Căști HUAWEI FreeBuds 5i – review

12/01/2023

Cu mult înainte de interdicțiile impuse de americani celor de la HUAWEI, compania chineză începuse un amplu proces de extindere a gamei de produse, în încercarea evidentă de a crea un ecosistem cât mai dezvoltat. Așa se face că pe segmentul de căști și wearables cei de la HUAWEI stau foarte bine în România, fiind pe primele locuri ca vânzări. Motivul pentru această performanță este pe cât se poate de simplu: produse extrem de bine puse la punct la prețuri corecte.

La mijlocul verii vă prezentam căștile TWS FreeBuds Pro 2, probabil cele mai bune de acest gen pe care le-am testat vreodată. Doar că acelea sunt pentru o anumită categorie de clienți, anume cei ce-și permit să aloce bugete mai mari spre a-și satisface exigențele pe partea audio. Așa că pentru marea masă a clienților compania chineză are o altă categorie de căști TWS – cele cu indicativul „i”.

Cu doar câteva zile în urmă au fost lansate oficial în țara noastră HUAWEI FreeBuds 5i, iar acum eu sunt în măsură să vă povestesc câte ceva despre noua ediție a unei serii de căști extrem de apreciate.

Specificații pentru căștile HUAWEI FreeBuds 5i

Date tehnice

Căști
HUAWEI FreeBuds 5i
Driverdinamic de 10 mm
ConectivitateBluetooth 5.2 cu LDAC, AAC și SBC, posibilitate conexiune cu două dispozitive simultan
Alte detaliicertificare Hi-Res Audio, Sistem ANC (Active Noise Canceling) de anulare activă a zgomotelor de fond până la 42 dB, control tactil de tip touch și swipe pe fiecare cască, certificare IP54
Baterie55 mAh per cască, 410mAh carcasă, încărcare pe fir prin USB-C pentru carcasă
Dimensiuni cască30.9 x 21.7 x 23.9 mm (L x l x h)
Dimensiuni carcasă61.8 x 48.2 x 26.9 mm (L x l x h)
Greutate cască4.9 grame
Greutate carcasă33.9 grame

Design

Căști HUAWEI FreeBuds 5i
Calitatea de fabricație este la cel mai înalt nivel.

Am primit căștile în cutia de retail sigilată, puse direct în carcasa lor. În afară de aceasta, mai există două perechi de dopuri, un cablu scurt USB-C la USB-A, ghid de pornire rapidă și certificat de garanție:

Carcasa căștilor a păstrat în mare parte designul de la modelul precedent, care a fost totuși rafinat. Pe partea din spate apare o zonă plată, o decizie foarte bună, întrucât astfel carcasa se va așeza stabil pe orice suprafață dreaptă.

Pe laterala din dreapta vedem butonul de împerechere și reset, în timp ce jos este portul USB-C, prin intermediul căruia se încarcă bateria carcasei. Un LED de status este prezent pe partea frontală, sub denumirea producătorului.

Capacul este ținut închis de către mecanismul balamalei, ce este prevăzut cu un arc. Acesta are și rolul de a menține capacul deschis atunci când este nevoie să scoți căștile din carcasă.

Apropo de asta, căștile sunt „atrase” în carcasă  și sunt menținute la locul prin magneți, ce sunt acum mai puțin puternici. Este încă o decizie inspirată, întrucât la alte modele de căști TWS Huawei magneții prea puternici țineau prea tare căștile fixate în carcasă și astfel de multe ori era mai dificil să fie scoase. Asta nu se întâmplă și la HUAWEI FreeBuds 5i, ce au primit magneți mai bine dimensionați, ce oferă un compromis mai bun .

Căștile HUAWEI FreeBuds 5i pot fi alese în trei nuanțe, ce se păstrează și pentru carcasă. La noi a ajunj versiunea Nebula Black, dar există și opțiunile Isle Blue și Ceramic White. Ultima nuanță este finisată lucios (din câte îmi dau seama din pozele oficiale), celelalte două sunt mate, foarte puțin rugoase la atingere și prezintă și mici puncte de culoare gri.

Textura carcasei mi-a dat bătăi de cap în a înțelege ce tip de material este la exterior. Până la urmă am concluzionat că este vorba despre metal, bazându-mă pe faptul că este mereu mai rece la atingere decât obiectele din plastic din jurul ei. Oricum, carcasa se simte foarte plăcut la atingere și este pe cât se poate de solidă.

Trecem la căști, ce păstrează designul generației precedente, dar care sunt acum mai mici și mai ușoare. S-au pierdut aproape 7 milimetri pe lungime (ceea ce este mult la o lungime totală ce scade de la 37.5 la 30.9 mm), în timp ce greutatea a ajuns sub pragul a 5 grame per unitate (5.5 grame la FreeBuds 4i).

