ADATA este unul dintre brandurile cunoscute pentru producția de spații de stocare. Mi-a sosit la review un HDD extern de 2 TB cu lumină RGB și design ce-l ajută să reziste la intemperii – ADATA HD770G.

HDD-ul extern sosit la test nu este orice fel de HDD extern. Are două certificări obținute în ce privește rezistența la șocuri, apă și praf. La exterior se evidențiază prin LED-urile RGB, la modă în ultima perioadă (de la tastaturi și până la memorii DRAM).

Specificații

 • dimensiuni de 139 x 98 x 26 mm (Lungime x Lățime x Înălțime), 270 gr.;
 • USB 3.2 Gen1, compatibil cu Windows XP / Vista /  7 / 8 / 8.1 / 10, Mac OS X 10.6 și versiunile superioare de software, Linux Kernel de la 2.6 spre edițiile mai noi;
 • format 2.5 inch, alimentare la DC 5V și 900 mA;
 • certificare IP68 pentru rezistența la contactul cu apa și praful (120 de minute la 2 metri adâncime în apă) + îndeplinește standardele MIL-STD-810G 516.6 (căderi de până la 1.22 metri înălțime etc);
 • temperaturile între care funcționează – 5 grade Celsius – 50 grade Celsius, garanție de 3 ani;
 • versiuni cu 1 / 2 TB, pe roșu și negru;
 • fabricat în Taiwan.

Design 

În pachet dați de HDD-ul propriu-zis, cablu USB – USB 3.2 Gen 1 (cablu scurt, dar solid), ghid de utilizare (pe care nu-l va citi nimeni, HDD-ul îl conectezi la PC prin cablul din pachet și gata).

LED-urile RGB se află în partea superioară. HDD-ul de 2 TB are o protecție în trei straturi și înțeleg cum au obținut certificările IP68 și MIL-STD810G. Zici că este îmbrăcat într-o husă din plastic cauciucat. Au sacrificat dimensiunile sale spre a-l face cât mai rezistent.

Portul USB 3.2 Gen 1 este protejat cu un capac special, înțeleg că au și obținut un brevet pe aici. Mi se pare a fi o prindere serioasă ce-ți dă impresia că rezistă în timp. Nu este în genul a ceea ce avea Samsung GALAXY S5, la o săptămână de utilizare deja se pierdea capacul din plastic.

Designul HDD-ului te duce cu gândul la ideea de navă spațială. LED-urile sunt de o parte și de alta a părții centrale lucioase, iar plasticul cauciat mat de pe stânga și dreapta contribuie la senzația de grip. Cântărește 270 gr. și dimensiunile sale externe sunt de 139 x 98 x 26 mm. Am testat modelul pe negru, dar zona cu textură poate fi și pe roșu (cred că roșul se potrivește mai bine cu iluminatul RGB ce însoțește produsul).

Performanță

HDD-ul din ADATA HD770G este de proveniență Western Digital și atinge până la 5400 rpm, 1.81 TB în mod real. În CrystalDiskMark a obținut 459.91 MB/s la citit și 294.05 MB/s la scris. Sunt valori normale pentru un HDD extern și cumva în limitele a ceea ce poate fi obținut.

A obținut 125.85 MB/s la citit și 124.16 MB/s la scris.

Preț

HDD extern ADATA 770G de 2 TB – 670 lei în eMAG Marketplace.

Concluzii

Este un HDD extern ce se adresează celor ce pun preț pe rezistența la intemperii și la contactul cu apa sau, pur și simplu, caută un HDD care să nu le ofere surprize în caz de accidente neașteptate etc. Cine pune prețul pe primul loc, găsește alternative la costuri mai mici.

Cei ce doresc un HDD extern cu adevărat rezistent au în ADATA 770G o soluție la îndemână.

PRO

 • certificare IP68 și MIL-STD-810G în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful, dar și în caz de șocuri mecanice;
 • iluminare RGB ce-l scoate din anonimat;
 • protecție triplu strat pentru HDD.

CONTRA

 • nu poți controla luminile RGB, să fie afișată o anumită culoare sau să fie oprite.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.