Am văzut multe reacții vehemente prin comentariile de pe site, dar și în social media cu referire la decupajul preluat din mers și de smartphone-urile Android (mai întâi de către companiile B-Brand și încetul cu încetul și de liga mare).
Una dintre cele mai nuanțate opinii le-am găsit la Adrian Popa de la Go4it.
Primul smartphone cu decupaj în partea superioară a fost Essential Phone, dar iPhone X putem spune că a brevetat bretonul (decupaj mai larg pentru camera frontală și tehnologia din spatele Face ID).
De ce cred că sunt opinii agresive pe această noutate în ce privește designul de telefoane mobile?
- A debutat pentru prima dată pe iPhone X, smartphone-ul pe care orice heavy user de Android îl consideră a fi dușmanul de moarte, cu ghilimelele de rigoare (produsul pe care nu doresc să-l vadă replicat în universul Android);
- Notch-ul din partea superioară devine deranjant în modul landscape când mușcă din materialele video, spre exemplu;
- Pare a fi doar un moft de moment, să copieze ceea ce apare pe iPhone cu speranță că-i vor replica o parte din succesul comercial (27 milioane unități vândute în 2 luni – noiembrie și decembrie 2017).
Din punctul meu de vedere, nu mă deranjează așa puternic. Am văzut ASUS Zenfone 5 și 5Z, iar telefonul chiar se prezintă foarte bine. Am înțeles că și prețul va fi ofertant (Qualcomm Snapdragon 845 + 8 GB RAM și 128 GB stocare la 2999 lei). Mi s-a părut și destul de compact pentru cei 6.2 inch ai ecranului, plus că formatul 19:9 a fost gândit special pentru modul landscape când notch-ul este anulat.
Sunt în grupa celor ce nu ar fugi de un telefon mobil pentru că are decupaj a la iPhone X. Sunt de acord că este un trend de moment și viitorul este al smartphone-urilor cu ecrane ce acoperă peste 90 – 95% din partea frontală.