Ce componente recomandă MSI pentru un desktop PC de gaming echilibrat

09/03/2023

De câteva zile (bune) am terminat construcția unui nou desktop PC, în care placa de bază și cea video sunt de la MSI. Pentru prima există deja review pe site, pentru a două componentă recenzia este în lucru.

Până una alta, haideți să vedem cum arată un desktop PC de gaming echilibrat în viziunea MSI, deci nu unul entry level, dar nici unul top. Evident că recomandările se referă la componente de la MSI, dar vom vedea și la ce tip de procesoare s-au gândit.

În primul rând, pentru carcasă ai putea alege MSI MPG GUNGNIR 110R, una ATX mid-tower, ce va accepta oricare dintre celelalte componente recomandate mai jos.

Această carcasă acceptă sisteme de răcire AIO de 360 mm în față sau de 240 mm sus și poate fi aleasă și în versiune de culoare albă.

A doua opțiune de carcasă este modelul MSI MAG VAMPIRIC 300R.

https://l.profitshare.ro/l/11533881

În format mid-tower, aceasta poate acomoda sisteme de răcire cu radiatoare de 360 mm atât sus, cât și în față, așa că oferă o flexibilitate mai ridicată.

Sursa de alimentare este componentă extrem de importantă în realizarea unui desktop PC de gaming, una căreia anumiți utilizatori nu-i acordă importanța cuvenită.

Sursa MSI MAG A850G PCIE5

MSI recomandă în acest caz sursa MPG A850G PCIE5 80-PLUS GOLD, ce integrează numai condensatori japonezi de 105°C, pentru o durată de viață lungă chiar și în sarcini ridicate susținute. Pentru a-i asigura de asta, MSI oferă o garanție de 10 ani.

Procesoarele reprezintă inima oricărui sistem PC, dar pentru a nu duce bugetul foarte sus MSI recomandă Intel Core i5-12400, Intel Core i5-12400F sau, pentru cei mai pretențioși puțin, un Intel Core i5-13500. Oricare ar fi alegerea, poți fi sigur că puterea de procesare este suficientă, asta fiindcă în jocuri te vei baza mai mult pe plăcile video extrem de competente MSI NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti.

Placi video MSI NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti

Sunt 4 modele de plăci video RTX 4070 Ti în spatele link-ului de mai sus, dar chiar și cea mai accesibilă dintre ele vă garantez că nu are nici cea mai mică problemă cu gaming la detalii maxime, indiferent de titlu, atât timp cât nu vrei neapărat rezoluție 4K. Ba chiar și la astfel de rezoluție majoritatea jocurilor sunt duse admirabil, cu atât mai mult cele cu suport NVIDIA DLSS.

Să nu uităm că pentru procesoare este nevoie de un cooler capabil, iar aici MSI vine cu două variante: MAG CORELIQUID C240 AIO sau MAG CORELIQUID C360 AIO, ambele cu iluminare ARGB atât pentru modulul ce se fixează pe procesor, cât și pentru ventilatoare.

Pentru placa de bază avem opțiunea pe care am ales-o și eu, anume MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi, despre care nu voi mai aduce detalii suplimentare, întrucât am spus tot ce aveam în review.

A doua variantă ar fi placa de bază MSI MAG B760M MORTAR MAX WIFI, al cărei mare avantaj ar fi dat de tehnologia OC Engine.

Placa de baza MSI MAG B760M MORTAR MAX WIFI

Generatorul său de frecvențe permite overclocking BCLK pe procesoarele Intel blocate și pe chipset-ul B760 blocat, astfel încât să poți obține maximum de la procesor chiar și atunci când alegi unul de buget.

Sigur că mai este nevoie de măcar două alte componente spre a putea închide carcasa, iar acestea sunt reprezentate de memoria RAM și de SSD. Pentru prima recomandăm desigur module DDR5, asta nu neapărat pentru o performanță cu adevărat uimitoare față de DDR4, ci pentru a fi asigurat pe viitor.

La SSD-uri eu aș recomanda ceva tot de la MSI, mai exact modelele Spatium M480. Vorbim despre SSD-uri în format M.2 2280 și interfață PCI Express 4.0 x4, ce pot atinge viteze maxime la citire de 7000 MB/s, pentru ca la scriere să se poată ajunge la 6800 MB/s.

Sunt sigur că există și configurații și mai bune decât cele recomandate de MSI, dar acestea sunt recomandările lor, iar noi le-am prezentat ca atare.

Acest articol face parte dintr-o campanie de promovare a produselor MSI, iar link-urile către magazinele online sunt de afiliere și ne pot aduce un anumit comision, fără ca asta să genereze costuri suplimentare pentru client.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.