Căștile HUAWEI FreeBuds 5i sunt realizate la exterior din plastic, lucru absolut normal având în vedere segmentul unde concurează. Vorbim despre mai multe elemente dintr-un plastic lucios ce sunt excelent asamblate, abia dacă se pot observa îmbinările. Finisajele de detaliu sunt de cea mai bună calitate, atât pentru căști, cât și pentru carcasă.

Dopurile sunt de trei dimensiuni: S și L în cutie plus cele M, ce sunt gata montate pe căști. Le-am încercat pe cele M și S, primele s-au potrivit mai bine. Am observat asta fizic, să zic așa, dar mi-a fost demonstrat și din aplicația AI Life de la Huawei. Aici există un mod de analiză a interiorului urechii, prin emiterea unor sunete în casă și folosirea microfoanelor de pe căști spre a determina cât de bine sunt conduse acele unde sonore prin canalul auditiv.

Cele de mai sus reprezintă teoria, desigur. În realitate nu știu cât de exactă este această tehnologie.

Revenind la dopuri și la forma căștilor HUAWEI FreeBuds 5i, mai spun că acestea s-au așezat mai bine în urechea mea decât modelul FreeBuds Pro 2. Diferența nu este uriașă în favoarea celor de față, dar se cunoaște. Nu mi se pare că HUAWEI FreeBuds 5i se așează cel mai bine în ureche, iar la mișcări bruște am senzația că pot scăpa. Acesta poate fi doar cazul meu. În orice caz, confortul la purtare este foarte înalt. Am purtat căștile și pentru mai bine de 2 ore și jumătate continuu și nu am simțit nici cel mai mic disconfort.

Dopurile se schimbă ceva mai dificil, muchia unde se prind de căști este prea mică și este nevoie de ceva atenție spre a fixa dopurile. Pentru a le desface de pe căști, nimic mai simplu.

Ca o scurtă concluzie aici: HUAWEI FreeBuds 5i sunt căști mid-range, dar, din multe puncte de vedere, pot concura și într-un segment ușor superior.

Sunet

Căști HUAWEI FreeBuds 5i
Așa cum ne-a obișnuit deja HUAWEI, avem sunet natural, corect.

Nu am testat până acum decât două perechi de căști de la HUAWEI: FreeBuds Studio și FreeBuds Pro 2. Ambele însă mi-au rămas la suflet pentru modul în care reproduc sunetul. Nu doar că este pe placul meu, dar este un sunet curat, clar și corect. Cei trei „c” care contează extrem de mult pentru mine.

Și, ce să vezi, HUAWEI FreeBuds 5i nu se desprind de această filosofie. Și bine fac. Pur și simplu, aceste căști redau sunetul pe cât se poate de natural. Pentru unii asta ar putea însemna plictiseală, însă cei care știu cu adevărat cum ar trebui să sune o melodie nu vor fi dezamăgiți.

Cei care caută un bass grav, intruziv, nu-l vor găsi la HUAWEI FreeBuds 5i. Dar asta nu înseamnă că frecvențele joase nu sunt luate în serios. Nu, înseamnă că bass-ul este adus în ureche în proporția corectă și pe cât de profund și de cald se poate de la o astfel de pereche de căști. Un bass care nu va zgudui timpanul, dar care este acolo pe atât cât trebuie.

Mediile sunt cum nu se poate mai bine redate. Niciodată vocea nu este amestecată cu instrumentele de frecvență medie, fiecare dintre ele este separat clar și „tăios”. Nu contează că vorbim despre medii din spectrul jos sau de cele ce urmă mai sus, fiecare frecvență este tratată distinct și parcă dusă într-o altă direcție.

Înaltele sunt fine, sunt bine conturate, dar mi-ar fi plăcute să „gâdile” ceva mai tare urechea. Sunt acolo și sunt bune, dar nu ar fi fost rău să fie o idee mai ascuțite.

Oricum, sunetul pe care HUAWEI FreeBuds 5i îl propune este pe cât se poate de echilibrat. Iar claritatea și fidelitatea este la un nivel pe care cu greu îl credeam posibil în această zonă de preț. Nu se ridică la nivelul înalt setat de modelul FreeBuds Pro 2, dar acele căști sunt dintr-o altă ligă.

Dinamica, spațialitatea, punerea în scenă sunt și ele foarte bine studiate și nu te lasă rece. Din nou, aici nu se pot ridica la nivelul modelului Pro 2, dar nu sunt foarte departe.

Impresionant pentru căști ce costă în jur de 100 Euro este certificarea Hi-Res. Se simte asta? Păi din tot ce am explicat eu până acum legat de calitatea audio, voi ce credeți? Nici nu se pune problema că certificarea Hi-Res ar fi doar de formă.

