Căști gaming Sony INZONE H7 WH-G700 – review

21/11/2022

După ce în urmă cu o lună am văzut cum se prezintă cele mai performante căști de gaming din gama actuală Sony INZONE, revin azi către voi cu modelul intermediar. Este vorba despre Sony INZONE H7 WH-700, căști ce renunță la anularea activă a zgomotelor de fond prezentă pe ediția de top și care se mai deosebesc doar ușor de acestea, dar care sunt și mult mai accesibile.

Specificații pentru căștile de gaming Sony INZONE H7 WH-G700

Casti gaming Sony INZONE H7 WH-G700

  • Difuzor de 40 mm din magnet neodim, diafragmă film PET;
  • Răspuns în frecvență: 5 – 20.000 Hz;
  • Microfon bidirecțional cu frecvență 100 – 8000 Hz;
  • Conectivitate: RF pe 2.4 GHz prin adaptor (inclus), Bluetooth 5.0 cu profile A2DP, AVRCP, HFP și HSP și formate audio acceptate SBC și AAC, USB-C pentru încărcare baterie;
  • Baterie integrată ce asigură până la 40 de ore de redare;
  • Greutate de aproximativ 325 grame.

Design

Casti gaming Sony INZONE H7 WH-G700

Unitatea de review a ajuns la noi în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit un adaptor wireless RF pe USB-A, cablu USB-C la USB-A, un set de stickere și unul de pliante cu diferite informații, printre care ghid de referință și document de garanție:

Sony INZONE H7 WH-G700 sunt extrem de asemănătoare cu cele H9, ce mai mare deosebire se referă la faptul că materialul ce îmbracă cupele pe zona de contact cu capul este din nailon, față de piele ecologică.

Sub această țesătură sintetică fină, foarte moale și plăcută la atingere, este aceeași spumă cu memorie, ce garantează o mulare exactă pe capul utilizatorului, cât și un confort excelent. Pe banda ce se așează pe cap, Sony INZONE H7 WH-G700 au păstrat pielea ecologică.

Față de INZONE H9, căștile de față au mai pierdut și orificiile în spatele cărora erau microfoanele ce analizau zgomotul de fond. Totodată, au dispărut și luminile circulare cu LED ce erau dispuse la H9 în jurul punctelor de prindere ale cupelor cu banda de cap. Sunt LED-uri de status lângă portul USB-C, ce anunță despre nivelul încărcării bateriei atunci când căștile la priză; LED lângă butonul Power ce dă informații sumare despre momentul la care bateria are un nivel scăzut; LED lângă butonul Bluetooth care luminează când activezi modul Pairing și când a fost realizată cu succes conexiunea.

În rest, avem același design retro-futurist, cel puțin eu așa îl pot aprecia.

Microfonul este rabatabil și are același mecanism de pliere care activează / dezactivează automat funcționarea lui. Brațul este flexibil și permite ajustarea poziției, pentru ca utilizatorul să-l poată aduce mai aproape sau mai departe de gură, în funcție de preferințe și nevoi.

Din punct de vedere al construcției, Sony INZONE H7 WH-G700 nu se prezintă rău ca și asamblare și finisaje. Sunt suficient de solide și de bine prelucrate la nivel de detaliu, dar materialele exterioare sunt reprezentate în cea mai mare parte de plastic. Nu aș spune că este de slabă calitate, dar ar fi meritat și măcar câte o inserție metalică pe ici-colo. Plasticul alb este ușor rugos și pare că se va prezenta bine în timp în fața unor eventuale zgârieturi.

Reglarea cupelor și a benzii de cap permite obținerea unei poziții confortabile de purtare oricărui utilizator. Din acest punct de vedere, nimic de reproșat, Sony INZONE H7 WH-G700 pot fi purtate ore în șir fără a genera disconfort. Mai mult, faptul că acum cupele sunt îmbrăcate cu material textil în locul pielii ecologice înseamnă că urechile pot respira destul de bine și astfel zona lor nu se va încălzi excesiv.

Sunet

Din tot ce am analizat, după ce am ascultat paralel între Sony INZONE H7 WH-G700 și „fratele” mai mare H9, sunetul mi se pare aproape identic. Acum, fiindcă INZONE H9 aduc ANC – Active Noise Canceling, sunt diferențe când această funcție este activată față de când este oprită. Doar că în acest al doilea scenariu, Sony INZONE H7 WH-G700 sună, repet, aproape identic cu INZONE H9.

