune de cine știe ce opțiuni avansate pentru căștile HyperX Cloud Alpha Wireless. Mie unul mi se pare mai bine așa, fiind vorba întocmai despre ce ai nevoie la o astfel de pereche de căști și nu de reglaje care oricum nu-și au rostul.
Revenim la partea de sunet, care, atunci când ai activat modul Spatial Sound din aplicația NGENUITY chiar face diferența în gaming. Direcționarea fiecărui sunet este extrem de bine corelată cu ceea ce se întâmplă în joc, la fel și separarea oricărui zgomot.
Doar că HyperX Cloud Alpha Wireless nu sunt bune doar în gaming. Din contră, pentru orice fel de gen muzical sunt excelente. Nu există melodie în care să nu redea totul corect, iar asta pentru că aceste căști sunt unele dintre cele neutre, care nu doresc să aducă o semnătură caracteristică în discuție.
Iar mie îmi plac mult și apreciez căștile care redau sunetul natural, pe cât se poate de corect, fără a interveni inutil, zic eu, asupra ceea ce s-a dorit a fi originalul.
Dacă ar fi să găsesc ceva în neregulă ar fi despre bass. Atenție, nu este nimic grav… Dar tocmai asta este mica problemă, că bass-ul nu este mai grav, mai adânc. El este cald, plăcut, deloc deranjant, doar că eu cred că se putea un pic mai pătrunzător, doar un pic. Și asta o spune cineva care nu suportă căștile ori boxele ce bagă tare în față un bass forțat.
În rest, absolut nimic de reproșat. Separare clară și diferit direcționată a fiecărui spectru. Mediile sunt pe cât se poate de corecte, bine gestionate pe fiecare instrument sau voce, chiar auzi fără a te forța totul într-o melodie.
Și frecvențele înalte sunt excelent reprezentate, se aud pe atât pe cât trebuie și sunt fine, dar suficient de ascuțite pe cât să nu rămână slab percepute.
Chiar și la muzică spațialitatea, punerea în scenă, este impresionantă. Atât la jocuri, cât și în unele piese, am avut senzația uneori că aud anumite sunete din afara căștilor. Nu de puține ori le-am dat la o parte de pe urechi spre a fi sigur că nu sunt zgomote ciudate în casă…
Iar asta mă aduce și la partea cu izolarea fonică. Nu avem parte de anulare activă a zgomotelor de fond, dar izolarea pasivă este foarte eficientă și deja de pe la 35 – 40% volum în căști nu prea mai auzi mare lucru din afara cupelor. Bine, foarte bine pe această direcție.
Când vine vorba despre volumul maxim, nu ar fi multe de discutat. Nu este cu adevărat ridicat, dar eu apreciez că puțini, foarte puțini și-ar putea dori o intensitate maximă mai înaltă decât ce pot HyperX Cloud Alpha Wireless. Nici la 100% din volum nu simți că îți explodează urechile, dar nici nu prea poți să duci acest mod de audiție mai mult de câteva zeci de secunde. Cel puțin eu nu pot. Foarte important este însă că nici la peste 90% din capacitate nu apar distorsiuni, nimic din calitate nu se pierde. Poate doar de pe la 95% mai sus să realizezi că nu mai este totul pe atât de bine redat, dar acolo eu zic că nici nu mai are rost să vorbim despre plăcerea audiției.
Ajungem și la microfon, care este detașabil. Dacă nu ai nevoie de el doar îl scoți din mufa jack. Iar dacă îl ai montat dar nu vrei să înregistreze, există un buton dedicat pentru asta direct pe cupa stângă.
Microfonul este ok, dar nimic special. Prea vocea clar, dar nu la o calitate desăvârșită, fiind suficient doar pentru convorbiri în anumite situații. Nu mi s-a părut pe atât de sensibil precum ar trebui, în sensul că spre a fi perfect preluată vocea, este nevoie să ridici glasul undeva peste medie.
