Ce cumpărăm: specificații sau experiență de utilizare?

03/10/2014

Sunt numeroase comentarii legate de iPhone 6, iPhone 6 Plus și telefoanele rivale cu Android: Samsung GALAXY Note 4, LG G3 etc. Discuțiile sunt centrate pe ideea că iPhone-ul nu are cine știe ce specificații și costă o căruță de bani, iar telefoanele Android au preț ceva mai mic și oferă date hardware mai interesante.

De genul că iPhone 6 are 1 GB RAM, iar Note 4 ca alte câteva modele Android oferă 3 GB RAM, procesor dual-core la 1.4 GHz vs procesoare quad-core sau octa-core cu frecvențe de până la 2.7 GHz , cameră de 8 Megapixeli ce filmează la 1080p vs camere de 16 sau 20 Megapixeli ce filmează 4K etc. Aș putea continua cu zeci de alte comparații similare.

Și în acest context vine întrebarea din titlu. Specificații sau experiență de utilizare?

Am testat multe telefoane Android ce promiteau marea cu sarea pe hârtie, dar în realitatea ofereau o experiență de utilizare mediocră. Software-ul pare de multe ori a fi scris cu picioarele, unele aplicații au lag. Aș putea da un exemplu. Am jucat Asphalt Overdrive pe iPhone 6 și pe Samsung GALAXY S5 4G+ (cel cu Snapdragon 805 și Adreno 420). Care credeți că avea lag în joc? Și regret nespus că nu am făcut un clip. iPhone-ul l-am returnat și urmează a-i scrie recenzia detaliată, impresiile formate în câteva zile de utilizare.

Acum să nu subînțelegeți că apreciez iPhone-ul în mod deosebit. Aș merge și pe un alt exemplu. Motorola Moto G cu Android 4.4 KitKat în stadiu nativ se comportă mult mai bine decât telefoane Android și cu preț de 2 ori mai mare. Mă gândesc că de multe ori ne concentrăm prea tare asupra specificațiilor și mai puțin pe ceva cu adevărat palpabil, experiența de utilizare, modul în care rulează diverse aplicații, jocuri etc.

Aștept comentariile voastre și extindem discuția în rubrica dedicată.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.