Cei ce vor să schimbe într-o oarecare măsură în care este redat sunetul pot apela la aplicația AI Life, unde există 3 preseturi pentru… egalizator.

Acestea sunt singurele opțiuni din aplicația AI Life pe partea de EQ.

De fapt, sunt schimbări pe care nu le poți vedea pe spectrul de frecvență, ci doar le încerci și vezi care îți place mai tare. Avem la dispoziție modul Implicit, Amplificare bas și Amplificare înalte. Diferențele sunt mari, efectul fiecărui mod poate fi ușor perceput, dar cel Implicit este de departe cel mai echilibrat. Mi-ar fi plăcut să existe un egalizator în care să poți regla pe îndelete fiecare spectru și chiar consider lipsa unuia un minus.

Volumul maxim este foarte ridicat. Deja de pe la 85 – 90% este mult peste ceea ce pot suporta timpanele mele. Este adevărat că niciodată nu am fost fan al audițiilor prea intense (ca volum), dar, fiindcă trebuie să testez cum se cuvine, de fiecare dată încerc orice căști la maxim pentru măcar câteva zeci de secunde. Am observat o foarte ușoară degradare a calității sunetului pe la 90%, pentru ca la 100% să apară unele mici distorsiuni. Nu-i grav, dar unii le pot distinge.

HUAWEI FreeBuds 5i integrează tehnologie de anulare activă a zgomotelor de fond. Este un ANC mai evoluat față de generația trecută, unul ce poate suprima sunete cu o intensitate de până la 42 dB. Recunosc că cifra asta nu-mi spune mare lucru, ce pot eu să confirm este că ANC-ul își face treaba foarte bine, dar nu perfect. Nu este la nivelul unor căști mai performante, deci mai scumpe, așa că cei cu pretenții trebuie să și cheltuie mai mult pentru așa ceva.

Din partea mea ANC-ul de pe HUAWEI FreeBuds 5i este optim reglat, în sensul că nici nu este prea intruziv, să zic așa. Am testat căști ce mă oboseau după 45 de minute, maxim o oră cu ANC-ul pornit. La HUAWEI FreeBuds 5i nu am simțit asta nici după mai bine de 2 ore de audiție continuă cu ANC pe modul cel mai agresiv.

Apropo de asta, ANC-ul poate fi setat în trei trepte de intervenție: Confortabil (pentru spațiile cu zgomot ambiental redus), General (pentru majoritatea situațiilor) și Ultra (pentru locurile zgomotoase – autobuz, metrou, tren, avion etc).

ANC-ul poate fi activat în trei trepte.

Ca exemplu, pe modul Ultra, cu volumul pe la 40%, abia dacă auzeam aspiratorul pornit, în timp ce soția mea îl „plimba” prin aceeași cameră cu mine. :) Deci e bine, zic eu.

Închei acest capitol cu aprecieri legate de modul în care microfoanele preiau vocea utilizatorului. Le-am încercat atât în înregistrări audio cu telefonul la care erau conectate, cât și în apeluri. În ambele cazuri HUAWEI FreeBuds 5i se descurcă mai mult decât onorabil. Vocea este clar și tare preluată, doar că la fel se întâmplă și cu toate celelalte sunete din jurul tău. Da, HUAWEI FreeBuds 5i anunță că există anulare activă pentru zgomotul ambiental chiar și pentru apeluri, adică pentru când preia vocea cu microfoanele, estompând celelalte sunete, dar nu prea îi reușește asta. Oricum, microfoanele sunt foarte sensibile și nu este deloc nevoie să ridici vocea în apeluri, dar dacă există mult zgomot în jur va fi nevoie să vorbești ceva mai tare.

Conectivitate

Screenshot aplicatie AI Life Android cu casti HUAWEI FreeBuds 5i
Conexiunea duală simultană este de mare folos zilele acestea.

Nu aș spune că lipsește mare lucru pe această direcție de la HUAWEI FreeBuds 5i, ba din contră. Avem Bluetooth în versiune 5.2, deci nu chiar cea mai nouă, însă suficient de performantă pentru o asemenea pereche de căști.

Ce este de apreciat aici la HUAWEI FreeBuds 5i este că aceste căști suportă conexiune simultană cu două dispozitive distincte. Pot fi două telefoane, un telefon și un PC sau o tabletă sau chiar orice altă combinație.

Eu am încercat cu Realme GT 2 Pro și desktop PC, precum și cu același telefon și smartwatch-ul Huawei GT 3. De fiecare dată trecerea de la un dispozitiv la celălalt s-a făcut fără întreruperi sau întârzieri. Poți face schimbul între sursele de redare din aplicația HUAWEI AI Life, dar în cazul în care intră un apel pe telefon căștile se vor conecta automat la telefon.

