Îmi dau seama acum că nu am anunțat aici pe site că Sony a înființat o divizie specializată pe produse de gaming, deocamdată sunt periferice precum monitoare (două la număr) și trei modele de căști. Cel mai probabil vor extinde treptat gama de accesorii.

Eu am primit toate cele trei perechi de căști Sony INZONE disponibile momentan, iar aici vă prezint pe larg cum se prezintă cel mai performant model. Sony INZONE H9 WH-G900N se adresează nu doar celor ce caută căști de gaming de top, deci celor ce au investit într-un PC gaming capabil, dar și celor care apreciază un sunet de bună calitate la modul general, precum și celor ce au nevoie de atenuare activă a zgomotelor de fond. Vedem mai departe cum se prezintă la fiecare capitol de analiză, iar la sfârșit tragem concluziile, ca de obicei.

Specificații pentru căștile de gaming Sony INZONE H9 WH-G900N

  • Difuzor de 40 mm din magnet neodim, diafragmă film PET;
  • Răspuns în frecvență: 5 – 20.000 Hz;
  • Microfon bidirecțional cu frecvență 100 – 8000 Hz;
  • Conectivitate: wireless pe 2.4 GHz prin adaptor pe USB-A, Bluetooth 5.0 cu profile A2DP, AVRCP, HFP și HSP și formate audio acceptate SBC și AAC;
  • Sistem NC (Noise Canceling) de anulare activă a zgomotelor de fond;
  • Baterie integrată ce asigură până la 32 de ore de redare cu NC oprit;
  • Greutate de aproximativ 330 grame.

Design

Casti gaming Sony INZONE H9

Cutia de retail în care au venit la mine căștile Sony INZONE H9 WH-G900N mai conține și un adaptor wireless, un cablu USB-C la USB-A, câteva abțibilduri Sony / INZONE și cam prea multe pliante cu informații diverse:

Din partea mea și nu doar prin prisma culorii albe, Sony INZONE H9 mi se par originale ca design. Și este ușor ciudat să spun asta fiindcă nu au ceva cu adevărat extravagant sau cu care să iasă în evidență, ba poate din contră, tocmai din cauza asta. Mi se par cumva futuriste, cu un aer minimalist. Sincer, pe măsură ce le-am tot analizat, pe atât mi-au plăcut mai mult. Acum, aceasta este doar o preferință personală și nu reprezintă o analiză obiectivă.

Dacă ar fi să trec la așa ceva, atunci o să spun că Sony INZONE H9 sunt bine construite, cu o asamblare și finisaje bune spre foarte bune, poate doar la calitatea materialelor să am ceva dubii. La exterior este numai plastic și piele ecologică. Cea din urmă, ce îmbracă buretele moale de pe cupe și de pe banda de pe cap, este fină și plăcută, dar plasticul parcă nu e tocmai de nivelul de preț unde sunt poziționate aceste căști. Nu zic că e de slabă calitate, dar plasticul este… plastic. Cel de pe cupe este mat, chiar ușor rugos la atingere, ceea ce nu este rău fiindcă va rezista mai bine în timp împotriva zgârieturilor. Plasticul alb de pe banda ce se așează pe cap are o textură ușor diferită, este tot mat, dar și-a pierdut rugozitatea.

Dacă vorbim despre cât de solide se simt, ei bine când nu vezi deloc metal pe la exterior, parcă nu poți spune că sunt cele mai robuste căști. Am încercat să le forțez ceva mai tare pe diferite direcții și nu mi s-au părut sensibile, dar, repet, nici nu sunt dintre cele pentru care pot să garantez că vor rezista la solicitări extreme sau unele peste medie în mod repetat.

Reglajul pe lungime al benzii de pe cap se face pe o distanță mare, în trepte scurte, dar multe, așa că este imposibil să nu găsești poziția corectă. Sony INZONE H9 sunt foarte confortabile, chiar nu am ce să le reproșez aici. Fiind de tip over-ear aplică un pic mai multă presiune pe cap, în jurul urechilor, dar absolut nimic deranjant, mai ales datorită buretelui moale de pe cupe. Deși sunt cu cupe închise, aceste căști nu au dus la încălzirea excesivă a urechilor nici după mai bine de 2 ore de purtare continuă, ceea ce nu mi s-a întâmplat prea des.

Cupele sunt cu pivotare în jurul axei de prindere pe banda de pe cap, dar și cu înclinare spre interior. Microfonul nu este detașabil, ci doar rabatabil. Este flexibil de pe la 1/3 din lungimea sa (măsurat dinspre punctul de prindere) și astfel poate fi adus mai aproape sau mai departe de gură.

