Discuția legată de 4G s-a animat puternic după ce Digi Mobil a intrat în horă, la scară mult mai mică față de giganții telecom din țara noastră. 

Sunt hărți cu gradul de acoperire în 2G, 3G și 4G pe site-ul fiecărui operator în parte, dar mi-am dorit detalii de la sursă. Orange m-a direcționat către cele mai noi date ale sale, reprezentanții Telekom România mi-au trimis răspunsul de mai jos, iar Vodafone a dat detalii prin evenimentul de acum câteva zile.

Un alt articol corelat este legat de împărțirea spectrului 4G în țara noastră, investițiile făcute pentru licențe și benzile de frecvență. Puteți face o mică comparație cu acoperirea 4G din iulie 2014 ( Orange – 45% din populația totală și 73% din mediul urban, Vodafone începuse în 10 orașe, la fel și Cosmote / actualul Telekom).

A. Orange

Orange-4G

Harta de acoperire a Orange în 4G și 4G+;

  • 67% din populația totală a României este acoperită în spectrul 4G;
  • 95% din populația urbană;
  • aici puteți verifica dacă sunteți sub acoperirea rețelei 4G a Orange.

B. Vodafone 

Vodafone-4G

Zonele galbene sunt în acoperire 4G;

  • primele 100 de orașe din țară, toate cele 41 de reședințe de județ;
  • 2500 de localități în total;
  • servicii 4G+ în București, Brașov, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Galați și Ploiești.
  • harta de acoperire pe care Vodafone o aduce pe site-ul său.

C. Telekom

Telekom-4G

Investițiile Telekom în 4G par a fi mai puternice în sudul țării;

  • 35% din totalul populației;
  • peste 2 milioane de oameni beneficiază de 4G-ul Telekom;
  • harta de acoperire o găsiți pe telekom.ro în secțiunea dedicată.

Care sunt planurile Digi Mobil?

RCS-RDS se află la început de drum și la sfârșitul lui septembrie își deschide 4G-ul în 12 orașe: București, Cluj, Timișoara, Brașov, Oradea, Craiova, Constanța, Iași, Arad, Sibiu, Pitești și Ploiești.

Până la sfârșitul lui 2015 își dorește să ofere 4G și în Galați, Brăila, Baia Mare, Târgu Mureș, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu, Reșita, Slatina, Hunedoara, Vaslui, Alexandria. Total: 25 de orașe.

La Digi Mobil este nevoie și de un smartphone compatibil. Ceilalți operatori nu se lovesc de un astfel de impediment, având și mai mult spectru concesionat.

Concluzie

Orange se află în pole position, Vodafone încearcă să recupereze și se află pe locul 2, Telekom se descurcă ceva mai modest față de ceilalți 2 jucători, iar Digi Mobil se află la început de drum. Revin cu stadiul acoperirii în 4G, peste jumătate de an.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.