Rămăsesem dator către voi cu cea de-a treia pereche de căști de gaming de la Sony. Am văzut cum se descurcă modelul vârf de gamă INZONE H9, l-am analizat și pe cel de mijloc INZONE H7, iar acum mai am să prezint căștile entry-level, cele ce renunță la conectivitatea wireless. Chiar și așa, Sony INZONE H3 MDR-G300 s-ar putea dovedi o alegere inspirată, în primul rând datorită prețului, pe care și l-ar putea permite mai mulți clienți. Este însă doar acesta suficient pentru ca această pereche de căști să reprezinte opțiunea ideală din gama INZONE? Vedem…

Specificații căști gaming Sony INZONE H3 MDR-G300

Date tehniceCăști gaming Sony INZONE H3 MDR-G300
Difuzor40mm din magnet neodim, tip dom cu bobină mobilă CCAW
Răspuns în frecvență10 - 20.000 Hz
Impedanță35 ohm (1 kHz)
Sensibilitate92 dB/mW
MicrofonECM unidirecțional cu frecvență 100 - 8000 Hz
Conectivitatejack de 3.5 mm cu 4 contacte (tip TRRS), adaptor USB-A la jack 3.5 mm
Greutateaproximativ 299 grame

Design

Casti gaming Sony INZONE H3 MDR-G300

Designul se potrivește de minune cu consolele PS 5.

La fel ca și la celelalte două modele INZONE, căștile H3 au ajuns la mine în cutia de retail sigilată. În aceasta mai sunt prezente un adaptor de la USB-A la jack de 3.5 mm, un set de abțibilduri Sony INZONE și ghid de referință în două exemplare, tradus în multiple limbi:

Căștile Sony INZONE H3 MDR-G300 sunt extrem de asemănătoare cu cele din seriile H7 și H9, doar puse unele lângă celelalte își vor dezvălui micile deosebiri. Cea mai importantă ține de modul de prindere a cupelor de banda de cap, ce este acum cu două puncte, în loc de unul singur pentru fiecare cupă la celelalte modele.

Cupele sunt mari, cu forme puternic rotunjite pe toate laturile. Culoarea dominantă este un alb cu foarte ușoare nuanțe de gri. Sunt și destule elemente de culoare neagră, reprezentate în special de materialul textil ce îmbracă buretele de pe cupe și pielea ecologică de pe banda de pe cap.

Microfonul este de asemenea negru. La fel ca la celelalte căști Sony INZONE și aici microfonul este rabatabil, mecanism ce acționează și ca buton On / Off. Adus în poziție de „lucru” este automat activat, fiind oprit imediat ce este ridicat spre poziția verticală.

Cupele pivotează la peste 90 de grade în jurul punctului de prindere, dar se și înclină ușor. Alături de reglajul pe lungime suficient de lung al benzii ce se așează pe cap, de buretele moale de pe aceasta și de pe cupe, căștile Sony INZONE H3 MDR-G300 se dovedesc extrem de confortabile. Sunt chiar o idee mai bune din această direcție decât „surorile” H7 și H9, iar asta înseamnă că nici după ore bune de purtare continuă nu vor crea nici cel mai mic disconfort. Materialul textil de pe cupe permite ca urechile să respire suficient de bine, deci nici din acest punct de vedere nu apar probleme.

Construcția nu este neapărat punctul forte de la capitolul design, dar nici nu pot spune că Sony INZONE H3 MDR-G300 stau rău. Plasticul este doar ok, nu se simte de cea mai bună calitate, la fel construcția. Căștile nu par fragile, dar parcă necesită ceva atenție când sunt folosite și, mai ales, transportate. Finisajele sunt bune, aici nimic de obiectat.

Sunet

Casti gaming Sony INZONE H3 MDR-G300

Calitate audio bună, cumva la nivelul așteptărilor.

Semnătura specifică Sony este prezentă fără discuție și în cazul acestor căști. Chiar dacă sunt dezvoltate în primul rând pentru gaming, Sony INZONE H3 MDR-G300 se dovedesc bine reglate și pentru muzică.

Genurile preferate sunt cele dinamice, gen dance, club, hip-hop, cu mult bass. Pentru genuri mai soft sau rock clasic, muzică ambientală Sony INZONE H3 MDR-G300 nu sunt neapărat cele mai potrivite, dar în niciun caz nu deranjează.

Bass-ul este frecvența de bază, cea care iese cel mai tare în evidență. Este un bass bun, profund, dar nu cel mai cald, cel mai plăcut. Acoperă ușor din frecvențele medii de spectru jos, dar nu complet.

Separarea mediilor este bine delimitată. Aceste frecvențe sunt foarte bine redate, aduc o claritate excelentă pentru acest nivel de preț.

Frecvențele înalte sunt și ele foarte bune, doar că sunt o idee lăsate în umbră. Cu ceva reglaje prin egalizatorul prezent în aplicația de Windows poți pune totul mai bine la punct și poți realiza profile pentru mai multe tipuri de conținut audio.

Apropo de aplicția de Windows, aceasta este simplă, cu cea mai importantă funcționalitate dată tocmai de egalizator și de crearea de profile.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația INZONE Hub pentru Windows:

Revenim la sunet și închei partea de analiză a calității referitoare la muzică: calitate bună spre foarte bună, dar nu tocmai peste așteptări, peste ceea ce ar fi trebuit să găsesc la o pereche de căști din această categorie de preț. Totul este conform. 

