Câteva tips & tricks învățate de-a lungul timpului din domeniul foto / Partea I

27/04/2013

Sunt pasionat de fotografie, dar de multe ori nu am avut timp suficient spre a studia cu adevărat în acest domeniu. S-au dovedit de bun augur seminariile la care am participat din calitate de invitat. Cele mai recente ar fi excursia organizată de F64 la Sinaia și prezentarea Academiei Canon de către Dan Besliu.

M-am gândit să reunesc câteva elemente pe care le-am învățat și care vă vor fi de bun augur. Sunt sigur că printre voi se află pasionați ai fotografiei ce vor continua aceste sfaturi, le vor face și mai bune. O parte dintre tips & tricks-urile mele sunt tehnice, altele m-aș forța să spun că-s atehnice.

1. În fotografie sunt patru elemente care dacă le stâpânești vei putea trece pe modul Manual fără probleme: diafragmă, timp de expunere, ISO, expunerea.

Diafragma depinde de caracteristicile obiectivului și reglează lumina care trece dincolo de obiectiv spre a fi captată de senzor. Cu cât diafragma este mai mică cu atât trece mai multă lumină. Principalele trepte: 1 / 1.4 / 2 / 2.8 / 4 / 5.6 / 8 etc. Cantitatea de lumină de la o treaptă la alta a diafragmei se dublează sau înjumătățește.

Timpul de expunere reprezintă intervalul în care lumina va atinge senzorul și va duce la imprimarea unei anumite cantități de informație.

ISO reprezintă capacitatea senzorului de a amplifica cantitatea de informație. Folosește un algoritm care diferă de la un aparat foto la altul. Cu cât crește ISO va crește și zgomotul în imagine, va fi mai puțin clară.

Expunerea reprezintă cantitatea de lumină ce trece prin obiectiv și ajunge la senzorul aparatului într-un anumit interval de timp. Expunerea se măsoară cu ev-ul.

Sunt trei elemente variabile: timp de expunere, ISO și diafragma. Cele trei în mod coordonat afectează modul în care va arăta imaginea ta.

2. Cu un aparat foto mai greu s-ar putea să obții imagini mai clare pentru că se activează alte grupe de mușchi și tremuratul dispare. Așa că în fotografie nu trebuie să te orientezi mereu spre cel mai ușor sau compact aparat foto.

3. Extensia RAW vă ajută la postprocesarea imaginilor. Spre exemplu, dacă doriți să aveți un plus de luminozitate în fotografie la un fișier RAW se obține mult mai rapid decât la un JPEG.

4. În fotografie contează enorm cel din spatele aparatului, perspectiva pe care el o are. Elementele tehnice le poate învăța oricine, dar să faci o fotografie cu adevărat interesantă nu-i la îndemânul oricui. Este cale lungă de la elementele matematice ce compun fotografia până la a fi artist.

5. Lumina contează enorm și mai ales la fotografia de produs sau la portret. Asta am învățat pe pielea mea când încercam să fac poze cât mai reușite la device-urile testate. Inevitabil a trebuit să aleg un kit cu două + două lămpi. Lumina naturală ar fi perfectă, dar nu ne este întotdeauna la îndemână.

6. Regula treimilor se aplică pentru a avea o fotografie centrată. Sunt trei segmente pe verticală și trei pe orizontală. Se obține un pătrat central în care ar trebui dispus subiectul pentru o imagine echilibrată.

7. Pentru a transmite un mesaj puternic trebuie ca imaginea să fie cât mai simplă, să nu ai de a face cu o abundență de elemente care să atragă privirea celui care urmărește fotografia.

Sfaturi similare cu cele de mai sus veți primi în cadrul cursului intensiv susținut de Dan Beșliu la Academia Canon. Vă asigur că acolo vor fi mult mai multe elemente noi și bine precizate. Programul este pe o  singură zi și costă doar 50 de lei dacă ați cumpărat în ultimul an un accesoriu sau un aparat foto sau video de la Canon.

La final mi-ar fi de folos dacă extindem partea de tips & tricks. Sunt sigur că mai am multe de învățat și voi vorbi despre experiențele mele în domeniul foto. Putem continua discuțiile pe pagina de facebook a Canon România.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.