Am testat Jabra Elite 2 și Jabra Elite 3, iar recenziile le-ați găsit aici și aici. Fiecare material a strâns câteva mii de views și m-am gândit că ar fi cazul să testez un model superior – Jabra Elite 4 Active.
La ce se referă Active din denumirea căștilor Jabra?
Pentru cei cu un stil de viață activ, Jabra a pregătit căști cu următoarele funcții:
- rezistență la apă și transpirație;
- vopsea mată ce împiedica cîderea din ureche/asigură o fixare stabilă în ureche indiferent de tipul de sport pe care îl faci. Aceeași vopsea este și pe cutia de încarcare, pentru a nu-ti aluneca ușor din mână cand esti transpirat și ai mâinile umede;
- ANC + Hearthrough (ANC pentru a nu fi deranjat de ceilalți din jur când faci sport în sala de sport și Hearthrough pentru când faci sport afară, îți amplifica zgomotul din jur si nu riști să ajungi a fi accidentat de mașină, biciclete).
Sunt o sumedenie de tehnologii integrate, iar Jabra le-a punctat încă de pe pachetul de retail: Spotify Tap, suport pentru comenzi vocale prin Alexa, Google Fast Pair și Qualcomm aptX. Au certificare IP57, autonomie de până la 7 ore și 28 ore cu energia stocată în cutia de încărcare, 4 microfoane pentru un plus de calitate în apelurile de voce etc.
Jabra este un nume cu rezonanță în industria audio, iar căștile sale wireless beneficiază de tehnologii și experiență acumulată în timp.
REVIEW VIDEO
Specificații
- drivere de 6mm și spectru audio între 20Hz și 20000Hz în modul music și 100Hz – 8000Hz în modul speaker;
- 4 microfoane pentru apeluri cât mai clare + partea de anulare activă a zgomotului;
- bluetooth 5.2 + USB Type-C, conexiune cu până la 6 dispozitive, până la 10 metri distanță;
- certificare IP57 în ce privește contactul cu apa și praful;
- ANC în apeluri vocale și în redarea de muzică;
- Qualcomm aptX și SBC;
- control vocal prin Alexa (built-in), Siri și Google Assistant + Google Fast Pair cu smartphone-urile Android;
- aplicație dedicată pentru iOS și Android – JabraSound+;
- trei variante de culoare: Black, Navy și Mint. Dimensiuni de 28.4 x 38.9 x 64 mm pentru carcasa de încărcare și 20.85 x 20.49 x 27.3 mm pentru una dintre căști – 5 gr și 37.5 gr. pentru carcasa de încărcare;
- 180 de minute spre a se alimenta de la 0 – 100%, standby time de 275 zile.
De fapt care este diferența între Jabra Elite 2 și 3 vs Jabra Elite 4 Active?
Partea de ANC ce oferă un plus de calitate în muzica sau apelurile efectuate pe setul de căști wireless.
Design
Atenția la detalii este evidentă încă de la pachetul de retail, culori plăcute, informații clare etc. În pachet veți da de un cablu USB Type-C – USB, dopuri suplimentare pe dimensiuni mari și mici pe lângă cele medii ce sunt deja montate, căștile în cutia de încărcare ce ies în evidență prin dimensiunile compacte, nici nu le simți prin buzunar etc. Una dintre căști cântărește 5 gr, iar cutia de încărcare atinge 37.5 gr.
Jabra este o companie din Danemarca, iar partea de R&D este făcută aici, iar producția propriu-zisă ajunge a fi făcută în China. Și aici pe lateral ți se spune că 62.000 de perechi de urechi au fost studiate spre a găsi o formă anatomică care să se potrivească cât mai bine.
Capacul cutiei de încărcare are un magnet slab și parcă mi-aș fi dorit să fie unul ceva mai serios. Aceeași impresie mi-a fost formată și la precedentele modele testate.
Sigla Jabra este abia vizibilă pe carcasa de încărcare, iar sub acesta se află un LED de notificare. Căștile sunt compacte, fabricate dintr-un plastic mat ce lasă o impresie plăcută. Au 2 pini de încărcare și LED de notificare (albastru când bluetooth-ul este pornit, roșu când se încarcă cu energie). Au 2 butoane fizice pe întreaga suprafață externă ce mi s-au părut destul de ușor de accesat. Sunt inscripționate cu L și R, magnetul de aici este mult mai bun și le prinde repede și precis. Te obișnuiești repede să le poziționezi corect.