Așa că, dacă nu aveți nevoie de izolare activă față de zgomotele ambientale, atunci Sony INZONE H7 WH-G700 pare a fi alegerea optimă, mai ales că diferența de preț este clar în favoarea modelului intermediar.

Înainte de a vă povesti cum e cu sunetul, haideți să vedem cum arată aplicația INZONE Hub atunci când sunt conectate căștile Sony INZONE H7 WH-G700.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația INZONE Hub pentru Windows:

A dispărut, așa cum era normal, meniul cu opțiunile ANC ale modelului H9, dar în rest avem la dispoziție aceleași funcții. Am primit și un update de firmware pentru căști atunci când le-am conectat pentru prima dată.

Sunetul este unul bun spre foarte bun la modul general, dar apare aceeași semnătură sonoră Sony ce pune mare accent pe bass. Nu e un bass deloc rău, ba din contră, totuși putea fi o idee mai cald, mai puțin agresiv. Pe medii nimic de comentat, avem unele clare și foarte bine delimitate pe întreg spectrul, iar înaltele sunt prezente în doze optime, poate doar o idee ignorate în toată ecuația.

Oricum, dacă ar fi să analizez calitatea sunetului în raport cu prețul acestor căști, atunci clar pentru Sony INZONE H7 WH-G700 situația este net favorabilă față de modelul de top, care are un preț parcă prea optimist față de ceea ce oferă strict ca sunet.

Punerea în scenă a sunetului, ca spațialitate, nu are nimic care să mă facă să fiu nemulțumit. Uneori sunetele par că vin din afara cupelor, iar direcționarea fiecăruia este pe cât se poate de exactă. Iar asta este foarte plăcut în muzică și extrem de important în orice joc. Da, în jocuri Sony INZONE H7 WH-G700 te ajută, nu doar prin expunerea exactă a direcției, dar și prin faptul că intensitatea fiecărui zgomot este bine dozată și astfel nu ajungi să omiți unele sunete fine care să fie complet acoperite de altele, mai grave. Este un echilibru mai bun decât atunci când asculți muzică și bass-ul preia o mai bună parte din distribuție.

Izolarea pasivă a zgomotelor exterioare nu este cea mai bună. Datorită faptului că pe cupe nu este piele sintetică, deci aerul mai poate circula, la fel se întâmplă și cu undele sonore. Nici faptul că aceste căști nu se strâng tare pe urechi nu ajută pe partea de „antifonare”, dar asta pentru mine nu reprezintă un dezavantaj. Prefer să mai aud și ce se întâmplă în afara căștilor, nu să fiu complet izolat de mediul exterior. 

Volumul maxim mi s-a părut ceva mai ridicat la Sony INZONE H7 WH-G700 față de INZONE H9. Probabil lipsa întregului ansamblu ANC a permis cumva un volum ceva mai ridicat, fără ca diferența să fie totuși uriașă. La intensitate maximă pe conexiunea RF nu ai cum să nu fii mulțumit, volumul este extrem de ridicat, dar pe Bluetooth parcă nu mai este chiar la fel. Oricum, doar dacă vrei neapărat să ai probleme cu auzul în timp vei dori un volum mai ridicat de la aceste căști.

Microfonul se descurcă la fel de bine la Sony INZONE H7 WH-G700, precum o face și la INZONE H9. Adică este foarte bun în a prelua exact vocea utilizatorului fără a aduce în discuție și zgomote de fond. Este adevărat că trebuie să aduci microfonul cât mai aproape de buze, dar odată ce găsești poziția ideală, microfonul se dovedește unul foarte „priceput” în a prelua și distribui vocea în mod clar și corect.

Conectivitate

Casti gaming Sony INZONE H7 WH-G700

La acest capitol nu am cum să nu apreciez din nou faptul că Sony INZONE H7 WH-G700 pot fi conectate simultan la PC și la un alt dispozitiv. Asta se face prin adaptorul din pachet, cât și prin Bluetooth. Și trebuie să specific că vorbim nu doar de conexiune simultană, ci efectiv de redare simultană. Adică asculți muzică de pe smartphone (conectat prin Bluetooth, de exemplu), dar auzi și sunetele din jocul pe care îl joci pe PC sau PS5. Și poți regla volumul separat pe fiecare sursă.