Aș mai vrea să amintesc aici despre cele două inele din jurul punctelor de prindere a cupelor de banda de pe cap, care sunt iluminate. Nu-i nimic de gen RGB sau cu diferite jocuri de lumini. Se pot aprinde continuu sau pulsații, în alb sau albastru, și acționează ca LED-uri de status pentru conexiune, pentru momentele în care reglezi volumul și altele.

O scurtă concluzie aici: Sony INZONE H9 WH-G900N mi-au plăcut. Ca design mi se par extrem de reușite și nici la calitatea de construcție nu mă pot plânge de ceva. Pe de altă parte, la prețul afișat, parcă ar fi meritat niște materiale mai pretențioase și mai zdravene pe la exterior. 

Sunet

Casti gaming Sony INZONE H9

Nu sunt multe companii care se pot lăuda cu o așa experiență pe partea audio precum Sony. Așa că era și păcat ca acest producător să nu exploreze și alte segmente de piață care au nevoie de o calitate a sunetului cât mai ridicată. Gamingul este una dintre aceste categorii, iar Sony INZONE H9 este propunerea de top aici, pentru moment.

Așadar, cum se descurcă aceste căști? Din primele momente de audiție am descoperit semnătura specifică Sony. Un bass grav, puternic, pătrunzător, poate nu cel mai adânc sau cald, dar nimic care să dezamăgească pentru zona asta de preț. Mediile sunt foarte bune, clare și bine delimitate, separate exact pe fiecare spectru. Înaltele sunt și ele acolo, sunt bine punctate, ascuțite, dar nu exagerat. Din păcate, nu sunt cel mai bine aduse în față, rămân cumva mai spate decât ar fi fost de dorit. Din nou amintesc semnătura specifică celor mai multe căști Sony.

Per ansamblu, sunetul este de foarte bună calitate, iar aprecierile mai puțin favorabile au fost făcute ținând cont de prețul actual la care sunt propuse aceste căști. Sony INZONE H9 WH-G900N sunt pentru clienții mai exigenți, iar eu nu aveam cum să fiu altfel în analiză.

Dacă vorbim despre punerea în scenă a sunetelor, despre spațialitate, ei bine aici Sony INZONE H9 nu mai dezamăgesc aproape deloc. Pare că fiecare instrument dintr-o melodie, fiecare zgomot dintr-un joc sau dintr-un film vine dintr-o cu totul altă direcție. Iar asta este cum nu se poate mai bine, indiferent de conținutul pe care îl redau căștile.

În jocuri, fiindcă atunci când vorbim despre INZONE, vorbim despre divizia Sony de gaming, totul este dus la un nivel pe cât se poate de ridicat. Avem o direcționare excelentă a fiecărui sunet, precum și o prezentare corectă a intensității acestora. Adică realizezi nu doar din ce parte vine fiecare sunet, cât și de cât de departe vine el. Da, foarte bine aici.

Volumul maxim este… ok. Nici prin conexiunea realizată de dongle-ul dedicat și nici prin cea Bluetooth parcă nu avem chiar atât de multă putere. Pentru mine este mai mult decât ar fi necesar în orice situație, dar pentru alți utilizatori s-ar putea să nu fie mereu suficient. Acum să nu înțelegeți că se aud încet la 100% din intensitate, ci doar că am auzit și cu mult mai tare de atât. Poate chiar și cu 30% mai mult.

Căștilor Sony INZONE H9 nu le lipsește nici anularea / atenuarea activă a zgomotelor de fond. Având multă experiență și pe această direcție, Sony nu avea cum să dezamăgească la cel mai tare set de căști de gaming al lor. Și nu o face deloc. Sony INZONE H9 nu sunt la nivel de WH-1000XM4, fiindcă nu au de partea lor atâtea microfoane care să „înțeleagă” sunetele ambientale, dar se descurcă oricum remarcabil. Sunt ajutate și de o izolare pasivă foarte ridicată, dar și sistemul activ de atenuare a zgomotelor de fundal își face mai mult decât onorabil treaba. Cu sunetul în căști reglat deja pe la 30% cu greu mai ajung în timpan alte sunete în afara celor pe care le dorești.