Jabra Elite 4 Active sunt căști wireless compacte, ce se potrivesc rapid în ureche și nu ai impresia că ți-ar scăpa de acolo, chiar și în sesiunile prelungite din sala de fitness sau la alergare prin parc.
Conectivitate
Dispun de bluetooth 5.2, iar carcasa se încarcă pe USB Type-C. Dacă folosești un smartphone Android este și mai ușor să le conectezi, pentru că au suport pentru tehnologia FastPair. Tot aici, Jabra Elite 4 Active aduce Spotify Tap (când spun aici, pe smartphone-urile Android).
Le-am înrolat în aplicația Jabra Sound+. Au și primit un update de firmware (cele două căști se aprind mov intermitent în acest proces).
În aplicația Sound+ veți găsi mai multe opțiuni utile: alegi între Alexa, Asistentul Google și Spotify Tap, trei moduri de sunet (Active Noise Cancellation, HearThrough și fără ANC), mai multe presetări în ce privește calitatea sunetului: Neutral, Speech, Bass boost, Treble Boost, Smooth și Energize. Are și un egalizator integrat. Preferatele mele au fost Bass boost și Energize.
În Sound+ poate fi activată și funcția Find My Jabra spre a le localiza când nu le mai găsiți. Printr-o apăsare pe casca stânga se face trecerea printre modurile de sunet (ANC, HearThrough etc). ANC-ul îl poți configura după preferințe (intensitate + balans între stânga și dreapta).
Sunet
Sunt căști wireless de calitate foarte bună și mi se pare că resetează așteptările pentru căști cu preț de 600 lei, în special pe partea de apeluri audio.
Ai întreg spectrul redat corect. Se aud puternic și nu recomand nimănui să le țină la amplitudine maximă pentru perioade lungi de timp. La volum maxim nu distorsionează așa cum poate te-ai aștepta. Eu le-am ținut pe la 50 – 60% și mi s-a părut mai mult decât suficient. De câteva ori am dat și mai încet și tot mi s-a părut că se aud puternic.
Impresionează ca și calitate a sunetului + partea de ANC ce mi s-a părut a fi peste concurența cu preț în proximitate.
Jabra Elite 4 Active mi se par de-a dreptul perfecte pentru cei ce caută calitate bună a sunetului și nu un bass supradimensionat cum alte branduri încearcă să ofere pe căștile bluetooth cu preț de până în 120 euro. Nivelul de detalii pe care-l aduc pot spune că mi s-a părut superior față de Buds2 de la Samsung sau față de Galaxy Buds Live.
În apelurile de voce vei avea parte de convorbiri de foarte bună calitate. Mi-a mai plăcut și faptul că după câteva ore de utilizare nu incomodează, nu te dor urechile și asta pentru că au o formă anatomică bine studiată.
Autonomie
Le încarci pentru 10 minute și ai parte de 1 oră de autonomie. Dacă vrei să le alimentezi de la 0 – 100% ai nevoie de 180 minute. Jabra spune că ai până la 7 ore de autonomie, 28 ore cu carcasa de încărcare.
Dacă ai ANC-ul activat vei avea parte de 3 – 4 ore de autonomie, în funcție de volum, zgomotul ambiental, muzica redată etc. Mi se pare că sunt valori bune. Dacă nu le folosești în regim continuu poți avea o zi de autonomie dacă sunt încărcarte 100% la începutul zilei (dacă muncești de acasă, preiei apeluri vocale + muzică etc).
Preț
Jabra Elite 4 Active – 599.99 lei la Altex și eMAG;
- dimensiuni compacte + materiale de bună calitate;
- aplicație dedicată pentru iOS și Android + suport pentru tehnologii precum Spotify Tap, Google FastPair, Alexa built-in etc;
- calitate a sunetului în redarea de muzică, dar și pe partea de apeluri vocale, ANC de-a dreptul excelent dacă ne raportă la dimensiunile căștilor wireless;
- moduri de sunet presetate + egalizator pentru cei pasionați și dornici să customizeze sunetul oferit;
- autonomie bună;
- magnetul de la carcasă ar fi putut fi ceva mai solid. ;
Jabra Elite 4 Active sunt printre cele mai bune căști wireless cu preț de până în 600 lei. Impresionează pe partea de ANC, ca autonomie oferită, calitate a sunetului, aplicație cu multiple opțiuni etc.