OnePlus Buds Pro sunt primele căști premium lansate de către compania chineză. Celelalte modele sunt mai degrabă pe segmentele entry și mid, iar Buds Pro-urile sunt căștile high-end cu care OnePlus iese în față, în a doua parte a lui 2021. 

Sunt câteva funcții prin care ies în evidență și aici m-aș referi la:

  • Smart Adaptive Noise Cancellation (ajustează anularea zgomotului în funcție de zgomotele din proximitate);
  • ANC cu trei moduri de utilizare;
  • Zen Mode Air (zgomot alb, de fapt îți aduce liniște în căști față de mediul ambiant);
  • le poți seta în funcție de auzul și urechea ta, face un fel de scanare pe urechea dreaptă și stângă, în funcție de feedback-ul primit;
  • autonomie de până la 38 ore pentru căști + carcasă – fără ANC și de până la 28 ore cu ANC activat;

Sunt două variante de culoare: Matte Black și Glossy White. Ne-au sosit la review în prima variantă. Înțeleg că versiunea pe alb are o textură ce imită ceramica. 

Specificații

  • drivere dinamice de 11mm, spectru audio între 20Hz – 20000Hz, impedanță de 16 ohm;
  • timp de răspuns de 95 mm pe smartphone-urile OnePlus cu modul Pro Gaming activat;
  • bluetooth 5.2, USB Type-C;
  • 3 x microfoane MEMS cu suport pentru apeluri mono sau stereo, ANC, White Noise în modul Zen, pot fi folosite în mod independent în modul Mono;
  • certificare IP55 pentru căști și iPX4 pentru carcasă;
  • OnePlus Pods – aplicația default pentru smartphone-urile OnePlus și HeyMelody pentru smartphone-urile Android sau iOS;
  • senzori de presiune integrați în cele două tije ale căștilor spre a ajuta pe partea de control tactil;
  • autonomie de până la 5 ore pentru căști – ANC activat și până la 7 ore – ANC dezactivat, carcasa oferă alte 23 ore cu ANC-ul activat și 31 ore cu ANC-ul dezactivat;
  • baterie de 40 mAh pentru fiecare cască în parte și 520 mAh pentru carcasă, încărcare wireless la 2W sau pe fir – 5V și 1.5A = 7.5W;
  • 4.35 gr. pentru cască și dimensiuni de 32 x 23.2 mm și 52 gr. pentru carcasa de încărcare + dimensiuni de 60.1 x 49.1 x 24.9 mm;

OnePlus a preferat să sară peste protocolul Fast Pair de la Google, am descoperit cât de util este pe Jabra Elite 2 și Jabra Elite 3. Au dezvoltat OnePlus Fast Pair ce funcționează strict pe smartphone-urile proprii. Nici suport pentru control vocal prin Alexa sau asistentul Google nu am descoperit să fie implementat. 

Design 

În pachet veți da de căști, dopuri de protecție pe dimensiuni diferite față de cele montate din fabrică, cablu USB Type-C – USB. Carcasa este fabrictă din plastic mat, iar căștile sunt ușor de accesat – sunt prinse cu un magnet suficient de puternic. 

În partea superioară a carcasei se află logo-ul OnePlus, pe lateral – în față veți găsi un LED de notificare (se aprinde roșu când căștile sunt la încărcat, verde pentru câteva secunde când este deschisă carcasa, alb intermitent când bluetooth-ul a fost activat). Apropo de activarea bluetooth-ului, între cele două căști se află un buton fizic ce are acest rol (trebuie apăsat pentru câteva secunde în mod continuu). 

Căștile în sine sunt în două tonuri de culoare: plastic mat și plastic lucios, în zona cu plastic lucios se află și senzorii de presiune ce ajută în controlul căștilor (mai multe detalii la capitolul conectivitate). 

Mi s-au părut suficient de ergonomice, OnePlus a preferat să folosească dopuri de protecție și poți să alegi în funcție de dimensiunile urechii spre a avea o audiție cât mai bună. Dacă nu era zona lucioasă, nu ar fi ieșit cu nimic în evidență, chiar terne. Așa avem și un plus de individualizare față de alte dispozitive din piață. Tija mi s-a părut a fi scurtă, iar când am spus suficient de ergonomice m-am referit la faptul că după o utilizare ceva mai lungă te vei simți ușor incomodat și le vei scoate din ureche pentru câteva minute, oricum un fel de pauză este recomandată spre a proteja auzul. 

