Pe 16 octombrie a fost o dezbatere interesantă la Parlamentul European. Era vorba despre 5G și Huawei în Europa, iar sala era plină la refuz.
Ghiciți cine se afla la prezidiu?
…, Maria Grapini.
A ajuns să conducă discuția despre 5G și Huawei din postura de vicepreședintă a Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor.
Toată lumea venise acolo cu un scop, să afle poziția instituției europene față de Huawei în domeniul tehnologiei 5G. Oficialii chinezi erau pregătiți să răspundă pe acest subiect și au fost câteva întrebări pertinente de la jurnaliști din sală.
Doar că Maria Grapini s-a repezit să ne spună că de fapt discuția nu este doar despre Huawei ci mai degrabă despre oportunitatea adoptării tehnologiei 5G în Uniunea Europeană. Reprezentantul Huawei își terminase alocuțiunea, a răspuns la câteva întrebări, a intervenit Grapini cu punctul de vedere de mai sus, a mai fost o intervenție de la un oficial Vodafone și după aceea deja sala a început să fie eliberată încetul cu încetul. Nu era topicul pe care cei prezenți îl așteptau.
Nu ai cum să vorbești despre oportunitatea 5G, când este clar că avem de-a face cu viitorul în telecomunicații și sunt deja studii de caz la orizont.
Discuția este alta, dacă accepți tehnologie 5G de la Huawei în Uniunea Europeană sau aștepți concurența să dezvolte soluții la nivelul lor. România și Polonia sunt țările europene ce au semnat un Memorandum pe 5G, în Polonia este cunoscut și în țara noastră din câte știu ar fi secret pentru moment. Licitația ANCOM pentru 5G a fost amânată și pentru a aplica acest memorandum secret în legislație (ar cuprinde unele recomandări ale SUA).
De fapt, avem de-a face cu o bătălie între doi giganți: SUA și China, Huawei și Uniunea Europeană sunt prinse cumva la mijloc (Huawei din postura de dezvoltator și furnizor de tehnologie, iar UE din poziția de client). 5G-ul urmează a avea numeroase aplicații în domeniul industrial, sănătate, educație, agricultură etc. O revoluție industrială smart se anunță în următorii ani. SUA știe că dacă nu blochează avansul tehnologic chinez pe segmentul de telecomunicații, pierde o importantă poziție strategică la nivel economic. De aici și lobby-ul pe care-l face pe lângă unele state ce au relații strânse cu ei (România și Polonia au baze militare americane, soldați cantonați pe teritoriul lor etc).
Uniunea Europeană s-ar putea să vină cu o poziție oficială care să fie aplicată la nivelul statelor membre. Totuși, la cât de complex este mecanismul birocratic și la ce problemă majoră au de rezolvat în viitorul apropiat – Brexitul, aș spune că vor trece ani de zile, ani de zile în care timpul nu stă pe loc și fiecare stat își va găsi propria soluție. Germania a dat un semn, unul care s-ar putea să fie preluat și de alte state membre.
Declarații ale reprezentantului Huawei făcute în prezentarea efectuată în cadrul ședinței Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor:
- Huawei și-a programat investiții de 90 miliarde euro în R&D pe următorii 5 ani;
- 23 de facilități de R&D în 14 țări europene (în România au un centru de suport și R&D, peste 7000 de angajați);
- investiții importante programate în Germania, România, Spania și Marea Britanie;
- introducerea GDPR este o soluție excelentă, o aplică pe zona de securitate cibernetică;
- 5G-ul este precum un copac, dar posibilitățile aduse de tehnologie sunt precum o pădure;
- 5G-ul poate ajuta Europa să fie lider în a 4-a revoluție industrială.
Două întrebări-cheie la care Huawei a venit cu răspuns:
1. Care este implicarea guvernului chinez în cadrul companiei Huawei?
Huawei este o companie privată deținută de către angajații săi. Compania respectă regulamentele și legile statului de unde a pornit la drum așa cum procedează în orice țară în care-și desfășoară activitatea.
