Apple în cazul iPhone 7 și iPhone 7 Plus a renunțat la jack-ul de 3.5 mm și trendul a fost preluat încet și de către alte companii ce produc telefoane Android. Cred că în maxim 2 – 3 ani nu o să mai găsim bătrânul jack pe smartphone-uri, vor fi doar excepții de la regulă.
iPhone X prefigurează un alt element pe care nu-l vom mai găsi pe telefoanele mobile în același orizont de timp cu jack-ul de 3.5 mm – cititorul de amprentă. Abia ce începuse a fi preluat de la dispozitivele high-end și până la cele din categoria low-cost, că deja s-ar putea să-l avem ieșit din schemă – cel puțin pe terminalele premium.
Pe iPhone X debutează o tehnologie de recunoaștere facială 3D ce combină: camera + scanner 3D. Sunt proiectate 30.000 de puncte invizibile spre a realiza o hartă 3D a feței utilizatorului. O cameră în infraroșu ajută în recunoașterea feței și în spațiile întunecate sau cu lumină scăzută. Prin această metodă sunt evitate situațiile hilare când recunoașterea facială ajunge a fi păcălită cu o simplă imagine.
Flagship-ul Apple detectează când te uiți la display și se deblochează automat. Aș spune că ai o fracțiune de secundă în plus față de cititorul de amprentă, la acest capitol. Recunoașterea facială 3D este la început și cu siguranță că Apple va dezvolta software-ul în funcție de feedback-ul primit etc.
Sunt două elemente importante:
- Teama pe partea de securitate a datelor – cum sunt protejate scanările 3D pentru fețele a milioane și milioane de utilizatori;
- Cum va reuși Apple să motiveze băncile în a utiliza recunoașterea facială 3D în dauna cititorului de amprentă.
Punctul 1 ar putea fi rezolvat așa cum au procedat cu Apple Pay – chipset dedicat pentru stocarea datelor + element de securizare suplimentar.
Al doilea este și mai ușor de atins. iPhone X este un dispozitiv cu preț mare, cei ce-l vor folosi vor avea venituri peste medie – clientelă pe care orice bancă și-o dorește a fi servită în mod corespunzător.
Fie că ne place sau nu, Apple îl putem considera un trendsetter. Prin centrele R&D de la Huawei și Samsung aș spune că avem puțină agitație. :)