Zilele trecute discutam cu un cuplu care tocmai ce și-au cumpărat un DSLR. Nu o să discutăm despre marca aleasă sau care sunt caracteristicile de luat în seamă atunci când vrei să faci pasul spre un DSLR. Contează bugetul, priceperea în domeniu, la ce vei utiliza aparatul foto etc.
Îl aveau setat pe modul Auto și preferau să facă majoritatea fotografiilor în acest fel. Au evoluat DSLR-urile și rezultatele în modul Auto sunt decente , dar îți vei cunoaște aparatul abia atunci când vei ieși din zona de confort a modului de fotografiere cu setări predefinite făcute de aparat. Este ca și cum ai lăsa mașina ta să fie condusă de altcineva și nu-i poți imprima o tentă personală, nu o conduci astfel încât să facă ce dorești tu.
De ce să înveți a folosi DSLR-ul pe modul Manual?
1. Control total asupra fotografiei și adaptare la momentul în care captezi imaginea;
2. Scoți în evidență ceea ce dorești, poți exagera unele elemente pentru mai mult dramatism, pentru a sublinia o anumită idee;
3. Primul pas spre a trece la nivelul profesionist. Esti amator atâta vreme cât rămâi prins în modul Auto și mergând pe o cunoaștere a aparatului tău de tip DSLR faci primul pas spre categoria PRO, spre nivelul de profesionist în ale fotografiei.
Și până la urmă sunt doar câteva elemente de luat în calcul pentru a începe această călătorie a fotografiei pe mod Manual, cu setări personalizate.
a. Apertura – pentru fotografiile de portret, cele în care vreți să prindeți un cadru cât mai larg / landscape, fotografiile făcute unor obiecte aflate în imediata apropiere a aparatului / close-up sau în condiții de luminozitate slabă.
b. Shutter Speed – pentru imaginile captate pe timp de noapte, fotografii de acțiune, sport.
c. ISO – pentru captarea imaginilor în condiții de lumină slabă, fotografii de acțiune, scene de noapte, fotografii cu flash.
d. Flash – fotografiile de la o petrecere, portrete în spațiul exterior. Aici va trebui o combinație a mai multe elemente enunțate anterior.
Pentru mai multe detalii vă recomand Academia Canon. Puteți să parcurgeți și alte două articole pe aceeași temă:
I. Câteva tips & tricks învățate de-a lungul timpului în domeniul foto;
II. Despre Academia Canon și cinci motive pentru care merită să participi.