Buds Pro beneficiază de atenția OnePlus, iar pachetul în sine + accesoriile și căștile + carcasa mi se par de bună calitate, finisare plăcută, până și feedback-ul tactil oferit de carcasa mată mi se pare a fi gândit din start să fie apreciat de către utilizator. Apropo, de multe ori – carcasele de căști wireless se transformă în dispozitiv antistres. Și la voi?

Conectivitate

OnePlus Buds Pro dispun de bluetooth 5.2 și USB Type-C. Activezi bluetooth-ul prin apăsarea micuțului buton fizic poziționat în interioarul carcasei, între cele două căști (trebuiesc să fie poziționate la locu lor când apeși butonul). LED-ul exterior se va aprinde alb intermitent. 

Și aici sunt două scenarii:

1. Folosești un smartphone OnePlus? Îți apare o notificare pe ecranul smartphone-ului și gata, te-ai conectat. Aplicația dedicată se numește OnePlus Buds, dar nu o găsești pe nicăieri ca aplicație separată, iar în Play Store spune că programul beta are numărul maxim de instalări – 15k. Dacă vrei să intri în setările căștilor, te duci în Setări / Bluetooth și conexiune dispozitiv, Bluetooth și accesezi secțiunea setări de la OnePlus Buds Pro. Dacă încerci să instalezi HeyMelody, îți spune că deja sunt disponibile setări în dispozitiv pentru căști și când accesezi HeyMelody te va duce direct în setările căștilor (ar putea fi un shortcut, pentru că OnePlus nu-ți oferă unul pe ecranul de start sau în sertarul cu aplicații);

2. Folosești un alt smartphone în afară de OnePlus? Culmea, este mai simplu. Pur și simplu, vei folosi aplicația HeyMelody dezvoltată de către OPPO. Recunoaște căștile OnePlus Buds Pro și faci setările necesare. O găsiți pe iOS și Android. 

Pe ecranul de start vei avea mai multe opțiuni: Căști și opțiunea de a oferi acces spre a prelua apelurile telefonice, conținut media audio, acces la agendă. Poți alege între AAC și SBC. Am rămas puțin surprins când pe Galaxy Note20 Ultra mi s-a întâmplat de câteva ori să se oprească căștile, pe OnePlus 9 Pro nu am avut această problemă. Este de la faptul că sunt probleme de compatibilitate, iar AAC-ul trece dispozitivul în modul silențios. Poți opta pentru SBC. 

Căști îți oferă acces la setările propriu-zise. Trebuie să le ai în urechi spre a seta ANC-ul, iar aici sunt trei moduri: Anulare zgomot, Dezactivat și Transparență. La Anulare zgomot sunt trei opțiuni: Anulare zgomot, Inteligent sau Anulare maximă zgomot. 

Comenzile către căști se dau prin controalele integrate în tijă, recunosc apăsare mai puternică. 

Strângeți rapid tija căștii = Play / Pauză;

Strângeți de două ori tija căștii = Piesa următoare;

Strângeți de trei ori tija cpștii = Piesa anterioară;

Strângeți lung tija căștii pentru o secundă = Navigare printre modurile de control ale zgomotului. 

Aș spune că necesită o perioadă de acomodare. Ești cumva ajutat pentru că atunci când strângi tija se aude un ușor zgomot ce atestă faptul că a fost preluată apăsarea. Nu oferă și o funcție de control a volumului (la Huawei îți plimbi degetul pe tijă, spre exemplu). 

La capitolul funcții speciale se află Zen Mode Air – activat rapid prin strângerea tijii pe o perioadă de trei secunde. Îl activezi și la opțiunea Zgomot alb ai Răsărit cald (se aud păsărele), Meditație, Vara pe malul mării, Camping noaptea și Islanda. În afara de Răsărit cald, celelalte le descarci. Preferatele mele au fost Răsărit cald și Camping noaptea. Ai opțiunea să salvezi aceste sunete, direct în căști. 

În secțiunea Teste căști veți găsi: 

  • test de potrivire a căștilor auriculare (verifică cumva dacă ai dopurile corecte);
  • amplificare sunet personalizată (test de auz, emite diverse sunete și te întreabă dacă le auzi, un fel de diagrama a auzului);
  • activezi sau dezactivezi detectarea introducerii în ureche. 

