gAuto

Preţurile carburanţilor au crescut constant în ultima perioadă, iar acest aspect îl simţim toţi în buzunarele noastre. Un plin de azi este cu mult mai scump decât un plin de acum o lună, trei luni, şase luni, un an. Raportat la un 12 luni cred că vorbim în unele cazuri de o creştere a preţului cu cel puţin 45 – 50%.

Şi pentru că preţurile au crescut peste tot în ţările democratice, m-am gândit să fac o comparaţie între ţările europene (am pus şi Belarus sau Rusia, chiar dacă aici democraţia este un simplu concept), să vedem cine stă mai bine sau mai rău decât România.

În tabel am prins preţurile medii din fiecare ţară la benzina şi motorina standard valabile la 13 iunie (la această dată am găsit cele mai recente cifre centralizate). Schimbul valutar a fost făcut la un curs de 4.9425 lei / euro.

Iată ce a ieşit:

Observaţi că preţuri bune vs România găsim în Belarus (-61% la benzină şi -63% la motorină), Rusia (-50% la benzină şi -52% la motorină), Malta (-23% la benzină şi -35% la motorină), Turcia (-12% la benzină şi -16% la motorină) şi Slovenia (-10% la benzină şi -10% la motorină). În general ţările non-membre UE au preţuri mai mici.

La polul opus vs România descoperim Norgevia (+48% la benzină şi +34% la motorină), Danemarca (+46% la benzină şi +19% la motorină), Finlanda (+45% la benzină şi +28% la motorină), Islanda (+43% la benzină şi +29% la motorină) şi Suedia (+26% la benzină şi +34% la motorină). Şi aici se observă un tipar şi anume ţările nordice au cele mai mari preţuri la carburant.

Ca o observaţie de final, 🇬🇷 aruncaţi un ochi pe Grecia 🇬🇷 . La benzină avem un cost cu aproape 38% mai mare decât în România, adică un preţ de aproape 2.4 euro / litru. Mare atenţie pentru cei care se duc cu maşina în Grecia anul acesta, preţul carburanţilor este cu mult mai mare decât în România, în special la benzină.

PS: Preţul din Ungaria este preţul standard, înainte de plafonarea de stat.