În jocuri, Sony INZONE H3 MDR-G300 dovedește că sunt pregătite cu o dinamică excelentă. Spațialitatea este foarte ridicată, separarea și direcționarea fiecărui sunet este fix ceea ce trebuie. Aici, da, căștile surprind și se dovedesc potrivite cu prețul.

În aplicația de Windows există opțiuni pentru anumite reglaje suplimentare, gen personalizare Spatial Sound (ce se face cu o aplicație de smartphone, ce folosește camera pentru a analiza forma urechii) și Dynamic Range Control. Sincer, ambele se dovedesc prezente mai mult de formă decât ca și conținut. Nu fac mare lucru și diferențe mai mari poți crea doar din egalizator.

Volumul maxim depinde destul de mult de sursa la care sunt conectate căștile. Cu o placă bună de sunet nu ai cum să îți dorești o intensitate mai ridicată, pur și simplu la maxim timpanele au de suferit după numai câteva zeci de secunde de audiție.

Cu adaptorul din pachet, volumul maxim nu este uriaș, dar nu cred că mulți au nevoie de mai mult.

Trebuie să vorbim neapărat și despre microfon. Deși mă așteptam să fie mai  prejos decât cel prezent pe INZONE H9 și INZONE H7, nu este așa deloc. Ba chiar nimic de reproșat, mai ales că acum vorbim despre un alt preț. Iar raportat la aceasta, microfonul este clar un punct pro. Preia foarte clar vocea, iar dacă te joci puțin cu sliderul Sidetone din aplicația INZONE Hub poți obține un echilibru foarte bun între preluarea vocii și sunetele ambientale. Da, cu adevărat reușită implementarea microfonului pe Sony INZONE H3 MDR-G300. 

Conectivitate

În cutia de retail primim un DAC de la USB-A la jack de 3.5 mm de tip TRRS.

Aici, deși nu ai crede că este prea mult de povestit, adevărul este că prezența adaptorului de la USB–A la jack de 3.5 mm de tip TRRS, cu cablu lung de circa 1.8 metri, merită ceva mențiuni.

Acum, dacă conectezi căștile Sony INZONE H3 MDR-G300 direct la o sursă cu jack de 3.5 mm te vei baza pe calitatea pe care acea sursă o poate oferi. Eu le-am încercat la un laptop, la un desktop și printr-o placă externă de sunet de la Creative. Calitatea sunetului a diferit, așa cum era de așteptat.

Doar că, folosind DAC-ul din pachet, conectat la un laptop, am constatat că acesta nu generează o calitate mai bună decât ceea ce primeam direct de la laptop. Iar asta mi se pare ușor ciudat. Nu sunt diferențe majore, dar o ureche antrenată poate distinge micile imperfecțiuni prezente cu adaptorul din cutia căștilor. Mai mult, sunt momente în care apar ceva interferențe cu acest DAC, probleme pe care nu le-am întâmpinat cu cablul conectat direct la oricare dintre sursele despre care am vorbit.

Adaptorul este potrivit pentru a fi folosit alături de o consolă PlayStation 5, care, apropo, se potrivește de minune ca design cu aceste căști. De fapt cu oricare din seria INZONE.

Casti gaming Sony INZONE H3 MDR-G300

La exemplarul de test rotița de volum se învârte cam greu.

Ar mai fi de amintit aici rotița ce permite reglajul volumului direct de pe caști. Acest buton este amplasat pe cupa stângă și ajustează volumul în mod analog, deci fără a controla volumul de la sursa de redare. Nu mi-a plăcut la acest reglaj că este greu de rotit, fiind prea rigid. Poate fi vorba doar despre exemplarul primit de mine.

Preț

Căști gaming Sony INZONE H3 MDR-G300470 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Sony INZONE H3 MDR-G300
3.6 / 5 Gadget Score
Pro
  • extrem de confortabile, nici după sesiuni foarte lungi nu deranjează cu nimic;
  • sunet de bună calitate, semnătura Sony cu accent pe bass este acolo, cu o spațialitate, dinamică și direcționare excelente;
  • volumul maxim se dovedește uriaș când căștile sunt conectate la o sursă audio de bună calitate;
  • microfonul preia vocea foarte clar, iar din aplicația dedicată de Windows poți regla echilibrul dintre voce și sunetele ambientale.
Contra
  • calitatea plasticuui de la exterior nu se ridică la nivel impus de preț;
  • adaptorul DAC de la USB-A la jack de 3.5 mm nu oferă o calitate comparabilă cu ceea ce primești chiar și de la anumite laptopuri sau desktopuri, de exemplu;
  • rotița de ajustare a volumului de pe cupa stângă se învârte cam greu (poate fi cazul doar pentru exemplarul de test).
Concluzii

Sony INZONE H3 MDR-G300 sunt cele mai accesibile căști din această serie și aș spune că pot fi alegerea potrivită pentru anumiți utilizatori. Mă refer la fanii semnăturii sonore Sony și la cei care nu vor să cheltuie mult pentru o pereche de căștii pe care să o folosească alături de o consolă PS 5. Cel mai simplu spre a determina dacă aceste căști sunt pentru tine este să pui în balanță punctele pro și contra, să le raportezi la preț și să decizi dacă merită investiția.

Design3.5
Sunet4
Conectivitate3.5
Raport preț / specificații3.5

Căștile Sony INZONE H3 au fost testate timp de 3 săptămâni și vor rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.