Ca să poți avea parte de toate setările și reglajele pe care Sony INZONE H9 le pot oferi, este nevoie să instalezi o aplicație de PC. Aceasta se descarcă gratuit de pe site-ul Sony și propune o interfață prietenoasă, în care majoritatea opțiunilor importante sunt în pagina principală.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația INZONE Hub pentru Windows:

După cum se poate observa, din acea aplicație poți activa diferite preseturi pentru egalizator, poți crea unele personalizate, dar poți și să salvezi diferite profile. Totodată, există opțiunea de a activa modul Spatial Sound, pe care eu l-am lăsat pornit de la prima încercare. L-am mai oprit doar de test în anumite melodii sau jocuri, spre a observa deosebirile, care sunt evident acolo. Spatial Sound chiar face diferența și merită activat non-stop.

Am fost surprins să văd că la un moment dat aplicația Dolby Access pe care o aveam instalată deja pe PC s-a activat și mi-a dat șansa să activez de probă, pentru o perioadă limitată de 10 zile fără costuri suplimentare, opțiunea Dolby Atmos pentru căștile Sony INZONE H9.

Activarea Dolby Atmos pe Sony INZONE H9:

Le-am testat și cu Dolby Atmos venind în ajutor, dar nu mi s-a părut mai presus de ceea ce făcea deja Spatial Sound. Poate ține și de preferințe, dar mie mi-a plăcut mai mult cum s-a descurcat emularea nativă Sony din aplicația INZONE Hub.

Încă o opțiune de care ai parte alături de căștile Sony INZONE H9 este cea care analizează forma urechii și vine cu o optimizare a sunetului în funcție de ce descoperă pe acolo :). Am încercat și așa ceva, instalând pe telefon aplicația Sony 360 Spatial Sound Personalizer…

Capturi de ecran din aplicația Sony 360 Spatial Sound Personalizer pentru Android:

Sincer, chestia asta este clar mai mult de natură să-i impresioneze pe unii utilizatori, fiindcă nu am observat nici cea mai mică schimbare după ce am finalizat tot procesul de analiză a urechilor, proces ce presupune să-ți fotografiezi fiecare ureche…

Era să închei acest capitol fără să vorbesc și despre microfon. Acesta se pornește extrem de simplu. Doar îl aduci prin rabatare către poziția de folosire, adică îl tragi în jos către gură, și simți la un moment dat o „treaptă” ce are rol de buton de activare. Apoi îi reglezi cât mai bine poziția și gata.

Microfonul este unul dintre cele mai bune de pe o pereche de căști de gaming din tot ce am testat până acum. La modul general de analiză este bun și atât, dar pentru unul integrat pe o pereche de căști este cu mult peste medie. Preia vocea extrem de clar și nu aduce mai deloc zgomote de fundal în peisaj. Poți regla și asta din aplicația INZONE Hub, dar nu cred că-și dorește vreun utilizator ca ceilalți să audă apăsarea tastelor sau click-urile mausului în timpul jocului.

Una peste alta, ca sunet, cu tot ce înseamnă asta, Sony INZONE H9 stau bine de tot. Nu este totul perfect, mai ales că vorbim despre niște căști de top ale producătorului nipon, dar nici nu aș avea mari motive de nemulțumire.

Conectivitate

Casti gaming Sony INZONE H9

Sony INZONE H9 sunt căști wireless și doar așa pot funcționa. Nu există opțiunea de a le folosi prin cablu, dar ai posibilitatea de a le conecta la sursă fie prin adaptorul dedicat, fie prin Bluetooth.

Dongle-ul pe USB-A este recunoscut și instalat instant pe Windows 10 și este compatibil și cu PS 5. Există un buton de tip slider ce face trecerea între cele două moduri de funcționare.

Pe capătul opus portului USB-A există un LED de status ce înconjoară cel de-al doilea buton. Acesta are rol de împerechere forțată dacă nu este recunoscut automat de căști. La mine nu a fost cazul să-l folosesc, dar am făcut-o de test și trebuie ținut apăsat continuu mai bine de 6 – 7 secunde ca să se reseteze și să caute din nou căștile.

Distanța la care ai parte de o conexiune stabilă cu adaptorul este de circa 8 – 10 metri în spațiu deschis sau circa 4 – 5 metri dacă apar în decor unul sau două ziduri.

Mi-a plăcut extrem de mult că există posibilitatea de conexiune simultană cu adaptorul și prin Bluetooth. Și când spun simultană, chiar simultană. Adică poți asculta muzică în același timp din două surse. Sau poți asculta muzică de pe PC în timp ce conversezi tot prin căști cu cineva prin telefon. Poți regla desigur separat volumul pentru fiecare sursă ca să înțelegi ceva din toată treaba asta.

