Căști wireless Jabra Elite 3 – review

05/10/2021

Căștile wireless Jabra Elite 3 le-am primit la review alături de Jabra Elite 2, iar în recenzia de față am adunat impresiile formate. 

Sunt câteva elemente prin care ies în evidență, punctate încă de pe pachetul de retail:

  • autonomie de până la 7 ore, 28 ore cu carcasa de încărcare;
  • 4 microfoane pentru sunet clar în apelurile vocale;
  • HearThrough – zgomotele externe sunt lăsate să treacă;
  • poți folosi câte una dintre căști în modul mono. 

Jabra este o companie cu istoric în domeniu, nu este un jucător aflat la început de drum (au pornit în 1983). 

Elite 3 ies în evidență prin dimensiunile compacte, nici nu le simți în ureche, chiar dacă le folosești pe perioade mai lungi de timp. Sunt câteva tehnologii ce le găsim și pe Elite 2 și aici m-aș referi la  Qualcommm aptX, FastPair cu smartphone-urile Android, optimizate pentru Spotify, Alexa și Asistentul Google. 

Care sunt diferențele între Jabra Elite 3 și Jabra Elite 2?

Ambele seturi de căști se duc în segmentul entry, cel puțin în portofoliul de căști wireless al Jabra. La prima vedere le poți încurca, dimensiunile carcaselor și designul căștilor în sine este identic. 

Diferențele sunt:

  • autonomie de până la 28 ore cu carcasa de încărcare vs 21 ore (probabil, bateria din Elite 3 este ceva mai mare);
  • 4 microfoane vs 2 microfoane;
  • HearThrough, funcție inexistentă la Elite 2;
  • fiecare cască de la Elite 3 funcționează individual, la Elite 2 funcționează doar casca din dreapta în mod individual. 

Specificații

  • drivere de 6 mm, spectru audio între 20Hz și 20kHz în modul muzicîă și între 100Hz și – 8kHz în modul voce;
  • Qualcomm aptX și SBC, microfon de tip 4 x MEMS, spectru pentru microfon între 100Hz – 8kHZ;
  • bluetooth 5.2 și rază de acțiune de până la 10 metri;
  • JabraSound+, aplicație dedicată pentru iOS și Android;
  • control vocal prin Alexa, Siri și Google Assistant + Google Fast Pair, se conectează cu până la 6 dispozitive;
  • bluetooth 5.2 cu profilele A2DP v1.3, AVRCP v1.6, HFP v1.7, HSP v1.2;
  • certificare IP55 în ce privește contactul cu apa și praful;
  • autonomie de până la 7 ore, 28 ore cu carcasa de încărcare, alimentare de la 0 – 100% în 3.5 ore, 10 minute de încărcare = 1 oră de utilizare a căștilor, standby de până la 75 zile;
  • dimensiuni pentru căști de 20.1 mm x 27.2 mm x 20.8 mm și pentru carcasa de încărcare de 64.15 x 28.47 x 34.6 mm, 4.6 gr. pentru căști și 33.4 gr. pentru carcasa de încărcare. 

Sunt 4 variante de culoare: Dark Grey, Navy, Lilac și Light Beige. Le-am primit la test în varianta Dark Grey. 

Design 

Impresiile sunt identice cu cele de la Jabra Elite 2 pentru că este fix același design, aceeași carcasă etc. În pachetul ecologic veți găsi căștile puse în carcasa de încărcare, cablu USB Type-C – USB, dopuri suplimentare de ureche pe dimensiuni mai mici sau mai mari, certificat de conformitate. 

Materialele utilizate nu sunt concepute să impresioneze neapărat estetic, dar prefer un plastic mat în locul a cine știe ce artificii de design. Carcasa de încărcare și căștile sunt cu adevărat compacte. Logo-ul Jabra se află în partea frontală, iar portul USB Type-C în partea spate. 

Mecanismul de închidere cu magnet mi se pare ușor firav. Căștile sunt inscripționate cu L și R, dar nu ies în evidență, dar în timp te obișnuiești și le poziționezi corect în carcasă, din prima. Încărcarea se face prin 2 pini, pentru fiecare cască în parte, iar căștile în sine au prindere magnetică de carcasă (mi s-a părut a fi ceva mai puternică față de ce am găsit la Elite 2, deși bănuiesc că au folosit fix aceleași materiale). 

Căștile în sine sunt bine închegate, integrează un buton fizic pe întreg capacul superior, LED de notificare legat de activarea bluetooth-ului sau când se încarcă etc. Accentul este pus pe dimensiuni, iar Jabra Elite 3 impresionează din acest punct de vedere. Un alt element ce iese în evidență îl descoperi după mai multe zile de utilizare, forma anatomică ce le face ușor de strecurat în ureche, nu deranjează după ce le porți ore întregi și nici nu scapă când faci diverse activități. Am impresia că ai putea și alerga cu ele, fără a scăpa din ureche. 

Conectivitate

Dacă folosești un smartphone Android este mai ușor ca niciodată să le conectezi prin Fast Pair. Pur și simplu, apeși în mod concomiten pe capacele căștilor pentru câteva secunde și gata. Sunt conectate cu smartphone-ul, le poți conecta cu până la 6 dispozitive diferite. 

Conexiunea se face prin bluetooth 5.2, până la 10 metri distanță. Este integrată și tehnologia Qualcomm aptX. 