Nu am găsit moduri dedicate pentru sunet (Treble, Bass etc) și nici aplicație pentru Windows (de fapt, aici doar Buds-urile Samsung au așa ceva – din ce am testat până acum). Și nici nu poți să setezi diverși parametri în funcție de preferințe. Aici cred că OnePlus mai are aplicația de pus la punct spre a fi la nivelul concurenței. 

Sunet

Driverele de 11mm oferă până la 98 dB în varianta europeană și 102 dB pentru modelul vândut în India. Se aude foarte, foarte tare. Deja de pe la 60% te anunță că dacă urci volumul și asculți pentru perioade lungi de timp, riști să afectezi auzul. 

Au suficient de mult bass, simți o anumită spațialitate. Eu le-am ținut pe la maxim 70 – 80%, la 100% deja mi-ar fi zburat urechile, ad litteram. 

Din păcate, nu am găsit moduri de sunet și nici opțiunea în a configura sunetul după cum îți dorești. Trebuie să te mulțumești cu setările intriseci efectuate de către OnePlus. Mi se par a fi destul de bune, indiferent de ceea ce asculți. 

După perioade lungi de ascultat, vei simți o ușoară incomodare în ureche, dar după câteva minute de pauză, le vei putea pune din nou în utilizare. Pot fi folosite individual și autonomia ajunge astfel la valori și mai mari. 

În apelurile de voce mi se pare că se descurcă ok-ish. Nu pot să spun că m-a impresionat, îl auzi bine pe interlocutor, dar mai scapă diferite sunete ușor ciudățele. Jabra-urile mi s-au părut a fi mai bine puse la acest capitol. 

De fapt, impresionează ceva la OnePlus Buds Pro?

Da. Anularea activă a zgomotului – ANC-ul. Poți avea pe cineva lângă tine care vorbește și nu auzi aproape nimic. Te uiți pe buzele sale spre a încerca să înțelegi ceva. Jos pălăria pentru cum se descurcă aici. Bass-ul mi se pare a fi ușor tern față de ce oferă Buds Live în modul Dinamic. 

ANC-ul și amplitudinea oferită. Din păcate, nu ai mai multe opțiuni de personalizare. 

Autonomie

Spun din start că este autonomie mare. Valorile oferite de producător mi se par a fi în linie cu ceea ce primești în realitate – 5 ore cu ANC activat, 7 ore fără ANC. Cu carcasa ajungi la 28 ore cu ANC activat și 38 ore – fără ANC. Ideea este că eu am obținut valori bune pentru că nu am putut seta volumul la mai mult de 50% din cât oferă, vreau să aud în continuare. Pe OnePlus îți afișează energia din căști, în colțul din dreapta sus, acolo unde ai și info legate de bateria din telefon.

Se încarcă pe USB Type-C – 7.5W și wireless – 2W. 

Preț

OnePlus Buds Pro – 149 euro / aprox. 740 lei în magazinul oficial ce livrează și în România. 

Concluzii 

OnePlus Buds Pro
3.8 / 5 Gadget Score
Pro
  • sunet puternic (cred că sunt cele mai zgomotoase căști wireless din ce am testat până acum);
  • ANC de-a dreptul excelent (nu auzi mai nimic în jurul tău, când este setat la maxim și ai opțiunea Inteligent când vrei ajustare mai bună față de mediul ambiant);
  • ZenMode (un feature interesant);
  • autonomie mare (valorile oferite de producător mi se par a fi plauzibile în utilizarea reală);
Contra
  • fără moduri personalizate de sunet;
  • acces alambicat la setările căștilor pe smartphone-urile OnePlus;
Concluzii

OnePlus Buds Pro sunt o propunere interesantă. Le văd recomandate pentru cei ce folosesc un smartphone OnePlus, dar poți avea o experiență de utilizare destul de bună și pe orice alt smartphone cu iOS și Android, prin aplicația HeyMelody.

Concurența este acerbă în această zonă de preț, toate cu ANC și diferite elemente prin care ies în evidență. Mi-aș fi dorit să găsesc diferite moduri pentru sunetul oferit, să te lase să customizezi mai în detaliu ce sound primești în ureche.

Design4
Sunet4
Conectivitate4
Raport preț / specificații3

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.