Căști wireless cu ANC Sony WH-1000XM4 – review

09/02/2021

Unele dintre cele mai bune căști cu ANC au ajuns la a patra ediție. Am testat deja a treia generație, iar acum vedem cum se descurcă Sony WH-1000XM4 și cât de evidentă este evoluția dintre cele două versiuni.

Specificații pentru căștile Sony WH-1000XM4

  • Difuzor dinamic de tip dom cu bobină mobilă din magnet neodim de 40 mm, cu diafragmă din Liquid Crystal Polymer acoperită cu strat din aluminiu;
  • Răspuns în frecvență: 4 – 40.000 Hz;
  • Răspuns în frecvență prin conexiune Bluetooth: 20 – 20.000 Hz (pentru conexiuni cu eșantionare la 44.1 kHz) sau 20 – 40.000 Hz (pentru conexiuni la 96 kHz, 990 kbps);
  • Sensibilitate: 105 dB/mW (1kHz) cu conexiune prin cablu și unitatea pornită sau 101 dB/mW (1kHz) prin conexiune cu cablu și unitate oprită;
  • Impedanță: 40 Ohm cu conexiune prin cablu cu unitatea pornită sau 16 Ohm cu conexiune prin cablu cu unitatea oprită;
  • Tehnologie de anulare activă a zgomotelor de fond cu 4 microfoane;
  • Conectivitate: Bluetooth 5.0 cu suport codec SBC, AAC și LDAC, jack audio de 3.5 mm pe cupa stângă și USB Type-C pe cupa dreaptă; 
  • Baterie ce asigură până la 38 ore de redare fără ANC sau 30 ore cu ANC, o încărcare de 10 minute asigură până la 5 ore de redare;
  • Greutate de 254 grame.

Design

Casti Sony WH-1000XM4

În cutia de retail, căștile sunt puse direct în husa de transport, unde mai găsim un cablu scurt USB Type-C la USB Type-A, un adaptor pentru jack audio dublu de tip avion și un cablu cu jack de 3.5 mm la ambele capete, dintre care unul este la unghi drept. Sub gentuța de transport mai sunt câteva pliante cu diferite informații:

Tocul de transport este de tip rigid, acoperit pe afară cu material textil, în timp ce pe una dintre părți vine cu o plasă în spatele căreia mai poți pune anumite accesorii mici. Pe lateral este prevăzut cu o gaică.

Înăuntru, husa este ”tapițată” cu un material moale, în genul fleece, și aduce un element despărțitor ce permite căștilor să fie bine fixate în timpul transportului, dar care propune și trei locașuri sparate pentru accesoriile deja menționate mai sus.

Până la urmă, husa este identică cu cea cu care venea generația anterioară a căștilor și la fel se poate spune și despre Sony WH-1000XM4, că nu se diferențiază aproape deloc de ediția precedentă.

Designul este în cea mai mare parte la fel, cu mențiunea că plasticul exterior mi s-a părut acum ceva mai mat, un pic mai cauciucat, mai ”mătăsos”, să-l numesc. Ideea este că urmele degetelor nu se lipesc instant de carcasă, dar atunci când o fac sunt destul de greu de șters.

Cupele se pot plia spre a ocupa cât a mai puțin spațiu când nu sunt folosite.

Căștile sunt extrem de confortabile la purtare, nici după câteva ore de folosire continuă nu generează disconfort. Cupele îmbrăcate cu piele ecologică fină sub care este burete moale nu strâng capul mai deloc, susținerea venind mai degrabă de la banda de pe cap. Aceasta permite o ajustare mai mult decât suficientă și vine cu aceeași piele și același tip de burete moale.

Singurul ușor disconfort ce poate apărea, în funcție și de temperatura ambientală, ține de încălzirea urechilor. După 10 – 15 minute simți deja că-ți transpiră zona de contact a capului cu cupele, ceea ce nu reprezintă totuși ceva neobișnuit pentru căști overear cu cupe închise.

Sony WH-1000XM4 sunt foarte bine fabricate, totul arată și se simte excelent. Căștile sunt de tip premium și nu lasă altă impresie.  

Sunet

Casti Sony WH-1000XM4

Sony WH-1000XM4 anunță încă de pe cutie sunet Hi-Res Wireless. Cert este că ele oferă un sunet de foarte bună calitate, doar că aduc o semnătură proprie ce favorizează frecvențele joase. Da, sunt acel tip de căști în care se pune accent pe bass, ce încearcă să iasă în evidență în aproape ori tip de melodie.

Bass-ul nu e rău deloc, ba aș spune că este printre cele mai bune pe care le-am găsit până acum la o astfel de pereche de căști. Este adânc, este pătrunzător, însă, în același timp, îl simți ușor forțat, ușor artificial. Se pot face anumite setări din aplicația Sony Headphones Connect sau dintr-un player cu egalizator, dar semnătura cu bass din plin persistă.

