Căști wireless Jabra Elite 2 – review

24/09/2021

Jabra este un brand cunoscut de mult timp pentru headset-urile sale bluetooth dedicate telefoanelor mobile. Am avut ocazia să testez două modele lansate recent și mă refer la Jabra Elite 2 – entry-level și Jabra Elite 3 ce oferă funcții mai avansate, la un preț bun. 

Jabra este o companie din Danemarca și are sediul în Copenhaga. Face parte din grupul danez GN Group din 2000 și activează în piață din 1983. Discutăm despre un brand european ce s-a specializat pe nișa audio. De aici și așteptările ridicate pentru noua gamă formată din Elite 2, Elite 3, Elite 7 Active și Elite 7 Pro. 

Spun din start că sunt câteva elemente prin care Jabra Elite 2 se individualizează în piața de căști wireless (mă rog, din ce am testat până acum): 

  • dimensiuni cu adevărat compacte;
  • autonomie mare (7 ore pentru căști și împreună cu dock-ul de încărcare atinge…, 21 de ore);
  • gândite să fie rezistente la contactul cu picăturile de ploaie;
  • mult R&D spre a obține o formă anatomică. 

Haideți să intrăm în recenzia propriu-zisă. Jabra Elite 2 vin la un preț recomandat ce producătorul danez îl consideră atractiv pentru experiența de utilizare oferită – 59 euro. 

Specificații

  • drivere de 6 mm și spectru audio de la 20Hz – 20000Hz în modul muzică, de la 100Hz la 8000Hz în modul speaker;
  • două microfoane pentru apeluri cât mai clare;
  • codec Qualcomm aptX, SBC;
  • bluetooth 5.2 și rază de acțiunea de până la 10 metri;
  • aplicație dedicată pentru iOS și Android – JabraSound+;
  • control vocal prin Alexa, Siri și Google Assistant + Google Fast Pair, se conectează cu până la 6 dispozitive;
  • certificare IP55 legată de contactul cu apa și praful;
  • autonomie de până la 7 ore pentru căști și până la 21 ore cu carcasa de reîncărcare;
  • dimensiuni pentru căști de 20.1 x 27.2 x 20.8 mm și 4.6 gr. și pentru dock-ul de încărcare – 64.15 mm x 28.47 mm x 34.6 mm. 

Design 

În pachet veți da de căști, cablu de încărcare USB Type-C – USB Type-A, dopuri de protecție suplimentare pe dimensiune mică și mare + cele medii deja preinstalate, certificat de garanție. Pachetul în care sosesc căștile a fost fabricat să fie cât mai eco-friendly cu putință (reciclabil + cerneală obținută din resurse vegetale etc). 

Mi-a atras atenția un mesaj aflat pe lateral – 62.000 de perechi de urechi au fost studiate în procesul de R&D ce a dus la apariția Jabra Elite 2. Compania este din Danemarca, designul și procesul de cercetare și dezvoltare s-a realizat în țara respectivă, dar producția propriu-zisă a fost realizată în China. 

Carcasa este fabricată dintr-un plastic mat, iar magnetul ce închide capacul + mecanismul în sine mi s-a părut suficient de rezistent pentru utilizare îndelungată, parcă mi-aș fi dorit ca magnetul să fie ceva mai puternic. În partea frontală se află logo-ul Jabra și un LED de notificare ce se aprinde verde când carcasa este încărcată complet sau se aprinde intermitent roșu când se află la încărcat. Nu are încărcare wireless, iar USB Type-C-ul se află în partea spate. 

Căștile în sine sunt cu adevărat compacte. Sunt ușoare, inscripționate cu Jabra, LED de notificare și au doi pini pentru încărcare. Dopurile medii sunt preinstalate din fabrică, iar în pachet le găsiți și pe cele mici sau mari, alegeți în funcție de tiparul personal. La primul contact îți va fi puțin greu până îți dai seama care este casca din dreapta și cea din stânga, dar după câteva minute de utilizare și un pic de atenție acordată, vei descoperi că le recunoști după forma respectivă și le vei poziționa corect în carcasă. Mi s-a părut că magnetul putea fi ceva mai puternic, să le atragă în locașul de poziționare. 

Una peste alta, concluziile pe partea de design sunt cât se poate de simple: carcasă compactă, căști wireless cu adevărat compacte și materiale de bună calitate. Mă bucur că au ales un plastic mat și nu unul lucios. 

Conectivitate

Le-am conectat cu Galaxy Note20 Ultra și dispun de Google Fast Pair. Adică a fost suficient ca să le scot din carcasă și am primit o notificare de conectare pe smartphone. Nu a trebuit să activez bluetooth-ul de la un buton etc. Simplu și direct. 

Google Fast Pair permite conectarea căștilor cu dispozitivele înregistrate pe contul tău de Gmail. Mi se pare că așa ești scutit de un pas în plus, pas realizat atunci când conectai căștile pentru prima dată. 

Jabra are o aplicație dedicată numită JabraSound+. Aici poți alege un mod dedicat pentru sunet: Neutral, Speech, Bass boost, Treble boost, Smooth, Energize. Ai și informații legate de energia stocată în căști. 

