Retelistica

Aș putea spune că este zvonul începutului de an. Era evident că de ceva timp, Telekom România nu se descurcă prea bine în ce privește rezultatele financiare, dar și în ce privește percepția sa în piață. Informația a fost dată în premieră de către Mirsanu.ro

De-a lungul timpului am realizat articole în care am invitat pe cei ce ne citesc site-ul să voteze cel mai bun operator de telecomunicații, iar Telekom a ajuns de fiecare dată pe ultima poziție, în spatele Orange, Vodafone și Digi Mobil, chiar la distanță apreciabilă. Pe sfârșit de 2016, au strâns doar 76 de voturi din peste 1510 opțiuni, Vodafone, Orange și Digi Mobil au strâns de la 399 voturi în sus.

Telekom are două divizii în România:

  1. Telekom Romania Communications – vechiul Romtelecom;
  2. Telekom Romania Mobile Communications – defunctul Cosmote.

Telekom Romania Communications are 1.19 milioane clienți pe internetul broadband și 1.46 milioane clienți pe serviciile TV. Divizia de mobile are 5.6 milioane clienți, 71% pe cartele preplătite și restul pe abonamente. Datele sunt valide la începutul lui iulie 2016.

Orange ar fi interesat de Telekom Romania Communications (telefonie fixă, cablu TV și internet fix), iar RCS-RDS de cealalătă divizie. Asta i-ar ajuta să crească substanțial în ce privește acoperirea, spectru etc. Ar putea dezvolta o infrastructură care să concureze de la egal la egal pe termen lung cu Orange și Vodafone. Apropo, între Orange și Telekom a fost încheiat un acord prin care Telekom primește acoperire în spectrul 4G al Orange, iar Orange folosește rețeaua de fibră optică a Telekom din marile orașe.

Ieșirea Telekom din piața locală ar fi o pierdere pentru client, concurență mai mare = servicii de mai bună calitate, bătălie a promoțiilor etc. Orange și RCS-RDS și-ar întări portofoliile și ar avea o bază mai puternică de investiții pe viitor, Vodafone ar fi prins pe picior greșit (lipsă servicii de internet fix și cablu TV).

Pe de altă parte, nu știu cât de ușor s-ar putea face o astfel de tranzacție. Telekom are un acționariat format din grupul elen OTE controlat de către Deutsche Telekom – 54% și statul român – 45.99%. Datoriile Telekom ar fi de 1 miliard euro. Trebuie precizat că suntem pe tărâmul zvonurilor și nimic nu a fost confirmat oficială de către Orange, Telekom sau RCS-RDS. Așa s-a mai discutat la un moment dat de un precontract prin care Vodafone ar fi dorit să cumpere RCS-RDS și s-a dovedit a fi un fals.

Cert este că piața locală nu poate susține 4 operatori de telecomunicații, iar veriga slabă se dovedește a fi Telekom. Nu știu dacă vă mai aduceți aminte, dar la un moment dat, Telekom a fost jucătorul disruptiv din piață (la trecerea de la Cosmorom la Cosmote, ofertele bune pe cartele preplătite, telefoanele mobile neblocate în rețea etc). În timp, nu au reușit să țină pasul ca și infrastructură cu Vodafone & Orange, iar de la rebranding nu au mai adus oferte tentante, pur și simplu, parcă nu au vrut să mai conteze în piață.

Mai multe detalii legate de această mișcare din piață presupun că vor fi aflate în perioada imediat următoare.

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.