Acest tip de abordare dăunează ușor și frecvențelor medii, în special a celor din spectrul jos. Și acestea sunt ușor scoase în față și nu reușesc astfel să creeze acea claritate desăvârșită. Frecevenețe medii din spectrul înalt sunt acolo, doar un pic acoperite de celelalte.

Pe înalte, este bine, dar nu suficient de bine, din punctul meu de vedere. Înaltele sunt acolo, sunt bune, dar nu sunt perfect ascuțite, înțepătoare.

Punerea în scenă a sunetului este bună, dar nu spectaculoasă. Nu există acea ”spațialitate” extremă, care să separe perfect orice sunet și care să creeze senzația de sunet 3D, cu unde ce par a veni din toate direcțiile.

Acum nu trebuie să mă înțelegeți greșit. Sony WH-1000XM4 redau un sunet de foarte bună calitate, doar că nu este perfect sau măcar la nivelul pe care îl așteptam de la niște căști ce costă cât costă acestea. Este adevărat că poate fi vorba și despre anumite preferințe personale când fac această analiză. Eu prefer sunetul corect, curat, fără anumite semnături ale producătorului. Apreciez mereu ceva în genul a ceea ce am descoperit la căștile Huawei FreeBuds Studio, însă asta nu înseamnă că Sony WH-1000XM4 nu reproduc un sunet de calitate ridicată, ci doar că nu este neapărat pe placul meu.

În fine, dacă vorbim despre volumul maxim, ei bine acesta este la un nivel cu adevărat ridicat. Pot să spun că nu mă așteptam la o intensitate atât de înaltă, eu la volum de 100% nu am rezistat mai mult de câteva secunde. În plus, nici la acest nivel nu apar distorsiuni evidente, deși mai descoperi câte o neconcordanță pe acolo. Oricum, impresionant volumul maxim și cât de bine se păstrează calitatea sunetului până spre valorile cele mai înalte.

Despre funcția ANC, absolut numai de bine. Aici mi se pare o îmbunătățire subtilă a ceea ce am descoperit la Sony WH-1000XM3, doar că este acea îmbunătățire care poate face diferența în anumite scenarii. ANC-ul atenuează și chiar elimină complet zgmotele externe de frecvență joasă. La fel se întâmplă și cu cele medii spre joase. Sunetele ceva mai ascuțite tot ajung în ureche, dar oricum mult atenuate. Este impresionant cât de bine izolat ești de zgomotele externe cu Sony WH-1000XM4 pe urechi, o performanță de top pentru aceste căști.

Există și mod Ambient Sound, când căștile lasă anumite sunete, în special cele stridente, să le zic așa, să ajungă în ureche. Practic, nu mai ești atât de separat de sunetele inconstante din mediul înconjurător, cu toate că zgomotele de fond încă sunt în mare parte eliminate.

O funcție inedită este reprezentată de cea Speak-to-Chat, ce activează automat modul Ambient Sound, dezactivând deci ANC-ul, atunci când utilizatorul rostește orice cuvânt. Practic, în momentul în care începi a purta o discuție căștile pun pauză redării, activează Ambient Sound, preluând vocile din jurul tău și redându-le în difuzoare și astfel poți vorbi în mod normal cu căștile pe cap.

Ce nu mi-a plăcut la această funcție este că muzica este reluată automat abia după 15 secunde de când nu mai detectează vocea utilizatorului. Poți seta și alte durate de timp după care muzica să revină, însă cea mai scurtă este cea de 15 secunde, care mie mi s-a părut cam mult.

Mai sunt câteva funcții despre care am putea vorbi, dar majoritatea sunt mai mult de imagine, în sensul că dau bine pe hârtie, însă în realiate nu fac mare lucru. Puteți descoperi toate detaliile despre toate funcțiile disponibile pe Sony WH-1000XM4 de pe site-ul Sony, în pagina dedicată acestui produs.   

Conectivitate

Casti Sony WH-1000XM4

Aici avem parte de o îmbunătățire a versiunii Bluetooth, ce ajunge la varianta 5.0. Chiar dacă este o evoluție, de la 4.2 cât avea generația trecută, Sony WH-1000XM4 nu vin cu cea mai recentă ediție Bluetooh, ceea ce reprezintă din punctul meu de vedere o scăpare. Huawei FreeBuds Studio, de exemplu, au Bluetooth 5.2.

Cel mai performant codec suportat de conexiunea Bluetooth de pe Sony WH-1000XM4 este cel LDAC, nimic de reproșat aici.

Pentru a putea controla și seta majoritatea funcțiilor integrate de Sony WH-1000XM4 este nevoie de aplicația Sony Headphones Coonect, disponibilă gratuit înmagazinele din Android și iOS. 

