Retelistica

În cadrul CES 2016, Acer a anunțat primul laptop cu Wi-Fi ad, iar TP-Link se laudă cu cel mai rapid router wireless la momentul actual, viteze de până la 7.2 Gbps. 

Mi se pare interesant că Wi-Fi ac-ul adus în 2013 nici nu s-a generalizat bine că deja am trecut la standardul următor, Wi-Fi ad. Bineînțeles că urmează a fi adus pe produse de top.

O scurtă introducere în standardele Wi-Fi:

Standardele-Wi-Fi-n

Wi-Fi ad operează pe banda de 60 GHz și aduce viteze de până la 8 Gbps, dar pe distanțe mici. Teoretic, dacă între tine și router nu se află niciun perete, vei avea viteze ridicate, probleme apar când mai mulți pereți blochează recepția semnalui. Presupun că în timp vor fi dezvoltate soluții spre a rezolva acoperirea, range extendere și alte elemente de rețelistică.

802.11ad este de 50 de ori mai rapid față de 802.11n lansat în 2007, observați cât a evoluat tehnologia în mai puțin de 10 ani. 8 Gbps se transpune într-un transfer real de date de până la 1 GB/s, un SSD este capabil să ofere viteze în jurul a 450 – 500 MB/s.

Inovația din domeniul spațiilor de stocare nu ține pasul cu standardele Wi-Fi. Mă aștept să vedem adoptat Wi-Fi ad în domeniile smartphone-urilor, tabletelor, televizoarelor și conexiunile dintre ele să se facă la viteze mult mai ridicate față de ceea ce oferă în prezent, streamingul unui clip 4K de pe smartphone spre televizor se va realiza în condiții mult mai bune.

Sunt multe alte scenarii de utilizare în care Wi-Fi ad-ul se va dovedi ofertant. Momentan suntem la începuturile sale și abia peste 1 – 2 ani de zile va fi adoptat de mai multe companii.

Categorii: retelistica
Tag-uri: Wi-FiWi-Fi ad
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.