Prin Bluetooth poți alege codecul de calitate înaltă AAC sau îl poți dezactiva dacă mai importantă este o conexiune stabilă. Mi-ar fi plăcut să avem un standard mai nou pe Bluetooth și nu doar deja vechiul 5.0, dar îmi dau seama că în primul rând căștile Sony INZONE H9 se folosesc cu adaptorul din pachet.

Ca și porturi și butoane fizice pe căști, pe cupa stângă avem rotiță pentru reglarea volumului, buton NC (Noise Canceling, Ambient Mode sau Normal), port USB-C (doar pentru încărcarea bateriei) și un LED de status pentru încărcare. Pe cupa dreaptă apar butonul Power, cel pentru activarea Bluetooth sau trecerea în modul de împerechere și două butoane pentru reglarea balansului Game / Chat. Ce înseamnă asta? Că atunci când folosești microfonul ai parte de monitorizare live. Dacă duci balansul spre Chat vei auzi mai tare ceea ce transmiți, iar dacă duci balansul spre Game vei auzi mai tare sunetul de oriunde ar veni el: joc, player audio sau video, browser ș.a.m.d.

Autonomie

Casti gaming Sony INZONE H9

Nu am găsit nicio informație privind capacitatea bateriei integrate în căștile Sony INZONE H9. Din fișa tehnică ni se dă doar durata maximă de utilizare fără modul NC activat. Sunt promise până la 32 de ore într-un astfel de scenariu, dar nu știm nici cam la ce volum a fost făcut un astfel de calcul.

Din păcate, pe nicăieri nu vedem sub formă de procent câtă energie mai este în acumulator. În aplicația INZONE Hub apare informația sub forma unei baterii cu 4 linii, iar pe telefon, când ești conectat prin Bluetooth nu este nimic nici măcar de acest gen.

În fine, din testele mele cele 32 de ore fără NC nu sunt deloc, dar deloc greu de atins și chiar cred că se pot depăși fără mare efort. Chiar și cu NC activat și cu conexiune simultană dongle + Bluetooth (uitam să dezactivez Bluetooth și stăteau mereu conectate și la smartphone) prinzi de la 16 – 18 ore și până la 22 – 24 de ore, în funcție de volum sau dacă folosești și microfonul.

Din partea mea este o autonomie mai mult decât suficientă, dar, după ce am testat HyperX Cloud Alpha Wireless, nu mai sunt așa ușor de impresionat de ceva care nu duce măcar 100 de ore :)).

Preț

Căști gaming Sony INZONE H9 WH-G900N – 1.400 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Căștile Sony INZONE H9 WH-G900N au fost testate timp de 7 zile, iar exemplarul sosit la review rămâne la noi. Impresiile și analizele din text reprezintă strict opiniile autorului și nu au fost aprobate sau moderate în vreun fel de oricine altcineva.

Sony INZONE H9 WH-G900N
3.6 / 5 Gadget Score
Pro
  • design plăcut, destul de original;
  • foarte confortabile pe perioade lungi de utilizare continuă;
  • sunet cu spațializare 3D impresionantă, extrem de bine pusă la punct;
  • funcția de atenuare activă a zgomotelor de fond este eficientă și blochează cea mai mare parte a sunetelor din afara cupelor;
  • microfon ce-și face treaba bine;
  • autonomie mai mult decât suficientă.
Contra
  • preț ridicat;
  • exterior realizat în cea mai mare parte din plastic, la acest nivel se putea folosi și ceva metal;
  • deși bun la modul general, sunetul este ceva cam tare axat pe bass și în anumite situații se pierde din calitatea originală.
Concluzii

Sony INZONE H9 WH-G900N sunt niște căști de gaming foarte reușite, dar care nu au de partea lor un bun raport calitate / preț. Este adevărat că traversăm vremuri incerte și că este greu acum să faci supoziții legate de costurile de fabricație, de marja de profit, dar asta este. Lucrăm cu ce avem. Iar la prețul actual Sony INZONE H9 WH-G900N nu pot reprezenta din punctul meu de vedere o alegere bazată complet pe calități și argumente obiective. Nu sunt extrem de scumpe față ceea ce oferă și nici nu cred că cei care își permit fără efort o astfel de pereche de căști vor regreta achiziția. Doar că pentru a reprezenta alegerea corectă pentru oricine, un cost mai scăzut cu procente bune este obligatoriu.

Design
Sunet
Conectivitate
Raport preț / specificații