Plantronics este o companie dedicată dezvoltării produselor audio, în special a căștilor și soluțiilor de comunicare. În portofoliul lor există mai toate tipurile de căști, așa că cele de gaming nu aveau cum să lipsească.

Primele căști pe care le testez de la acest producător sunt reprezentate de Plantronics RIG 600, model mid-range în gama companiei.

Specificații pentru căștile de gaming Plantronics RIG 600

 • Difuzor dinamic de 40 mm;
 • Răspuns în frecvență: 20 Hz – 20 kHz;
 • Impedanță: 32 ohm;
 • Sensibilitate difuzoare: 111 dBSPL/V;
 • Putere maximă de intrare: 40 mW;
 • Conectivitate: jack combo de 3.5 mm;
 • Microfon digital uni-direcțional, răspuns în frecvență 100 Hz – 10 KHz, sensibilitate -45 dBV/Pa;
 • Greutate de 247.1 grame.

Design

Căștile ajung în pachet alături de două perechi de cabluri, unul cu microfon pe tijă flexibilă, celălalt cu microfon pe fir și un splitter ce face trecerea de la jack combo de 3.5 mm la două jack-uri de 3.5mm.

Tot în cutia de retail veți mai găsi și un ghid de pornire rapidă și alte câteva hârtiuțe cu diverse informații, de siguranță sau de acordare a garanției.

Căștile Plantronics RIG 600 se doresc a fi unele versatile, fiind compatibile atât cu PC-ul, cu console Play Station 4 ori Xbox One, cât și cu dispozitive mobile (telefoane, tablete, mp3 playere).

La exterior sunt realizate din plastic, material textil și piele ecologică perforată. Toate materialele par de bună calitate, construcția este suficient de solidă, doar finisările puteau fi ceva mai atent lucrate. Cusăturile nu sunt perfect în linie, iar pielea perforată nu este întinsă constant pe buretele pe care îl acoperă și astfel perforațiile apar fie rotunde fie ovale. Nu-i nimic grav în zona asta de preț, dar se putea și mai bine.

Cupele pot fi ajustate suficient de mult pe lungime, fiind și pliabile. Astfel, transportul este mai facil, la fel și găsirea unei poziții comode de purtare.

De fapt, acesta este unul dintre punctele forte ale căștilor Plantronics RIG 600: extrem de confortabile pe perioade lungi de utilizare. Pielea perforată face ca nici după ore bune urechile să nu se încălzească prea tare, iar buretele moale al cupelor și al benzii de pe cap, alături de greutatea redusă, fac să nu simți căștile inconfortabile niciodată.

Cablurile intră în cupa stângă, pot fi schimbate extrem de ușor și-ți permit utilizarea atât cu PC sau console de gaming, cât și cu dispozitive mobile. Unul dintre cabluri este prevăzut cu microfon pe tijă flexibilă, ușor de ajustat în poziția corectă, celălalt cablu are microfon pe fir, precum căștile ce vin în pachetele unor telefoane mobile.

Ambele cabluri dispun de telecomandă pe firul plat. Cel cu microfon pe tijă aduce slider pentru ajustarea volumului și buton on/off pentru microfon, iar al doilea prezintă buton multifuncțional (pentru Play/Pause sau pentru a răspunde unui apel) precum și buton On/Off pentru microfon. Cablul cu microfon pe tijă are o lungime de aproxmativ 1.5 metri, al doilea circa 1.3 metri.

Plantronics RIG 600 sunt niște căști ce par destul de solid construite, chiar dacă la exterior nu observăm deloc metal. Plasticul, materialul textil, pielea ecologică perforată și buretele sunt toate de bună calitate, doar finisările lasă ușor de dorit. Extrem de confortabile, pot fi purtate lejer toată ziua.

Sunet

 

Plantronics RIG 600 sunt promovate ca și căști de gaming, însă o să vă vorbesc mai întâi despre cum se descurcă cu muzica.

