Smartphone

Din păcate preţurile flagship-urilor au urcat energic în ultimii ani, bariera de 1000 de euro fiind depăşită de mai multe modele. Cei care au spart gheaţa au fost americanii de la Apple în urmă cu ceva ani, iar de atunci aceştia continuă să dicteze direcţia pieţei din zona smartphone-urilor premium.

“Mărul muşcat” a anunţat în această lună trei noi telefoane: iPhone 11, 11 Pro şi 11 Pro Max. Preţurile în Europa, respectiv România, continuă să fie la fel de mari, însă ca de obicei Apple nu duce lipsă de cerere.

Picodi.com, o platformă internaţională de smart-shopping, a realizat o analiză ce prezintă prețurile reale a iPhone-ului 11 Pro în raport cu un salariul obișnuit în câteva țări ale lumii. Practic aceştia au luat iPhone 11 Pro de 64 GB + salariul mediu brut din fiecare ţară şi au calculat câte zile de muncă sunt necesare pentru ca cetăţeanul din ţara respectivă să îşi poată cumpăra cu banul jos acest model de iPhone.

Cum era de aşteptat, România se află undeva pe la coada clasamentului şi printre ultimele din Europa. La un iPhone 11 Pro de 64 GB cu preţ oficial de 5399.99 lei şi un salariu mediu brut de 5019 lei (adică 3119 lei net), un român ar trebui să lucreze 36.4 zile pentru a-şi putea permite acest smartphone (fără a lua în calcul costurile vieţii de zi cu zi).

Cel mai slab rezultat obţinut din ţările prinse în analiză a fost realizat de Ucraina, acolo unde în medie un ucrainian trebuie să muncească 96.7 zile pentru a-şi permite un iPhone 11 Pro de 64 GB. La polul opus se află elveţienii, aceştia trebuie să muncească doar 4.8 zile pentru a-şi achiziţiona acelaşi device.

Categorii: apple
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.