Ai nevoie de aplicație spre a face update de firmware, poți seta asistentul vocal preinstalat, comenzile vocale prin Spotify, descoperi unde sunt căștile – Find My Jabra, le înrolezi și primești doi ani extra-garanție pentru defectele apărute în mod accidental de la apă și praf. 

Prin dublă apăsare pe casca din dreapta poți activa Google Assistent sau Alexa, ai și opțiunea în a face o căutare vocală prin playlist-ul Spotify. În cazul meu, prin dublă apăsare nu s-a întâmplat nimic. Am intrat prin setări, am bifat pe acolo tot ce trebuie, am apăsat pe casca din dreapta în fel și chip, dar niciun feedback. 

Poți înregistra căștile prin programul Find my Device de la Google. Nu mi s-a părut că ar funcționa așa bine, de câteva ori m-a trimis în largul coastelor Africii, în largul Oceanului Atlantic. Presupun că se mai calibrează câte ceva pe acolo, iar un firmware nou va permite controlul vocal sau măcar să simplifice procedura. 

Sunet

Aplicația Sound+ are mai multe moduri și chiar se simte diferența între ele. Mi-au plăcut Bass Boost și Energize. Este impresionat cât de bine se aude, dar până acolo trebuie discutat puțin despre formă. 

Cele 62.000 de perechi testate de către Jabra spre a găsi o formă anatomică nu sunt doar marketing. Se potrivesc facil în ureche și izolează atât de bine de zici că ai căști cu noise cancelling, nu mai pătrunde aproape nimic din exterior ca să deranjeze, mai ales dacă volumul este peste 60 – 70% din putere. 

Se aude puternic, clar, fără distorsiuni și cu suficientă amplitudine. Bass-ul este destul de puternic, pentru dimensiunea căștilor. Ai o audiție perfectă în orice activitate desfășurată. Poți alege între modurile presetate spre a fi cumva mai pe activitatea desfășurată. 

Nu recomand să fie ținute la maxim, de la 90% încolo mi se pare că nu-i fix ceea ce trebuie. Forțează un sunet prea puternic față de cât poate să ducă, dacă permiteți o expresie mai plastică. 

Mare punct PRO aici pentru forma anatomică și faptul că după ore întregi de utilizare nu îți deranjează urechile și să fii nevoit să le scoți etc. Un alt mare plus pentru cum se aud în apelurile de voce, cele două microfoane îți preiau vocea bine și interlocutorul nici nu remarcă că-l asculți în căști. 

Dispune de bluetooth 5.2 cu A2DP 1.3, AVRCP 1.6, HFP v1.7 și HSP v1.2. 

Autonomie

Jabra promite până la 7 ore pentru muzică, până la 21 ore cu carcasa de încărcare. Cu o încărcare de 10 minute a căștilor ai obține 1 oră de utilizare, iar încărcarea de la 0 la 100% a carcasei cu căștile în ea s-ar realiza în 3 ore. 

Nu are încărcare wireless pentru carcasă, dar discutăm despre un deschizător de gamă. 

Cu sunetul la 60 – 70% și muzică din playlist-ul personal de Spotify (mult bass – electro, house etc) a scos în jur de 4 pre și jumătate  – 5 ore de utilizare continuă. Mi se pare un rezultat notabil, nu sunt cele 7 ore promise de către compania daneză, dar nu-i deloc rău. 

Preț

Jabra Elite 2 – 299 lei la precomandă prin eMAG;

Concluzii

Jabra Elite 2
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • dimensiuni compacte pentru carcasă și căști;
  • aplicație dedicată Sound+ pentru iOS și Android;
  • bluetooth 5.2;
  • calitate ridicată a sunetului oferit + profile specifice pentru diferite scenarii de utilizare;
  • calitate ridicată a sunetului pe apelurile de voce;
  • autonomie bună;
Contra
  • funcția double tap pe casca dreapta nu am reușit să o activez spre a avea acces rapid la asistentul vocal;
  • Find My Device nu a oferit rezultatele așteptate pentru căștile Jabra;
Concluzii

Jabra este un nume cu vechime în industria headseturilor, iar pe segmentul de căști wireless sunt precum peștele în apă. Jabra Elite 2 sunt deschizătorul din gamă, dar nu le simți drept căști wireless din categoria entry, în niciun caz.

Ai parte de un sound bine calibrat, suficient de mult bass și o autonomie peste alte produse concurente. Impresionează și prin cât de compacte și ușoare sunt, plus că nu deranjează la utilizare îndelungată.

Da. Mai trebuiesc rezolvate anumite probleme: double tap pentru activarea asistentului vocal nu am reușit să-l fac să funcționeze, spre exemplu. Înrolarea în Find my Device trebuie cumva ajustată, dar aici nu știu dacă este munca Google sau Jabra.

Design4
Sunet3.5
Conectivitate4
Raport preț / specificații5

Acest articol este susținut de către importatorul Jabra în România. Opiniile exprimate aparțin strict autorului. 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.