Am găsit din greşeală un articol destul de vechi, de prin octombrie 2014, un articol în care scriam despre 5 upgrade-uri majore pe care mi le-aş dori de la smartphone-urile high-end din 2015.
Chiar dacă ce îmi doream în acel moment părea realizabil pe termen scurt, nu mare mi-a fost mirarea să văd că o parte din acele “to do-uri” ale mele încă nu s-au implementat nici după 5 ani.
Locul 5 – îmi doream ca “smartphone-ul high-end al anului 2015 să aibă o recunoaştere vocală aproape de perfecţiune cel puţin în limba engleză”.
Aici lucrurile au avansat cât de cât, acum asistenţii vocali sunt la un nivel superior. Poţi controla destul de uşor un smartphone prin voce, însă această caracteristică nu a prins prea mult la marea masă a oamenilor (foarte rar vezi pe cineva “vorbind” cu telefonul). Avem chiar şi o încercare de asistent vocal în limba română, AVI-ul celor de la Allview.
Locul 4 – îmi doream ca “smartphone-ul high-end al anului 2015 să îmi garanteze că nu va ceda fizic la lovituri rutiniere”.
Ca şi părere personală, aici cred că vorbim chiar de un downgrade. Dacă prin 2014 flagship-urile erau în general construite din metal, astăzi majoritatea sunt îmbrăcate în sticlă, iar acestea sunt şi mai fragile decât cele de acum 5 ani. Nu mai zic de costurile de reparaţie în cazul unui eveniment nefericit, mai că îţi vine să cumperi un alt device (de exemplu, un display cu touchscreen la Samsung GALAXY S10 costă peste 1100 lei, fără mâna de lucru).
Locul 3 – îmi doream ca “smartphone-ul high-end al anului 2015 să îmi ofere încărcare wireless pe bune”.
La 5 ani de la această dorinţă personală, nu s-a schimbat nimic. Ideea de încărcare wireless a rămas aceeaşi, avem doar îmbunătăţiri ale timpului efectiv de încărcare a bateriei. Personal încărcarea wireless o consider în continuare o simplă găselniţă de marketing şi mi se pare destul de inutilă (Care e diferenţa dintre a pune telefonul pe un pad de încărcare şi de a-l lega printr-un fir direct la încărcător ? Adică procesul este similar, doar că într-un caz aşez telefonul pe un suport, iar în celălalt îl conectez la un cablu).
Locul 2 – îmi doream ca “smartphone-ul high-end al anului 2015 să îmi ofere o autonomie de minim 3 zile în condiţii de utilizare normale”.
Aici nu s-a schimbat absolut nimic. Avem aceleaşi autonomii mediocre de 24 ore sau un maxim de 48 de ore, deci teoretic în 5 ani am bătut pasul pe loc (spun teoretic pentru că este clar că bateriile actuale sunt mai bune, software-ul este mult mai bine optimizat în consumul de energie, însă în paralel şi ecranele au crescut în dimensiuni, aplicaţiile sunt din ce în ce mai gurmande etc., de aici şi senzaţia că am bătut pasul pe loc).
Locul 1 – îmi doream ca “smartphone-ul high-end al anului 2015 să îmi ofere posibilitatea să îi încarc acumulatorul în maxim 15 minute”.
Nu am ajuns la încărcarea completă în 15 minute, însă în această direcţie s-au făcut progrese semnificative. În anul de graţie 2019 există câteva flagship-uri cu timp de încărcare de la 0 la 100% în sub 60 de minute, iar din 2020 ni se promit rezultate şi mai spectaculoase.
Concluzie !
Steve Jobs a zis la un moment dat că “Uneori, oamenii nu-şi dau seama de ceea ce vor de fapt, până când nu le arăţi tu.” Situaţia nu prea s-a schimbat şi nici nu cred că se va schimba prea curând. Producătorii decid ce este important pentru noi şi ce nu.