Sony INZONE H7 WH-G700 sunt optimizate pentru PlayStation 5, iar pentru a le conecta la consolă vei folosi dongle-ul pe USB pe care trebuie să-l treci în modul PS5 prin intermediul butonului de tip slider.

Pe conexiunea RF raza de acțiune este de până la 10 metri, dar numai dacă nu intervin obstacole. Cu un perete între sursă și căști, distanța se reduce și la numai 4 – 5 metri. Prin Bluetooth 5.0 conexiunea este stabilă cam în aceleași condiții.

Porturile și butoanele de pe căștile Sony INZONE H7 WH-G700 sunt dispuse pe ambele cupe. Pe cea din stânga avem portul USB-C, ce permite numai încărcarea bateriei integrate, și rotița pentru reglarea volumului. Pe cupa din dreapta vedem butonul Power, pe cel Bluetooth și pe cele pentru echilibrul Game / Chat. Acesta din urmă permite stabilirea căror sunete le acorzi prioritate în căști, celor de la joc sau de la chat, atunci când folosești Discord, de exemplu. Totodată, căștile permit monitorizare live a microfonului, așa că pe Chat te vei auzi mai tare pe tine în căști.

Mai vreau să amintesc aici că butonul Bluetooth permite și control al muzicii de pe telefon, de exemplu. O apăsare face trecerea între Play / Pause, două apăsări te duc la următoarea melodie, iar trei apăsări succesive au rol de revenire la piesa anterioară. O apăsare mai lungă de 3 secunde oprește / pornește modul Bluetooth, iar una de peste 7 secunde duce căștile în mod Pairing.

Autonomie

Casti gaming Sony INZONE H7 WH-G700

Nici aici nu cred că sunt diferențe între Sony INZONE H7 WH-G700 și INZONE H9. Cel mai probabil capacitatea bateriei este aceeași între cele două modele, dar autonomia din fișa tehnică este mai bună pentru căștile de față. Sunt promise până la 40 de ore de redare continuă, deși nu se specifică scenariul.

Doar că, la fel ca la Sony INZONE H9, și aici am descoperit că autonomia reală este mai ridicată decât cea prezentată de producător. După ce am ascultat muzică în total pentru mai bine de 15 ore, am ajuns la concluzia că autonomia urcă mai sus de 50 de ore în condiții absolut normale de audiție. Adică nu vorbim despre volum scăzut, ci undeva la 40%, cu momente în care am urcat și la peste 50 – 60 de procente.

Preț

Căști gaming Sony INZONE H7 WH-G700 – 808 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Sony INZONE H7
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • foarte confortabile chiar și după ore bune de purtare continuă;
  • sunet de bună calitate, ce impresionează pe partea de spațialitate și direcționare a fiecărui sunet;
  • microfon ce preia clar vocea, fără a aduce în discuție și zgomote parazite;
  • conectivitate fără fir duală, simultană, ce permite audiții în același timp din surse diferite, pentru care poți regla volumul separat;
  • autonomie ridicată.
Contra
  • materialele folosite la exterior nu se ridică la pretențiile impuse de preț;
  • izolarea pasivă a zgomotelor exterioare este cel mult de nivel mediu.
Concluzii

Sony INZONE H7 WH-G700 nu sunt deloc ieftine nici la prețul actual, cel de mai sus, fiind vorba despre o reducere de circa 25% față de costul recomandat de producător. Dar parcă la la acest preț căștile devin o opțiune de luat în calcul. Nu le-aș fi putut recomanda la costul inițial, dar la circa 800 de lei te alegi cu căști foarte confortabile, cu sunet de bună calitate, cu o punere în scenă și o spațialitate excelente, cu conectivitate fără fir duală simultană, cu un microfon bun și cu autonomie grozavă. Nu te izolează cel mai bine față de zgomotele exterioare, dacă asta cauți, iar materialele din care sunt fabricate nu sunt la nivelul pe care l-ai aștepta la acest preț.

Design3.5
Sunet4
Conectivitate4.5
Raport preț / specificații3.5

Căștile Sony INZONE H7 GH-G700 au fost testate timp de 8 zile și au rămas la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.