Capturi de ecran din aplicația Sony Headphones Connect pentru Android:

Sony Headphones Connect propune o interfață plăcută, dar uneori ceva cam complicată, încărcată. Este adevărat că sunt multe setări și reglaje disponibile, dar îți trebuie câteva minute bune până descoperi tot ce este pe acolo.

Pe cupa dreaptă, cam pe toată partea plată a exteriorului, este o zonă ce recunoaște atingerile. Există posibilitatea de a pune Play/Pause, de a reveni la melodia precedentă ori de a trece la următoarea, de a crește/scade volumul, de a activa asistentul vocal Google sau pe Alexa, precum și de a răspunde la un apel. Acoperirea cu palma a întregii zone capacitive activează imediat modul Quick Attention, ce oprește ANC-ul și pornește funcția Ambient Sound. Practic poți purta instant o conversație în cele mai bune condiții cu căștile pe urechi, când microfoanele preiau acum sunetul extern și-l aduc direct în difuzoare.

Zona de control prin atingere nu recunoaște cel mai bine gesturile. Nu de puțin ori s-a revenit la melodia anterioară când am vrut să scad volumul ori s-a trecut la piesa următoare când am vrut să cresc volumul. Cred că trebuie un update de firmware care să rezolve acest comportament ce devine enervant după câteva încercări nereușite. 

Prin contact direct poți lega căștile la o sursă de redare prin jack-ul de 3.5 mm. Acesta este pe cupa stângă. Tot aici sunt și singurele butoanele fizice de pe căștile Sony WH-1000XM4. Cel pentru trecerea prin modurile ANC On, ANC Off și Ambient Sound este ceva mai sus pe lateral, în timp cel ce Power, ce poate activa și modul de împerechere Bluetooth, dacă este ținut apăsat mai multe secunde continuu.

Casti Sony WH-1000XM4

Pe cupa dreaptă avem tag-ul NFC, ce-ți permite împerechere instantă a căștilor cu dispozitive compatibile, dar și portul USB Type-C, prin care poți încărca acumulatorul.

Scriu aici și despre senzorul de proximitate din interiorul cupei stângi.

Casti Sony WH-1000XM4

Acesta detectează momentul când căștile sunt date jos de pe cap / de la ureche, moment în care este pus automat pauză la redare. Dacă în decurs de 5 minute pui căștile din nou pe urechi, muzica începe automat a fi redată, altfel căștile se opresc.

Autonomie

Autonomie casti Sony WH-1000XM4

Nu am găsit detalii despre capacitatea bateriei integrate de Sony WH-1000XM4, iar cifrele oficiale vorbesc despre până la 38 de ore de redare continuă cu ANC oprit, respectiv până la 30 de ore cu ANC activat.

În realitate, valorile de mai sus pot fi atinse cu volumul undeva pe la 30%. Poate părea puțin, dar de fapt cu ANC pornit și având în vedere cât de tare se aud aceste căști deja de pe la 70 – 80%, consider că o intensitate de 30% este suficientă în multe scenarii.

Acumulatorul gol se încarcă complet în puțin peste 3 ore. Se pare că o încărcare de doar 10 minute este suficientă pentru până la 5 ore de audiție. Nu am găsit specificat dacă aceste 5 ore sunt cu ANC pornit.

Preț

Căști Sony WH-1000XM4 – 1.700 de lei pe eMAG.

Concluzii

Casti Sony WH-1000XM4

Sony WH-1000XM4 costă acum, la data publicării acestui review, cât costa modelul precent atunci când am scris recenzia lui. Momentan, căștile Sony WH-1000XM3 sunt la circa 1.200 de lei pe eMAG, deci sensibil mai ieftine decât cele actuale. Merită diferența de preț? Eu zic că nu, fiindcă Sony WH-1000XM3 sunt foarte, foarte apropiate ca performanță și funcții de cele despre care am vorbit pe larg în acest articol.

Nu spun că nu sunt deosebiri, că Sony WH-1000XM4 nu sunt un pic mai bune, că nu oferă ceva funcții suplimentare, spun doar că eu aș face o economie de 500 de lei și aș alege niște căști ce sunt încă suficient de performante.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile Sony WH-1000XM4:

PRO

  • funcția de anulare activă a zgomotelor de fond este excelentă, probabil printre cele mai bune ANC-uri la ora actuală;
  • autonomie ridicată;
  • sunet de bună calitate, cu o semnătură sonoră ce scoate în evidență frecvențele joase, cu un bass profund și grav;
  • volum maxim extrem de înalt;
  • foarte confortabile chiar și pe perioade îndelungate de purtare;
  • construcție solidă, cu materiale de cea mai bună calitate.

CONTRA

  • controlul prin gesturi de pe cupa dreaptă nu este cel mai exact, nu de puține ori este preluată altă comandă față de cea dorită;
  • Bluetooth 5.0 când versiunea 5.2 este deja disponibilă de ceva vreme.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.