Spre a configura căștile ai nevoie de aplicația Jabra Sound+ (disponibilă pe iOS și Android). Aici găsești informații legate de procentul de energie stocat în căști sau carcasă, poți să alegi între modurile diferite de sunet (Neutral, Speech, Bass Boost, Treble Boost, Smooth și Energize). Preferatele mele au fost Bass Bost și Energize. 

Poți să activezi funcția HearThrough ce permit zgomotelor din apropiere să fie percepute de către utilizatorul căștilor Elite 3. Este un sunet ușor forțat, dar vei auzi ce se întâmplă în proximitate (dacă este un zgomot clar, puternic etc). 

În zona de setări a aplicației vei da de funcția de update pe partea de firmware, setări pentru headset (opțiunea de a activa sidetone în apelurile de voce – microfonul preia vocea și o redă în căști, astfel îți poți ajusta volumul etc), poți alege ca prin dublă apăsare a butonului fizic să activezi asistentul vocal (Alexa sau asistentul Google) sau să controlezi Spotify. Opțiunea mea a fost Spotify. 

  • singură apăsare – pauză / play;
  • dublă apăsare – schimbi melodia. 

Poți să activezi Find my Jabra – trebuie să permiți Jabra Sound+ să aibă acces la locația telefonului. Da. Aici chiar funcționează bine și această funcție. 

Sunet

După câteva minute de utilizare poți spune clar că sunt căști de bună calitate. Sunt ușoare, comode, se aud puternic și clar, fără distorsiuni (am testat cu Spotify, Tidal, YouTube și YouTube Music). Ai parte de suficient bass, nu recomand nimănui să le țină la peste 70 – 80% pentru perioade lungi de timp, de fapt este o recomandare valabilă pentru orice pereche de căști. 

Se aud bine în redarea de muzică, dar și în apelurile de voce – aici se vede expertiza Jabra adunată de-a lungul decenilor. Se vede că avem căști dezvoltate de către o companie cu vechime în acest domeniu. Jabra este un nume cu rezonanță în industria headseturilor bluetooth, iar Elite 3 beneficiază de asta. 

Poți folosi oricare cască de una singură. Așa le poți transforma în headset bluetooth ad-hoc și ai autonomie și mai mare față de utilizarea ambelor căști în paralel. 

Nu au ANC (Elite 7 oferă această funcție, dar și costă aproximativ 200 euro), dar izolează bine mediul ambiant prin forma anatomică. 

Care sunt punctele PRO pentru Jabra Elite 3 pe partea de sunet?

  • căști compacte, ușoare și comode;
  • sunet bine conturat, indiferent de genul muzical ascultat;
  • calitate bună spre foarte bună în apelurile de voce. 

Autonomie

Se descurcă bine. Jabra promite 7 ore de autonomie, iar eu cu volum setat pe la 60% și diferite genuri muzicale am reușit să obțin 4 ore și jumătate – 5 ore. Nu cred că vei obține 28 ore cu carcasa, doar dacă volumul este setat undeva sub 50%. Totuși, în jur de 20 – 22 ore cred că sunt plauzibile, dacă nu se face exces în ce privește volumul. 

Volumul scade din 10 în 10 unități. Jabra spune că se încarcă de la 0 – 100% în 3 ore și jumătate. În 9 minute a crescut de la 20% la 50%, dar și scade după aceea în mod alert și după doar 20 de minute coborâse la 30%. 

Ideea este că trebuie să le încarci la modul serios. Am impresia că aplicația este un pic prea optimistă cu afișarea procentelor după o încărcare scurtă. Le lași la încărcat și ai acele procente în mod real. 

10 minute de încărcat căștile îți vor aduce 40 – 45 minute (producătorul spune că 1 oră, dar sunt cumva pe aproape, contează mult ce asculți și volumul la care le-ai setat, cu cât mai mic, cu atât mai mare autonomia). 

Preț

Căști Jabra Elite 3 – 399 lei la eMAG;

Jabra Elite 3
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • dimensiuni compacte, materiale ce imprimă ideea de rezistență în timp;
  • bluetooth 5.2 + USB Type-C;
  • aplicația Sound+ mi s-a părut stabilă software;
  • autonomie bună;
Contra
  • nu poți să modifici modurile de muzică după cum îți dorești, de fapt nu ai un profil pe care să-l personalizezi tu așa cum îți dorești;
Concluzii

Jabra Elite 3 joacă serios în zona de preț în care au fost aduse. Nu au ANC, dar se aud bine și te izolează destul de mult față de mediul ambiant. Ies în față printr-o audiție bună, prin calitate în apelurile de voce și prin dimensiunile compacte.

Autonomia nu este cea din fișa tehnică, dar așa se întâmplă la majoritatea brandurilor. Sunt cumva un pic mai optimiști.

Aș plăti diferența față de Elite 2?

Da. Autonomia este mai bună, ai cele două controale fizice pe căști, poți să folosești fiecare din cele două căști și nu doar pe cea din dreapta, HearThrough când vrei să auzi ce se întâmplă în jurul tău – inexistent la Elite 2 și apeluri mai bune în apelurile de voce – 4 vs 2 microfoane.

Design4
Sunet3.5
Conectivitate4
Raport preț / specificații4
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.