2. Cum răspundeți cu privire la acuzațiile SUA cu privire la existența unui backdoor în echipamentele de rețea Huawei?
Dacă exista un backdoor în echipamentele Huawei era deja descoperit până acum. Sunt respectate normele 3GPP și GSMA, există corespondență cu echipamentele concurenței prin respectarea unor standarde și protocoale, fiecare operator își dă acceptul pe echipamentul adus în rețea etc. Respectăm interesele clienților noștri și nu oferim datele din rețea către altcineva. Dacă am folosi o soluție cât de mică ar fi echivalentul unei sinucideri pentru companie și prezența sa globală.
Care sunt soluțiile pe care UE le poate accesa legat de 5G?
- acceptă lobby-ul american și refuză tehnologia Huawei pe teritoriul său (ambasadorul SUA pe lângă Uniunea Europeană a refuzat să fie prezent la această dezbatere, la fel și concurența directă a Huawei). Așteaptă după tehnologia americană și europeană, se strânge dependența de SUA și economia pierde un tempo față de trendul de dezvoltare global;
- permite Huawei să-și extindă prezența în Europa, relațiile cu SUA se răcesc și mai puternic (oricum se află într-o perioadă rece de când Trump a devenit președinte). SUA s-ar putea în epoca Trump să meargă până la desființarea NATO dacă interesele sale nu sunt respectate.
Care sunt punctele forte pentru Huawei?
- relația cu operatorii de telecomunicații și lobby-ul pe care aceștia îl fac la nivel european pe lângă fiecare stat în parte. Vorbim de o industrie în care trebuie să adopți cele mai noi tehnologii din mers, nu-ți permiți să bați pasul pe loc. Trebuie să te încadrezi în anumite limite de cost și profit etc. Au colaborat în trecut, sunt mulțumiți de echipamente etc.
- cei mai avansați în tehnologia 5G la momentul actual. Au început dezvoltarea 5G cu mul timp înaintea concurenței, au cele mai multe patente, au început deja să aplice tehnologia în China etc. Au un tempo în plus fața Cisco & co. Ecartul dintre ei și concurență ar fi estimat la 5 ani, după unele surse.
Care sunt punctele slabe ale Huawei?
- relația tensionată cu SUA;
- temerile legate de structura acționariatului său și implicarea guvernului chinez.
Ce soluție ar putea veni din partea UE?
O agenție cu specialiști care să se ocupe suplimentar de certificarea și testarea echipamentelor și software-ului ce urmează a fi utilizate în Europa. Cred că Huawei și clienții săi de pe bătrânul continent ar fi dispuși să contribuie financiar spre a duce la capăt o astfel de inițiativă.
Din păcate, nu știu cât de deschisă este Uniunea Europeană, cât de repede își ajustează mecanismele birocratice spre a lua o decizie în timp util. Agenția de care vorbeam mai sus trebuia să fie deja pe picioare. După cum ați văzut la început de articol, în Parlamentul European abia se discută de utilitatea / inutilitatea tehnologiei 5G. Sper că în spate sunt și specialiști, nu doar politicieni în genul lui Grapini.
Nu am învățat mare lucru de la dezbaterea din Parlamentul European. Am remarcat lobby-ul operatorilor și cum fac front comun în spatele Huawei, cel puțin pentru moment. Grapini se felicita singură pentru idee și a declarat cu nonșalanța că așa sală plină nu a mai văzut la nicio altă dezbatere la care a participat în mandatele sale de europarlamentar. De parcă totul se rezolvă dacă găsești un topic interesant.
Poziția României legată de Huawei și 5G nu este cunoscută oficial. Urmează alegeri prezidențiale și parlamentare, ANCOM-ul așteaptă o nouă conducere politică. S-ar putea ca salvarea politicienilor de la București să vină din partea UE ce s-ar putea să adopte o legislație în acest sens. 2020 este un an important pentru Huawei, pentru tehnologia 5G și pentru dezvoltarea rețelelor pe bătrânul continent. Să vedem dacă timpul este răbdător cu noi.