Bass-ul este cel care pune stăpânire pe orice melodie, fiind destul de bine reprezentat. Nu perfect, nu atât de adânc pe cât mi-aș fi dorit, însă bun. Mediile sunt și ele bine reproduse, înaltele nu atât de ascuțite, de cristaline pe cât ar trebui, dar suficient de clare.

Genurile dinamice de muzică sunt cele preferate de Plantronics RIG 600, cele soft mai puțin.

În jocuri avem o bună reprezenatre a direcției, chiar și fără emulare pe mai multe canale. Realizezi imediat ce sunet vine din stânga ori dreapta, chiar și față / spate se descurcă onorabil. Separarea frecvențelor este bună, joasele fiind și în gaming cele mai pregnante, fără a acoperi vocea ori sunetele de frecvență înaltă.

Volumul maxim redat de căștile Plantronics RIG 600 este unul ridicat. În funcție de placa de sunet, de sursă, nici nu vei putea folosi căștile la intensitatea maximă. Asta și fiindcă aici apar destul de evidente distorsiuni, în special pe bass.

Microfoanele sunt ambele extrem de sensibile, reproduc chiar și sunetele aflate la mare distanță. Este nevoie să scazi volumul microfonului pentru ca acestea să nu mai fie trimise către partenerii de chat. Vocea este extrem de clară, convorbirile din jocuri sau conferințele în programe gen Skype nu pun nicio problemă căștilor Plantronics RIG 600.

Izolarea pasivă a căștilor față de zgomotele ambientale este de nivel mediu. Pielea perforată lasă să intre destule unde sonore de afară, dar și să iasă. La volum ridicat cei din aceeași cameră cu tine vor auzi ceea ce redau difuzoarele căștilor.

Conectivitate

Căștile Plantronics RIG 600 nu oferă decât conectivitate prin jack de 3.5 mm, acela de tip combo, ce preia atât sunetul pentru difuzoare cât și pe cel din microfon. În cazul în care PC-ul nu dispune de jack combo, în cutie găsim și un splitter de la jack combo de 3.5 mm la două jack-uri de 3.5 mm, unul pentru sunetul din căști, celălalt pentru microfon.

În pachetul de retail avem două cabluri cu jack combo la ambele capete. Primul oferă microfon pe tijă flexibilă, cu telecomandă pe fir prin care poți regla volumul și activa/dezactiva microfonul. Al doilea cablu dispune de microfon direct pe fir, alături de o telecomandă cu buton multifuncțional și buton On/Off pentru microfon.

Preț

Căști gaming Plantronics RIG 600 – 270 de lei pe PCgarage.ro, după o reducere de la 350 de lei, promoție valabilă la data publicării review-ului.

Concluzii

Plantronics RIG 600 sunt căști de gaming care, la prețul afișat momentan, cel cu reducere, reprezintă o bună afacere. Mai ales dacă aveți nevoie de cele două cabluri de conectare: unul cu microfon pe tijă, al doilea cu microfon pe fir.

Oferă un sunet bun pentru categoria lor de preț, iar dacă vreți mai bine va trebui să mai puneți ceva bănuți. Sunt extrem de confortabile indiferent de durata de purtare, par destul de solide, fabricate cu materiale de calitate, chiar dacă pe alocuri finisările lasă ușor de dorit.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile de gaming Plantronics RIG 600:

PRO

 • extrem de confortabile, pot fi purtate întreaga zi fără nici cel mai mic disconfort;
 • ambele microfoane, atât cel pe tijă flexibilă cât și cel pe fir, oferă o sensibilitate înaltă și claritate a vocii foarte bună;
 • sunet de calitate, cu mult bass adus mereu în prim-plan.

CONTRA

 • distorsiuni evidente la volum maxim;
 • finisările de detaliu (cusături, întinderea constantă a pielii perforate) lasă ușor de dorit.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.