Microfonul se laudă cu atenuare a zgomotelor de fond, iar aici aș zice că face ceva. Este adevărat că, spre exemplu, tastatura nu prea se aude atunci când o folosești, dar, așa cum am explicat deja, oricum microfonul nu este cel mai sensibil și poate că tocmai acesta este și motivul pentru care anumite zgomote nu ajung a fi preluate.
Conectivitate
Aici treaba este destul de simplă. Ai un dongle pe USB-A în pachet pe care îl conectezi la un port compatibil de pe PC. Acesta este automat recunoscut și instalat pe Windows 10, nu știu exact cum se va comporta pe alte sisteme de operare, dar presupun că la fel. În momentul în care este gata de utilizare, pe adaptor se aprinde intermitent în roșu un LED de status, iar atunci când pornești căștile și acestea se conectează automat, LED-ul luminează continuu în aceeași nuanță.
Comunicarea dintre căști și dongle se face pe o frecvență de 2.4 GHz, iar raza de acțiune este de circa 20 de metri în câmp deschis, după specificațiile producătorului. În realitate, orice obstacol scade sensibil aria de acoperire, iar în cazul meu, deja de pe la 8 – 10 metri conexiunea devenea mai instabilă.
În ceea ce privește elementele de conectivitate de pe căști, vorbim despre un jack de 3.5 mm în care se fixează microfonul detașabil, plus un port USB-C pentru încărcarea bateriei încărcate, butonul Mute pentru microfon și cel Power, toate pe cupa stângă.
Pe cupa dreaptă este o rotiță pentru reglarea volumului, ce vine cu trepte ușoare. Fiecare treaptă duce cu 2 procente volumul în sus sau în jos.
Autonomie
Pentru a afla procentul bateriei fără a apela la utilitarul NGENUITY, poți apăsa scurt butonul Power. În acel moment o voce masculină îți transmite clar: „Battery level is…”. La fel se întâmplă și ori de câte ori pornești căștile, printr-o apăsare mai lungă de 3 secunde a butonului Power.
Autonomia maximă anunțată de producător pentru HyperX Cloud Alpha Wireless este de 300 de ore. De departe cea mai ridicată astfel de durată de funcționare pentru o pereche de căști. Sau poate mai sunt și altele, dar nu am aflat eu de ele. Nu se spune în ce condiții poate rezista 300 de ore HyperX Cloud Alpha Wireless departe de priză, dar eu vă spun cum s-au comportat în cele mai bine de 20 de ore de test.
Am primit căștile cu acumulatorul la 90%, iar după circa 10 ore de folosire cu volumul setat, în medie, pe la 40%, bateria arăta… 84%. De precizat că procentul exact poate fi știut doar din NGENUITY, vocea din căști îți transmite valoarea doar din 10 în 10%.
După alte câteva ore de test, dar nu am ținut exact seama câte au fost în total, cred că în jur de 20 de ore, bateria a ajuns de la 90 la 78%. Deci, în condițiile în care am folosit eu căștile, bateria ar putea ține în jur de 180 de ore. Acum, este foarte greu de determinat care ar fi exact autonomia, mai ales că eu am testat căștile cu câtă baterie era deja din fabrică, iar abia după 2 – 3 cicluri de încărcare se ajunge la capacitatea maximă a acumulatorului. Eu zic că oricum, în condiții reale de folosire, te poți aștepta fără emoții la circa 200 de ore de autonomie, evident și mult mai mult de atât.
Preț
Căști gaming HyperX Cloud Alpha Wireless – 1.000 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).
HyperX Cloud Alpha Wireless nu sunt deloc ieftine, dar nici perioada nu-i cea mai bună pentru ca prețul să poată fi de partea lor. Toate se scumpesc pe zi ce trece… În fine, doar pentru sunet și pentru faptul că sunt wireless, aceste căști poate că nu merită investiția. Nu pentru că nu sunt bune, ci pentru că ar mai fi opțiuni apropiate în același segment de cost. Doar că HyperX Cloud Alpha Wireless au o autonomie incredibilă. Chiar dacă nu poți atinge în condiții normale de utilizare cele până la 300 de ore promise în fișa tehnică, cu peste 200 de ore autonomia este absolut uimitoare.