Ce este o imprimantă multifuncțională?

Acesta este pur și simplu un dispozitiv care are capacitatea de a îndeplini toate sarcinile care înainte trebuiau efectuate de mai multe mașini. Tehnologia avansează și a reușit să reunească cele mai importante și necesare lucruri într-o singură imprimantă, de unde și termenul de multifuncțională.

Imprimanta multifuncțională încorporează, așa cum sugerează și numele, o imprimantă, un scaner și un fotocopiator. Cu toate acestea, în funcție de model, acestea pot include și un fax, carduri de memorie, hard disk etc. Evident, fiecare model va îmbunătăți unele funcții sau altele și va adăuga mai multă tehnologie.

La ce folosește o imprimanta multifuncționala?

Principala funcție a imprimantelor multifuncționale este, așa cum am menționat deja, imprimarea, copierea și scanarea. În plus, și în funcție de modelul specific, putem găsi și unele cu posibilitatea de a trimite faxuri și documente prin mail. În prezent, aceste tipuri de dispozitive continuă să adauge noi servicii, cum ar fi conexiunea Wi-Fi, conexiunea Bluetooth sau intrările prin port USB.

Tipuri de imprimante multifuncționale

Imprimantele multifuncționale pot fi de două tipuri:

Imprimantă multifuncțională cu jet de cerneală. Aceste imprimante utilizează cartușe cu cerneală lichidă care amestecă culorile pentru a genera gama dorită.

Imprimantă laser multifuncțională. Aceste imprimante utilizează toner cu cerneală sub formă de pulbere și imprimă în negru.

Deși aceste dispozitive au fost create inițial pentru uz casnic sau pentru întreprinderile mici, astăzi și marile companii optează pentru acest tip de echipamente. Acest lucru se datorează, printre altele, faptului că acestea eliberează spațiu și evită necesitatea de a cumpăra alte dispozitive pentru a completa celelalte tipuri de imprimante.

Imprimante Epson – oferte

Avantajele imprimantelor multifuncționale:

Imprimantele multifuncționale au multe avantaje față de imprimantele tradiționale. Cine vrea să aibă trei dispozitive diferite când poate avea toate funcționalitățile într-unul singur sau dispune de suficient spațiu pentru a avea un dispozitiv pentru fiecare dintre funcțiile pe care trebuie să le îndeplinească? Dacă încă nu vă este clar, iată care sunt principalele avantaje ale acestui tip de dispozitiv.

Economisirea spațiului

Acolo unde înainte puteai găsi un fax, o imprimantă și un fotocopiator, acum vei avea un singur dispozitiv care îndeplinește mai multe sarcini la o calitate bună. Acest lucru economisește timp, spațiu și bani. Dacă nu dispuneți de mult spațiu, puteți profita la maximum de capacitatea și de spațiul companiei dumneavoastră.

Economisirea banilor

Acest punct este foarte important, deoarece, deși la prima vedere pare o imprimantă mai scumpă, nu ne gândim cu adevărat la întreținere. Atunci când un singur dispozitiv include mai multe, trebuie să ne facem griji doar pentru întreținerea unui singur aparat. Pe de altă parte, dacă am decis să cumpărăm un dispozitiv pentru fiecare sarcină, va trebui să investim mai mult în întreținere. Acest fapt simplu ne poate economisi o mulțime de bani dacă avem o companie.

Economii de energie

Pe lângă economiile economice menționate mai sus și strâns legate de acest aspect, imprimantele multifuncționale ne vor economisi și mai multă energie decât întreținerea mai multor dispozitive, deoarece vor fi mai puține cabluri de conectat la sursa de alimentare. Ca urmare, vom putea reduce consumul de energie electrică necesară pentru funcționarea imprimantei multifuncționale.

Dezavantajele imprimantelor multifuncționale

Dezavantajele unei imprimante multifuncționale au mult de-a face cu aplicațiile și utilizarea acesteia. Altfel spus, deși un dispozitiv poate include mai multe funcții, este posibil ca acestea să nu aibă aceeași calitate ca și imprimantele separate.

Investiție inițială mai mare

Prețul imprimantelor multifuncționale este semnificativ mai mare decât cel al imprimantelor tradiționale. Este clar că pe termen scurt reprezintă o investiție considerabilă de bani, dar pe termen mediu și lung se vor amortiza singure, atât de mult încât chiar veți economisi bani.

Rezoluție redusă a scanerului și alte caracteristici

Este probabil ca acestea să aibă o rezoluție scăzută a scanerului, deoarece nu pot scana la rezoluție înaltă. În plus, putem constata că viteza de imprimare este redusă în comparație cu alte echipamente de imprimare specializate și că faxul nu oferă o viteză de transmisie ridicată.

Costuri mai mari în caz de avarie

Din cauza complexității acestor dispozitive și a faptului că încorporează mai multe funcții, costurile pe care va trebui să le suportați în cazul unei defecțiuni vor fi ceva mai mari. 

Imprimantele multifuncționale, ca toate dispozitivele, au avantaje și dezavantaje. Ceea ce este de netăgăduit este faptul că acestea sunt capabile să combine mai multe sarcini într-un singur dispozitiv și să ne economisească atât bani, cât și spațiu, atât acasă, cât și în cadrul companiei noastre.

Acest articol este suținut de eMAG. Conținutul său nu a fost redactat de către echipa Gadget.ro. 

Categorii: periferice

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.