Dacă tot am amintit de aplicația AI Life, haideți să vă arăt interfața acesteia printr-o serie de capturi de ecran:

Îmi place că AI Life păstrează totul simplu, că nu există meniuri peste meniuri. Totuși, repet aici că era foarte bine să existe un egalizator cu mai multe preseturi, dar care să-ți dea și posibilitatea de a regla totul după preferințe. Sigur că poți apela la soluții externe (adică la alte aplicații dedicate), dar era mai simplu să existe un egalizator direct în aplicația AI Life.

O să vorbesc aici și despre controlul prin gesturi disponibil pe fiecare dintre cele două căști HUAWEI FreeBuds 5i. Sunt gesturile clasice de dublu tap și atingere continuă, ce pot fi setate din aplicație ce anume funcție să îndeplinească, dar există acum la HUAWEI FreeBuds 5i și swipe de sus în jos sau invers pentru reglarea volumului. Și totul funcționează de data asta absolut perfect. Da, accentuez: perfect! Nici măcar o dată nu a dat greș, indiferent despre ce gest a fost vorba. Și am tot testat și testat pentru că nu mi s-a mai întâmplat până acum ca gesturile tactile de pe o pereche de căști TWS să fie preluate ideal de absolut fiecare dată. 

Autonomie

Autonomia reală este în linii mari cea promisă în fișa tehnică.

Nu aveam mari așteptări aici de la HUAWEI FreeBuds 5i, asta fiindcă bateriile integrate atât în căști, cât și în carcasă au capacitate mai mică decât la FreeBuds Pro 2. Doar că, autonomia de această dată am găsit a fi întocmai cu ce se anunță din fișa cu specificații. Adică, am testat efectiv. Am lăsat căștile să redea muzică continuu cu volumul la 50% și cu ANC-ul pornit. Bateria a fost încărcată la maxim și a durat aproape fix 6 ore până ce căștile s-au oprit din cauza lipsei de energie. 6 ore, adică fix cât promite HUAWEI.

Totodată, după ce am consumat complet bateria, am pus căștile la încărcat în carcasa lor pentru 15 minute. După această perioadă aveau deja 45%. Este mai puțin decât cele 55 procente anunțate de producător, dar nu suntem departe deloc. O încărcare completă a căștilor a consumat jumătate din energia stocată în acumulatorul carcasei, așa că poți încărca de 2 ori complet căștile. Asta înseamnă că poți avea o autonomie cu ANC pornit de circa 18 ore. Asta la un volum de 50%, care este mai mult decât suficient pentru majoritatea situațiilor.

Pentru a încărca bateria goală a carcasei, atunci când și căștile sunt înăuntru, durează circa 2 ore cu un încărcător de 10W (5V/2A). Eu așa am testat.

Preț

Căști HUAWEI FreeBuds 5i420 de lei pe eMAG.ro, la precomandă. Același preț este valabil și în Huawei Store, cu mențiunea că puteți primi o reducere suplimenatră de 10% dacă vă abonați la Newsletter-ul Huawei România. (prețuri și oferte valabile la data publicării acestui review).

HUAWEI FreeBuds 5i
4.4 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție de foarte bună calitate, nu există nimic ce poate fi reproșat;
  • sunet excelent, natural, corect și deloc forțat pe vreo direcție, certificare Hi-Res;
  • funcția ANC își face foarte bine treaba și nu devine obositoare nici după perioade lungi de audiție;
  • conectivitatea Bluetooth duală simultană îți dă posibilitatea să faci trecerea instant între două dispozitive;
  • gesturile tactile sunt preluate perfect de fiecare dată;
  • autonomie ridicată.
Contra
  • deși nu le vei schimba deloc des, înlocuirea dopurilor este foarte anevoioasă (mă refer când trebuie fixate, nu la desfacere);
  • în aplicația AI Life nu există un egalizator, ci doar 3 preseturi în care nu poți modifica ceea ce este standard.
Concluzii

Iată că prețul este mai bun decât cel recomandat. Cel puțin la precomandă poți avea căștile HUAWEI FreeBuds 5i la mai puțin de 100 Euro. Oricum, cam pe la 400 de lei se va stabiliza prețul în câteva luni, iar la acest cost nu am cum să nu recomand aceste căști. Nu spun că nu ar mai fi și altele care să merite, dar eu pentru 400 de lei le-aș alege pe acestea fără să stau prea mult pe gânduri. Vreau să precizez că punctele pro și contra iau în considerare segmentul unde concurează aceste căști. Sigur că există și opțiuni mai bune, dar la cu totul alte prețuri.

Design4
Sunet4.5
Conectivitate4.5
Raport preț / specificații4.5

Căștile HUAWEI FreeBuds 5i au fost testate timp de 4 zile și vor rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.